Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Fendt Rogator 600 přijíždí v inovované podobě. Nabídne snazší údržbu a přesnější aplikaci postřiku

Zveřejněno: 3. 1. 2023

Samojízdné postřikovače Fendt Rogator 600 nejčastěji nachází uplatnění na velkých evropských farmách, ale i u soukromých zemědělců s vysokými požadavky na přesnost a kvalitu aplikace. Na trh nyní přichází v inovované podobě s optimalizovaným výškovým vedením ramen a upraveným kapalinovým okruhem.

Samojízdné postřikovače Fendt Rogator 600 nejčastěji nachází uplatnění na velkých evropských farmách, ale i u soukromých zemědělců s vysokými požadavky na přesnost a kvalitu aplikace.

Samojízdné postřikovače Fendt Rogator pracují na českých polích už celé jedno desetiletí, přičemž od roku 2017 jsou již s mnohými vylepšeními v oblasti komfortu kabiny a ovládání známy pod značkou Fendt Rogator. Jejich vývoj probíhá v Nizozemsku, kde jsou ve srovnání se zbytkem Evropy přísnější požadavky na kvalitu aplikace, a na český trh pak tyto technicky a technologicky ověřené stroje putují prostřednictvím výhradního dovozce Agromex. Samotná precizní výrobní linka se nachází v německém Hohenmoelsenu.

Konstruktéři postřikovačů Fendt Rogator učinili v posledních letech významný progres v oblasti aktivního naklápění ramen rampy. Je proto možné nastavovat agresivitu naklápění rampy v závislosti na pojezdové rychlosti stroje či libovolně regulovat rychlost zvedání nebo spouštění ramene. Rám ramen se díky robustnímu paralelogramu pohybuje velmi přesně a zajišťuje stabilitu ramen tak, aby kopírovala nerovnosti terénu při různých pojezdových rychlostech. Uložení zadního rámu ramen je uchyceno před zadní nápravou, díky čemuž je na ramena přenášeno méně výkyvů od podvozku.

Pracovní komfort v kabině Fendt Vision Cab zvyšuje chladnička, mikrofon a nová poloha zrcátek.
Pracovní komfort v kabině Fendt Vision Cab zvyšuje chladnička, mikrofon a nová poloha zrcátek.

Zatímco konkurenční výrobci postřikovačů řeší optimální výšku ramen nad porostem, postřikovače Fendt Rogator jsou známé i tím, že si pomocí tlumičů hlídají horizontální a vertikální pohyby rámu. Pohyb ramen je při zrychlování, brzdění či otáčení na souvrati tlumen, a proto nedochází k nerovnoměrné aplikaci u konců ramen. Levé, středové i pravé rameno – všechna jsou vyrobena ze slitiny hliníku, takže mají nízkou hmotnost a zároveň jsou torzně tuhé – kopírují povrch nezávisle na sobě.

Postřikovače Fendt Rogator přichází nyní na trh s upravenou polohou čidel pro zajištění ještě větší stability výškového vedení ramen. Čidla jsou lépe chráněna před znečištěním. Nastavení výšky ramen je nyní založeno na údajích o poloze až šesti různých snímačů. Toto řešení zlepšuje automatické přizpůsobení ramen výšce porostu, zejména u řádkových plodin nebo nevyrovnaných porostů.

Součástí standardní výbavy všech modelů postřikovače Fendt Rogator je nově elektropneumatické ovládání ventilů trysek, které zvyšuje životnost ventilů. V sortimentu firmy Fendt se také nachází nové trysky od výrobce Lechler, které snižují úletovost a jsou kompatibilní se systémem automatického řízení trysek Fendt OptiNozzle.

Nové postřikovače Fendt Rogator mají upravený celý kapalinový okruh tak, aby bylo zajištěno co nejrychlejší sání. Přemístěna byla také plnicí přípojka, aby byl usnadněn proces plnění. Vnitřní čištění nádrže postřikovače zajišťuje integrované přídavné čerpadlo. Obsluha stroje si může nastavit určitou prahovou hodnotu pro spuštění čištění postřikovače. Umožněno je též automatické spuštění procesu čištění vnitřku nádrže. Průběžné čištění nádrže může probíhat i během aplikace postřiku.

Postřikovače Fendt Rogator přichází nyní na trh s upravenou polohou čidel pro zajištění ještě větší stability výškového vedení ramen.
Postřikovače Fendt Rogator přichází nyní na trh s upravenou polohou čidel pro zajištění ještě větší stability výškového vedení ramen.

Pracovní komfort v kabině Fendt Vision Cab zvyšuje chladnička, mikrofon a nová poloha zrcátek. Nová chladnička dokáže ochladit nápoje a potraviny na 0°C i při vysokých venkovních teplotách. Nová poloha vnějších zpětných zrcátek zajišťuje dobrý výhled i při jízdě na nerovném povrchu nebo při vyšších rychlostech.