Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Case IH představuje velké změny, které se odehrály na poli LB a RB lisů

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Nový lis LB 434 XL na hranolovité balíky od Case IH posouvá kapacitu sklizně píce a slámy zase o kus dále, díky zvýšené hltnosti lisu a vyšší hustoty balíku. V kombinaci s traktory Puma nebo Optum vytváří tato robustní souprava předpoklad k tvorbě konzistentních balíků, a to bez ohledu na druh sklízeného porostu nebo podmínek na poli.

Case IH

Krom toho je u lisů na válcovité balíky řady RB 455 implementována technologie ISOBUS třídy 3, která plně umožňuje využít CVT pohon u traktorů Maxxum, Puma a Optum. Tato technologie precizního zemědělství (AFS) zvyšuje produktivitu i kvalitu balíku.

“Naši zákazníci nám říkají, že chtějí těžší a utuženější balíky – a to je přesně to, co náš nový lis LB 434 XL může poskytnout,“ říká produktový specialista lisů Case IH Maxime Rocaboy. „Zrovna tak, jako pomáháme farmářům dosáhnout maximální výživové hodnoty sklízeného porostu tím, že jim poskytujeme techniku, kterou potřebují pro efektivní sklizeň. Od traktorů až po lisy s využitím technologií precizního zemědělství.

Lis LB 434 XL na velké hranolovité balíky posouvá laťku produktivity a spolehlivosti 

Od prodloužené komory k zesílenému rámu, lis LB 434 XL je od základu navržen pro vytváření velkorozměrných balíků sena, slámy a píce v krátkém čase. Obsluha si okamžitě všimne delší komory o 80 cm. Těchto 31 procent prodloužení lisovací komory oproti původní v sérii LB434 přináší o 10 procent větší hustotu balíku. Větší hustota znamená více materiálu v balíku a s tím spojený nižší počet balíků k následné manipulaci a dopravě. 

ISOBUS třídy 3 umožňuje kontrolu přísunu hmoty pro vytváření objemných, dobře formovaných balíků produkovaných lisem LB 434 XL a to všem obsluhám, bez ohledu na jejich dovednosti. Tato technologie dovoluje lisu pracovat s optimálním výkonem traktoru, včetně řízení jeho rychlosti přes ISOBUS třídy 3. Kontrola přísunu hmoty zahrnuje dvě navzájem prováděné operace.

Kontrola plnění: Automaticky přizpůsobuje rychlost traktoru tak, aby lis dosahoval optimální kapacity plnění. To má za následek vyšší výkonnost až o 9 procent z celkového výkonu.

Kontrola lisování: Automaticky přizpůsobuje rychlost traktoru k rovnoměrnému utužení materiálu z předlisovací komory. To umožňuje obsluze odhadnout počet plátů v balíku, aby došlo k vytvoření konzistentní váhy a délky balíku.

Kromě toho přichází ISOBUS kategorie 3 s vestavěným systémem AFS v lisu LB 434 XL. Intuitivní, snadno čitelný AFS Pro 700 monitor dohlíží na váhu a vlhkost balíku v reálném čase – i při vysokých rychlostech. V závislosti na množství hmoty v řádku, plnící senzory umístěné na každé straně předkomory zobrazují obsluze jak lis plnit, a tím zajistit konzistentní utužení balíku.

„Dnešní trh očekává objemné, perfektně tvarované balíky,“ říká Rocaboy. „Zda mají být přepravovány po silnici nebo přes celý svět, uživatelé požadují kvalitní krmivo. Pro zemědělce znamenají nejnovější technologie menší únavu a plus jistotu, že každý balík z jejich produkce je shodné kvality, tvaru a velikosti.

LB 434 XL lis je konstruován tak, aby dosahoval výkonu. Vylepšení tohoto lisu zahrnuje:

Robustní konstrukce: Vysoce odolný píst beranu pěchuje balíky 48 údery za minutu, zatímco robustní převodovka PTO zajišťuje o 40% více maximálního krouticího momentu. Přepracovaný sběrač, robustní náprava a silnější rám přispívají k celkově větší spolehlivosti.

Větší platforma: Zvětšená platforma lisu dělá čištění lisu jednoduší, což vede ke zvýšení produktivity. Skládací bezpečnostní zábradlí usnadňuje přepravu po silnici spolu s lepším přístupem k samotným uzlovačům.

Rozlišení hydraulických hadic: Barevně odlišené hydraulické hadice zjednodušují připojení k traktoru.

Zdokonalený systém uložení balíku: Prodloužená lisovací komora zajištuje balíkům šetrnější shoz. Při nutnosti shozu posledního balíku je lis vybaven systémem pro jeho vysunutí.

Pracovní a servisní LED světla: Jasné osvětlení klíčových oblastí, jako je sběrací ústrojí, úložné prostory na motouzy, uzlovače a zadní bezpečnostní lišta zajišťují lepší viditelnost.

Technologie ISOBUS třídy 3 zvyšuje produktivitu lisů na kulaté balíky

Pro modelový rok 2017 mohou být lisy řady RB5 vybaveny novým ISOBUS systémem třídy 3, který nabízí možnost automatizace mezi traktorem a lisem. Při agregaci s traktory Maxxum CVX nebo Puma, které jsou  ISOBUS 3 vybaveny, zastaví traktor automaticky při dosažení požadované velikosti balíku. Vázání se spustí automaticky, když je ovíjecí cyklus hotový, zadní vrata lisu se otevřou a uzavřou automaticky. Jakmile je hotový balík vyhozen, obsluha může jednoduše přesunout páku pojezdu vpřed a jet.

„Je zajímavé uvědomit si, jak moc tyto technologie a vylepšení můžou zvýšit produktivitu našich zákazníků a obsluh“, dodává Rocaboy.

Autor: Case IH
Foto: Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.