Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Fendt 600 Vario přichází nově s reverzním systémem ventilátoru chladiče

Zveřejněno: 13. 3. 2024

Čistý chladič a vzduchový filtr jsou nezbytné při těžké práci v prachu či posklizňových zbytkách, zejména v horkém počasí. Fendt má řešení pro čištění komponentů bez opuštění kabiny traktoru.

Fendt 600 Vario přichází nově s reverzním systémem ventilátoru chladiče.

Každý, kdo pracoval s traktorem, zejména v horku při letní sklizni obilí, ví, jak důležitá je péče o chladící prvky motoru a jak rychle se může zanést vzduchový filtr motoru. V obtížných podmínkách se někdy musí čištění těchto prvků provádět několikrát denně, což vyžaduje čas a fyzickou námahu pro obsluhu stroje. Fendt pro to má řešení, které prezentuje na své novince Fendt 600 Vario.

Proud vzduchu vyčistí nejen kapotu, ale i chladič

Jedním z nich je bezúdržbové čištění vzduchového filtru. Systém detekuje znečištění vzduchového filtru během provozu a vyčistí jej plně automaticky, bez nutnosti jeho demontáže. Toto řešení (automatický systém odprašování filtru) představil německý výrobce Fendt již v roce 2021 a bylo oceněno stříbrnou medailí na veletrhu Agritechnica.

Systém detekuje znečištění vzduchového filtru během provozu a vyčistí jej plně automaticky, bez nutnosti jeho demontáže.
Systém detekuje znečištění vzduchového filtru během provozu a vyčistí jej plně automaticky, bez nutnosti jeho demontáže.

Řešení využívá přídavný, malý vzduchojem, do kterého kompresor natlačí vzduch pod tlakem až 12 barů. Odtud je vzduch ve dvou krátkých cyklech „vystřelen“ do vnitřku tělesa vzduchového filtru.

První puls uvolňuje usazené vrstvy prachu, druhý puls je vyfukuje potrubím směřujícím k ventilátoru. Během tohoto cyklu se ventilátor dočasně zpomalí, aby se zvýšil účinek odsávání prachu ze vzduchového filtru.

Reverzní systém ventilátoru lze ovládat ručně i automaticky nastavením parametrů pro zapnutí reverzu.
Reverzní systém ventilátoru lze ovládat ručně i automaticky nastavením parametrů pro zapnutí reverzu.

Reverzní systém ventilátoru čistí chladič

Druhým řešením je reverzace ventilátoru. Tento reverzní systém je nezávislý na systému čištění vzduchového filtru. V tomto řešení se ventilátor spouští obráceně, čímž se mění směr proudění vzduchu přes chladič a kapotu motoru. Toto důmyslné řešení vyfukuje nečistoty z chladiče a kapoty motoru.

Reverzní systém ventilátoru lze ovládat ručně i automaticky nastavením parametrů pro zapnutí reverzu. Jak funguje zpětný chod jsme se na vlastní oči přesvědčili při představení nové řady Fendt 600 Vario.