Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

BV-Technika předvedla nejnovější traktory Case IH přímo na poli. Zájemci si je mohou zapůjčit na farmu

Zveřejněno: 24. 11. 2023

Společnost BV-Technika a.s. uspořádala pro zájemce akci s názvem AFS Demo tour se zastávkami v Polance nad Odrou a Nákle. Návštěvníkům akce se tak naskytla jedinečná možnost vyzkoušet si tři traktory Case IH se závěsnou technikou Lemken při práci. Pro ty, kteří akci nestihli navštívit, BV-Technika nabízí flotilu předváděcích strojů pro zapůjčení přímo na farmu.

Case IH Optum 340 AFS Connect CVXDrive s podmítačem Lemken Rubin 12.

Členové redakce Agroportal24h.cz akci navštívili, když se konala nedaleko střediska BV-Techniky v Polance nad Odrou. Zájemcům se prakticky představil nový traktor Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive se sedmiradličným pluhem Lemken Diamant 16, nový traktor Case IH Optum 340 AFS Connect CVXDrive s podmítačem Lemken Rubin 12 a traktor Case IH Puma 165 s neseným secím strojem Lemken Solitair 9+.

Inovace u traktorů Case IH Puma AFS Connect CVXDrive

Traktory modelové řady Case IH Puma letos dostaly řadu inovací. Traktry Case IH Puma AFS Connect CVXDrive s dlouhým i krátkým rozvorem se vyrábí v rakouském St Valentinu. Model Case IH Puma 260 má větší a tišší kabinu, přizpůsobitelné funkce, integrovanou telematiku AFS Connect a vyšší výkon.

Kromě již zavedeného designu přední části s vylepšeným osvětlením je jednou z nejviditelnějších změn nový design kabiny. Ta poskytuje o 8 % větší objem, takže obsluha má více místa pro hlavu a nohy a další úložné prostory. Jednou z nejvýznamnějších modernizací traktoru Case IH Puma je snížená hladina vnitřního hluku (66 dB), která patří k nejnižším v odvětví, a interiér, který je vybaven prémiovým obložením. O 11 % větší prosklená plocha zajišťuje lepší výhled, bezpečnost a stěrač čelního skla poskytuje záběr až 240°.

Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive se sedmiradličným pluhem Lemken Diamant 16.
Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive se sedmiradličným pluhem Lemken Diamant 16.

Aby se pohodlí snoubilo s ovládáním, obsahuje nová loketní opěrka Multicontroller u modelů Case IH Puma 260 CVXDrive (s bezstupňovou převodovkou CVX) více funkcí, z nichž mnohé lze přizpůsobit. Její součástí je otočný volič – Encoder – (lze ho i stisknout), který je možné v případě potřeby použít jako alternativu k přejetí prstem po novém 12palcovém dotykovém displeji AFS Pro 1200 pro výběr funkcí.

Prostřednictvím terminálu se dá konfigurovat celý traktor, napříkldad reakce převodovky CVX a odpružení přední nápravy. Ovládání systému AFS 1200 doplňují tlačítka rychlého přístupu. Poloaktivní hydraulické odpružení kabiny, nastavitelné podle individuálních preferencí nebo měnícího se terénu, dále zvyšuje kvalitu a komfort jízdy, zatímco volitelné pokročilé odpružení Case IH (AVS) tuto funkci zlepšuje integrací poloaktivního odpružení kabiny, zadního závěsu a odpružení přední nápravy a jejich koordinací pomocí softwaru, který okamžitě reaguje na měnící se povrch.

Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive se sedmiradličným pluhem Lemken Diamant 16.
Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive se sedmiradličným pluhem Lemken Diamant 16.

Prostřednictvím terminálu AFS Pro 1200 s dotykovou obrazovkou mohou obsluhy nastavovat a ovládat navádění AccuGuide, provádět nastavení traktoru a nářadí ISOBUS a nastavit telematiku AFS Connect, která zaznamenává a přenáší provozní údaje na online portál MyCaseIH. Mimo to umožňuje také vzdálené sledování/podporu stroje. Standardem je tříleté předplatné AFS Connect. Modely Case IH Puma AFS Connect jsou k dispozici také s funkcí Tractor Implement Management (TIM – vzájemná obousměrná komunikace mezi traktorem a příslušenstvím + předpoklad jízdy bez řidiče).

Pohled do kabiny traktoru Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive.
Pohled do kabiny traktoru Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive.

Traktory Case IH Puma kombinují rozvor 2,88 metru se jmenovitým výkonem 180 – 220 koní (modely Case IH Puma Multicontroller) a 180 – 260 koní (modely Case IH Puma CVXDrive). K dispozici je až o 11 % vyšší výkon, o 15 % větší objem palivové nádrže a o 18 % větší styčná plocha díky větším možnostem rozměrů pneumatik (u modelu Case IH Puma 260).

