Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Chrono zajistí vysokorychlostní výsev kukuřice

Zveřejněno: 28. 11. 2018

Gaspardo na veletrhu EIMA 2018 představil osmiřádkový secí stroj s technologií High Speed Planting Technology - Chrono, která umožňuje přesný výsev kukuřice v rychlosti až 18 km/h.

Technologie Chrono bude od roku 2019 k dispozici u šestiřádkových a osmiřádkových secích strojů.

S touto technologií lze až o 50 % zvýšit rychlost setí a tím pádem i produktivitu. Výsevní ústrojí Chrono bylo na veletrhu prezentováno na secím stroji Renata. Výsevní ústrojí Chrono je vybaveno novým dávkovacím zařízením z hliníku, které má zcela elektrický pohon. Skládá se z komory, která přijímá osivo a po straně se otáčí kotouč, prostřednictvím kterého je osivo posouváno dál transportním pneumatickým systémem, který semena ukládá na zem při vysoké rychlosti. Kamera sleduje rychlost pádu semen, přičemž orgány secího stroje velmi přesně zpracují půdu v místě dopadu semena, což zajistí maximální přesnost setí.

Maschio Gaspardo není jediný, kdo vyvíjí secí stroje, které mohou překročit pracovní rychlost 10 km/h. Vlastní ale řadu inovací a patentů. Systémy, které jsou v současné době na trhu, ve skutečnosti využívají k pádu osiva gravitaci. Řešení od Maschio Gaspardo využívá silný proud vzduchu, který zajišťuje větší přesnost setí.

Technologie Chrono bude od roku 2019 k dispozici u šestiřádkových a osmiřádkových secích strojů. Od roku 2020 by se měla rozšířit do dalších secích strojů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Gaspardo

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.