TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Deutz pokukuje po technologii palivových článků. Vstupuje do společnosti Blue World Technologies

Zveřejněno: 26. 10. 2021

Společnost Deutz uzavřela strategické partnerství se společností Blue World Technologies. Společnost Blue World se sídlem v Aalborgu (Dánsko) vyvíjí, vyrábí a prodává palivové články. Předmětem spolupráce je exkluzivní smlouva o prodeji a servisu stacionárních generátorů a také 10% podíl společnosti Deutz ve společnosti Blue World, který by měl být získán ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021.

Zásobník palivových článků Deutz

Blue World využívá jako zdroj energie metanol, z něhož se v prvním kroku vyrábí vodík, který ve druhém kroku generuje elektrickou energii v palivovém článku. Společnost Blue World v současné době vyvíjí stacionární generátory (elektrocentrály) založené na stacionárním palivovém článku. Společnost Deutz očekává, že technologie palivových článků může být v budoucnu využita také pro mobilní aplikace v terénním sektoru.

Společnost Deutz rozšiřuje své aktivity v oblasti vývoje klimaticky neutrálních pohonných systémů prostřednictvím partnerství s Blue World Technologies,“ říká Dr. Frank Hiller, předseda představenstva společnosti Deutz AG. Jako první krok uzavřely obě společnosti dohodu, která umožní společnosti Deutz výhradně distribuovat stacionární elektrocentrály na palivové články společnosti Blue World.

Společnost Deutz tak systematicky směřuje k novým technologiím, které přesahují rámec tradičních motorů a jsou vhodné i pro použití mimo silnice. Deutz nedávno představil vodíkový motor TCG 7.8 H2, kterým rozšiřuje nabídku pohonných systémů s nízkými a nulovými emisemi.

Dánský státní investiční fond VækstFonden plánuje významnou investici do společnosti Blue World Technologies. V plánu je vybudovat jednu z největších továren na palivové články v Evropě.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Deutz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.