50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Diskové podmítače Kuhn Optimer L 9000 a 12000 speciálně vyvinuté pro velké farmy

Zveřejněno: 2. 11. 2019

Kuhn vyvinul nové kompaktní diskové podmítače Optimer L 9000 a 12000, které kombinují všechny výhody řady Optimer s vysokou plošnou výkonností, kterou požadují velké zemědělské podniky. Stroje mají pracovní záběr devět, respektive dvanáct metrů.

Kuhn Optimer L 12000

Francouzský výrobce uvádí, že při vývoji diskových podmítačů Optimer L 9000 a 12000 byly brány v úvahu názory zákazníků. Kvůli stabilitě podmítačů byly při výrobě použity vysoce kvalitní materiály. Každý prvek rámu podmítače se dokáže nezávisle přizpůsobit povrchu půdy díky systému nastavení Kuhn Steady Control. Pracovní hloubka podmítače se nastavuje hydraulicky, čímž je spolehlivě udržována po celém pracovní záběru bez ohledu na půdní podmínky. To zajišťuje jednotnou hloubku zpracování půdy a nízkou spotřebu paliva.

Výkonnost diskových podmítačů Optimer L 9000 a 12000 činí až 18 ha/h. Zpracovávat půdu je možné průměrnou rychlostí 15 km/h. Výrobce uvádí, že diskový podmítač nabízí největší průchodnost rostlinných zbytků pod rámem na trhu. Tím je eliminováno ucpání podmítače vlivem velkého množství posklizňového materiálu. Pracovní orgány tvoří disky o průměru 510 mm. Průměr 510 mm je dostatečný pro práci do 10 - 12 cm, což je pracovní hloubka, do které jsou diskové podmítače určené. Disky jsou uloženy jednotlivě na elastomerových válečcích, pružnost elastomerů zajišťuje dostatečné jištění proti poškození disku a držáku. Pokud by disk narazil na velkou a pevnou překážku, tak jsou elastomery schopny ochránit i rám stroje. O zpětné utužení a urovnání půdy se stará zadní U-dvojitý válec.

Navzdory vysokému pracovnímu záběru mají diskové podmítače kompaktní rozměry (3 m šířka, 4 m výška).

Kuhn také představil novou generaci lisů na obří hranolové balíky, nové šířky pracovních záběrů pásových shrnovačů píce a nový lis na válcové balíky.

Novinky se veřejnosti představí na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kuhn

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.