Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Farmet Kompaktomat K 450 se stal nepostradatelným, v těžkých půdách se osvědčil

Zveřejněno: 6. 1. 2020

Pan František Pátý při koupě nového kompaktoru opět vsadil na model Kompaktomat od firmy Farmet, jehož pracovní sekce jsou nakonfigurovány tak, aby odolávaly těžkých půdním podmínkám při předseťové přípravě, která je důležitá pro správný růst rostlin a následný dobrý hospodářský výnos.

Farmet Kompaktomat K 450 u pana Františka Pátého

V lokalitě mezi Českým lesem a Bránou Šumavy mě přivítal František Pátý, který se v zemědělství pohybuje již více než 46 let. Se svojí dcerou Alenou Holcovou hospodaří v lokalitách Staňkov a Horažďovice v západních Čechách na 250 hektarech orné půdy. Na provozních plochách pěstují převážně pšenici, řepku, hrách a také proso, pelušku a brambory. Na výměře okolo 25 ha se zaměřují na maloparcelové odrůdové pokusy, kde převládá ozimá řepka, pšenice a silážní kukuřice.

František Pátý a obsluha stroje
František Pátý a obsluha stroje

Věrnost kompaktorům Farmet

Pan František Pátý je dlouholetým uživatelem půdozpracující techniky Farmet. Z počátku na farmě používal malý nesený předseťový kompaktor Kompaktomat K 300 N ve spojení s traktorem o výkonu 125 koní. Kompaktor z České Skalice se osvědčil, protože jemně rozdrobil hroudy, rovnoměrně prokypřil půdu a dobře zpětně zhutnil seťové lůžko. V roce 2017 tak byl pořízen nový polonesený radličkový Kompaktomat K 450 s pracovním záběrem 4,5 m, který je používán ve spojení s traktorem o výkonu 225 koní. Jak sám pan Pátý podotkl, jedná se o předimenzovanou soupravu, traktor by reálně zvládl tahat větší kompaktor. Do půdních podmínek, na výměry, kde největší pole nepřesáhne 38 ha, a hlavně pod maloparcelkové pokusy je však pracovní záběr 4,5 m naprosto ideální a dostačující. Precizně připravené seťové lůžko je pro pana Pátého základem úspěchu, a tak ho s Kompaktomatem připravují pod všechny plodiny, zvláště pod maloparcelkovými pokusy. Kompaktomat K 450 se tak stal nepostradatelným pomocníkem při předseťové přípravě půdy, protože přináší optimální výsledek práce.

Kompaktomat zpracovává v konvenční technologii velmi těžké, hlinité půdy, které si mnohdy vyžádají i více než jeden přejezd stroje. Tyto pozemky se nacházejí v sušší oblasti s ročním úhrnem srážek asi 520 mm, s průměrnou roční teplotou sedm až osm stupňů v nadmořské výšce 380 metrů. Tomu odpovídá i řádná výbava Kompaktomatu. První sekci vpředu tvoří radličkové kypřiče stop kol traktoru pro nadzvednutí utužené půdy. Následuje přední pevný smyk se zubatým profilem z masivní konstrukce, který precizně urovná hrubou brázdu. Poté na řadu nastupuje lištový spirálový válec, který rozdrobí hroudy. Střed Kompaktomatu tvoří univerzální radličková sekce se šípovými radlicemi o šířce 25 cm ve dvou řadách. Speciální geometrie slupice, na níž jsou jednotlivé radličky umístěny, zlepšuje průchodnost rostlinných zbytků. Vhodná je i pro použití v těžkých půdách. Za radličkami je umístěna výškově stavitelná usměrňovací lišta. Další rozdrobení hrud a finální utužení půdy obstarává Crosskill válec s pasivní lištou pro urovnání půdy. František Pátý mi společně s obsluhou stroje Janem Holcem na poli potvrdili, že bez Kompaktomatu od Farmetu si předseťovou přípravu již nedokážou představit.

Na stroji vyzdvihli vysokou kvalitu zpracování, jednoduchost obsluhy, minimální nároky na údržbu a také jeho cenovou dostupnost. Kompaktomat lze nakonfigurovat přesně podle vlastních představ díky široké škále válců, sekcí, radliček, možností agregací a variant závěsů. Mezi volitelnou výbavu patří například komfortní hydraulické ovládání hloubky a smyků.

Děkuji Františkovi Pátému za krátký výlet mezi maloparcelkovými pokusy a přeji i nadále mnoho úspěchů v jeho činnostech.

Autor: Ing. Václav Mytyska, Farmet, Milan Jedlička
Foto: Farmet

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.