Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Bobulky jako v bavlnce. Revoluční systém Noria u sklízečů vinné révy oslavil 40 let

Zveřejněno: 5. 6. 2020

U sklízečů hroznů New Holland Braud oddělené bobulky zachytává patentovaný, maximálně šetrný kapsový systém Noria. Ten byl představen před více než 40 lety, dodnes významně přispívá k vynikajícímu výkonu a produktivitě sklízečů New Holland Braud.

Sklízeč New Holland Braud

Společnost Braud, založená Alexandrem Braudem v roce 1870, představila svůj první samojízdný sklízeč vinné révy v roce 1975 – jednalo se o model 1020. V roce 1979 vytvořil Braud jednu ze svých nejdůležitějších inovací – kapsový systém Noria (model 1014). Tento průkopnický vynález představoval obrovský pokrok v technologii sklizně a umožnil sklízet vinnou révu v nebývalé kvalitě.

Za systém Noria získala firma Braud první zlatou medaili na mezinárodním zemědělském veletrhu SIMA v roce 1980. Za méně, než čtyři roky se pak prodalo více než 2000 sklízečů s tímto systémem. V průběhu let byl systém neustále vylepšován, což vedlo k rychlejším pracovním rychlostem a nižším ztrátám při sklizni. Dnešní inovativní systém Noria stále překvapuje i ty nejnáročnější vinaře svým mimořádně šetrným zpracováním hroznů. Sklizené hrozny jsou vhodné pro výrobu vysoce kvalitních vín.

Pohyb kapsiček Noria je sladěný s pojezdovou rychlostí stroje. Kapsičky nemají vůči porostu žádnou rychlost a celý systém je ohebný. Jeden ze systémů naopak na hlavičky vyvíjí tření. Nedochází tak k poškození hlav révy vinné.

Sklízeče Braud se vyrábí v závodě Coex ve Francii, kde bylo dosud vyrobeno více než 16 000 strojů. Prodávají se ve více než 30 zemích po celém světě a díky tomu je New Holland globálním lídrem v tomto odvětví.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: New Holland

1) z podkladů New Holland

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.