Výkon traktoru Case IH Puma dodává šestiválcový motor FPT NEF o objemu 6,7 litru. Největší model v řadě Case IH Puma 260 AFS Connect CVXDrive dosahuje maximálního točivého momentu 1 250 Nm při 1 500 ot/min, přičemž v celé řadě je výkon vyšší až o 11 %. Servisní interval motoru byl prodloužen na 750 hodin. U modelů CVX umožňují větší a silnější nápravy celkovou hmotnost vozidla až 15 000 kg a montáž zadních pneumatik o rozměru až 2,05 metru (710/70 R42), čímž se zvětšuje stopa až o 18 %. Nové tvarování nádrže zahrnuje schránku na nářadí a odkládací prostor a vedle ní je integrovaná 5litrová nádrž na mytí rukou.

Case IH Puma 165 s neseným secím strojem Lemken Solitair 9+.
Case IH Puma 165 s neseným secím strojem Lemken Solitair 9+.

Inovace u traktorů Case IH Optum AFS Connect CVXDrive

Zájemci z řad zemědělců a obsluh traktorů si mohli vyzkoušet novou vlajkovou loď v řadě Case IH Optum – konkrétně model Case IH Optum 340 CVXDrive. I přes mnohá vylepšení není nový model těžší než stávající modely Case IH Optum 300 a 270, ale poskytuje vyšší výkon, maximální produktivitu a schopnost zvládnout jakýkoliv úkol.

Case IH Optum 340 CVXDrive je ideální pro tahově náročné polní práce a pro práce s vývodovým hřídelem – od zpracování půdy a setí až po sečení a přepravu. Rovněž má jednu z nejtišších kabin na trhu a řadu pokročilých technologií dostupných pouze od Case IH, včetně telematiky AFS Connect. Ta přináší další výhody díky portálu MyCaseIH.

Tlukoucí srdce traktoru Case IH Optum 340 CVXDrive, jeho šestiválcový motor FPT Stage V o objemu 6,7 litru, poskytuje výkon a točivý moment pro náročné polní a dopravní aplikace. Obsahuje vysoce účinnou a osvědčenou technologii Hi-eSCR2 a také systém Automatic Productivity Management (APM), který optimalizuje převodový poměr a otáčky motoru podle požadavků na výkon.

Pohled na ovládání traktoru Case IH Optum 340 AFS Connect CVXDrive.
Pohled na ovládání traktoru Case IH Optum 340 AFS Connect CVXDrive.

Pro zajištění vyššího výkonu, produktivity a efektivity při zachování spolehlivosti a odolnosti vybavila společnost Case IH traktor modernizovanou převodovkou CVXDrive zahrnující vylepšení hydrostatické jednotky a řídicího softwaru, komponentů hnacího ústrojí, zadního diferenciálu a zadního vývodového hřídele. Pro zvýšení všestrannosti a kompatibility v každodenním provozu lze standardní sběrnici ISOBUS třídy 3 upgradovat na nejnovější komunikační protokol TIM (Tractor Implement Management), takže certifikované nářadí může automaticky ovládat specifické funkce traktoru.

Case IH Optum 340 CVXDrive je stejně jako stávající modely 300 a 270 vybaven velkou palivovou nádrží o objemu 630 litrů. Nový model nabízí o 27 koní, tedy o 9 %, vyšší výkon než Case IH Optum 300 CVXDrive. Naproti tomu maximální točivý moment činí 1 398 Nm při 1 400 ot/min, zatímco u jeho menšího stájového kolegy je to 1 282 Nm při stejných otáčkách.

Zadní závěs má kapacitu 11 058 kg a přední závěs 6 016 kg. Dvourychlostní přední a čtyřrychlostní zadní vývodový hřídel dále zvyšují všestrannost traktoru.

Nová prostorná kabina traktoru Case IH Optum 340 CVXDrive poskytuje komfort a je mimořádně tichá – pouhých 66 dB. Obsluha ocení vynikající výhled do všech stran, prvotřídní kvalitu čalounění a vysokou úroveň výbavy zahrnující i dálkový ovladač pro bezklíčové ovládání.

Pokročilá konstrukce kabiny traktoru je vybavena přepracovanou ergonomickou loketní opěrkou Multicontroller, díky níž je 95 % nejpoužívanějších funkcí na dosah ruky obsluhy. Mnohé z nich lze přitom ovládat buď prostřednictvím dotykového displeje, nebo nového integrovaného otočného ovladače. Pro maximální komfort ovládání a jízdy je možné na přání zvolit nové poloaktivní odpružení kabiny. Přehledný a snadno ovladatelný nový dotykový monitor AFS Pro 1200 s funkcí Bluetooth poskytuje přehled o všech funkcích traktoru. Pomáhá obsluze optimalizovat výkon motoru, převodovky, hydrauliky a vývodového hřídele a zároveň řídit provoz nářadí.