Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

DIECI představuje novinky pro rok 2022

Zveřejněno: 9. 1. 2022

Po uvedení futuristické kabiny navržené studiem Giugiaro přichází italský výrobce DIECI s vylepšenými teleskopickými manipulátory. Jednotlivá zdokonalování iniciovali uživatelé i světoví výrobci komponentů. Vylepšené teleskopické manipulátory se hovorově označují jako „stupeň 5“, protože jsou osazeny motory, jež byly zkonstruovány v souladu s emisní normou Stage V.

Jednotlivá vylepšení manipulátorů DIECI iniciovali nejen uživatelé, ale i světoví výrobci komponentů.

Spolehlivost, účinnost a komfort – to jsou vlastnosti, které nyní ještě podpořily futuristické technologie. Přidanou hodnotou tohoto spojení je snazší obsluha manipulátoru, přímým důsledkem je však i nižší spotřeba paliva a zvýšení produktivity práce. Se šestisměrným odpružením kabiny a 360° perimetrem výhledu z prostorné kabiny jsme se již u manipulátorů DIECI setkali. Novinkou je posun u přístrojové desky, jejíž uspořádání je podřízeno potřebě zobrazení více informací. Své opodstatnění má i nové umístění klimatizace, díky které lze i vysoké polední teploty zvládat bez propoceného oblečení. Tři bezdrátové kamery zajišťují stálou vizuální kontrolu nad okolím manipulátoru.

Nová převodovka pro nejsilnější manipulátor

U strojů DIECI se setkáváme se čtyřmi převodovkami, které vycházejí z hydrostatického základu vylepšeného o technické finesy přizpůsobené danému segmentu. Jednorychlostní hydrostat zvládá s milimetrovou přenosností rozpětí rychlosti 0 až 40 km/h. Dvourychlostní hydrostat má navíc funkci „shift on fly”, díky níž odpadá nutnost zastavení při řazení polního a silničního rozsahu. Elektronika se po povelu k přeřazení postará o synchronizaci pohonu tak, aby byl slučitelný s aktuální pojezdovou rychlostí, načež dojde k řazení mechanické části. Vario systém své kvality již prokázal a jeho jedinou modifikací je nová senzorika – od jiného dodavatele.

Uspořádání nové přístrojové desky nakladače DIECI je podřízeno potřebě zobrazení více informací.
Uspořádání nové přístrojové desky nakladače DIECI je podřízeno potřebě zobrazení více informací.

Nejsilnější model je nyní opatřen novou převodovkou. Vzhledem k jeho velké nosnosti a výkonu motoru nad 150 koní je hydrostat vybaven funkcí powershift. Platné přitom zůstávají i jeho původní výhody.

Oceněný hydraulický systém

Na italské výstavě EIMA International 2022 doznal ocenění systém optimalizace a zvýšení výkonu hydraulického systému ALS (Adaptibilní Load Systém). Přesvědčivým argumentem pro porotu udělující ocenění byly srovnávací testy totožných strojů vybavených systémem ALS a bez. Pokles energetických ztrát při práci s výložníkem činil u stroje s ALS 28 %, během jeho manévrování při různých rychlostech šlo pak dokonce o 45 %. Hydraulický systém ramene má navýšený výkon a je doplněn o polohovou senzoriku. Manipulátory s hydraulickým systémem ALS budou osazeny automatickými funkcemi, protože prudkost neproporcionálních pohybů je mimo možnosti ručního ovládání.

Futuristickou kabinu manipulátorů DIECI navrhlo studio Giugiaro.
Futuristickou kabinu manipulátorů DIECI navrhlo studio Giugiaro.

Manipulátory nabídnou řadu užitečných funkcí: vyklepávání lopaty, paměťové funkce či wall-funkce, kdy lopata neopisuje rádius zdvihu ramene, ale zůstává ve stejné vzdálenosti od kolmé osy přední hrany manipulátoru. Na požadavek uživatelů byla k lopatě přidána také plovoucí funkce.

Kabina nakladače DIECI se pyšní šestisměrným odpružením a 360° perimetrem výhledu.
Kabina nakladače DIECI se pyšní šestisměrným odpružením a 360° perimetrem výhledu.

Nová evoluční řada manipulátorů DIECI bude začátkem roku 2022 připravena k prezentaci uživatelům.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Dieci

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.