Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Postřikovače Fendt Rogator si české zemědělce získávají svým originálním konstrukčním řešením

Zveřejněno: 22. 3. 2022

Samojízdné postřikovače Rogator pracují na českých polích už celé jedno desetiletí, přičemž od roku 2017 jsou již s mnohými vylepšeními v oblasti komfortu kabiny a ovládání známy pod značkou Fendt Rogator. Jejich vývoj a výroba probíhají v Nizozemsku, kde jsou ve srovnání se zbytkem Evropy přísnější požadavky na kvalitu aplikace, a na český trh pak tyto technicky a technologicky ověřené stroje putují prostřednictvím výhradního dovozce Agromex.

Vývojáři postřikovačů Fendt Rogator učinili v posledních letech významný progres v oblasti aktivního naklápění rampy ramenou.

Modelová řada postřikovačů Fendt Rogator zahrnuje tři modely: Fendt Rogator 645, Fendt Rogator 655 a Fendt Rogator 665. Každý z nich lze vybavit jednou ze dvou nabízených motorizací (vždy jde o šestiválcový motor AGCO Power), přičemž první model je k dostání s motorem o výkonu 173 nebo 235 koní, druhý model s motorem o výkonu 200 nebo 272 koní a třetí model s motorem o výkonu 226 nebo 307 koní. Volit lze také z různých objemů hlavní nádrže: v případě prvního modelu může jít o nádrž o kapacitě 3850 nebo 5000 litrů, u druhého modelu je navíc možné vybrat i kapacitu 6000 litrů a třetí model je dostupný výhradně s nádrží o kapacitě 6000 litrů. Pracovní záběr ramen pokrývá rozsah od 24 do 39 metrů. U bezúdržbového podvozku lze během jízdy nastavovat světlou výšku (maximálně 120 cm) a rozchod kol (plynule od 1,80 do 2,25 m). Všechny čtyři poháněná kola podvozku jsou nezávisle odpružená, což umožňuje vyrovnávání stroje při plnění nádrže ve svahu.

„Mezi českými uživateli postřikovačů Fendt Rogator panuje spokojenost. Nejvíce kladných ohlasů máme na podvozek, obratnost a spolehlivost stroje.”
Pavel Hůla, Agromex

Kladné ohlasy na podvozek, obratnost a spolehlivost stroje Fendt Rogator

Nejžádanějším modelem na tuzemském trhu je Fendt Rogator 655 s motorem o výkonu 270 koní a rameny se záběrem 30 nebo 36 metrů. „Mezi českými uživateli postřikovačů Fendt Rogator panuje spokojenost. Nejvíce kladných ohlasů máme na podvozek, obratnost a spolehlivost stroje,“ uvedl pro naši redakci produktový manažer ve společnosti Agromex Pavel Hůla. Postřikovače jsou vyrobeny z koncernových dílů a komponentů firmy AGCO, pod kterou spadá i značka Fendt. Elektronika, podvozek, postřikový systém, kabina, motor – to vše vyrobeno podniky spravovanými jediným koncernem. Agromex je tak schopen prostřednictvím vlastních vyškolených mechaniků rychle reagovat na servisní potřeby každého stroje.

Fendt u postřikovačů Fendt Rogator používá výkonné odstředivé čerpadlo a velkou nádrž pro aplikaci standardních a vyšších hektarových dávek.
Fendt u postřikovačů Fendt Rogator používá výkonné odstředivé čerpadlo a velkou nádrž pro aplikaci standardních a vyšších hektarových dávek.

Postřikovače Fendt Rogator mají bohatou základní výbavu. Například rameno je osazeno držáky s tryskami, kdy každá tryska je zároveň samostatnou sekcí. To otevírá mnoho možností, co se variabilní aplikace či řízení kapének a kapénkového spektra týče. Trysky a jejich držáky jsou pro větší ochranu před poškozením kryté rámem ramen. Široké profily držáků zajišťují snadný přístup k tryskám a také umožňují použití prostorově náročnějších trysek v libovolné poloze. Okrajové trysky jsou k dostání v několika provedeních včetně bezúletové varianty. Díky různým možnostem nastavení tato varianta usnadňuje aplikaci postřiku kolem vodních toků a v jiných zónách. „Do výběru vhodného postřikovače na farmu velmi často zasahuje agronom se svými požadavky. Po stroji požaduje udržení kapénkového spektra a pokryvnosti a schopnost provádět postřik v krátkém časovém okně, kdy jsou nejoptimálnější podmínky pro aplikaci. Postřikovač je tedy nepostradatelným strojem, který musí splňovat náročné agronomické požadavky. Fendt Rogator těmto zvýšeným nárokům dostává,“ uvedl Pavel Hůla.

Postřikové čerpadlo nezávislé na otáčkách motoru přináší výhody

Vedle velké nádrže o objemu až 6 tisíc litrů Fendt u postřikovačů Fendt Rogator používá výkonné odstředivé čerpadlo (průtok až 800 l/min) pro aplikaci standardních a vyšších hektarových dávek. „Většina našich zákazníků aplikuje standardní dávky 200 až 250 l/ha, které jsou vhodné pro plošnou aplikaci postřiku. Stroje Fendt Rogator jsou koncipované tak, aby byly schopné pracovat i s velkými dávkami, například u zemědělců pěstujících námel, kde je vyžadována dávka 500 l/ha a výše,“ uvedl Pavel Hůla. Výkon postřikového čerpadla je nezávislý na otáčkách motoru – i při nízkých otáčkách motoru (1250 ot/min) lze dosáhnout plného výkonu čerpadla (800 l/min), což je užitečné u modelů s velkým záběrem ramen, při aplikaci vyšších dávek nebo při vysoké pojezdové rychlosti. Toto řešení se rovněž pozitivně projevuje na spotřebě pohonných hmot.

Každá náprava může v extrémních situacích přenášet 100 % výkonu. Díky hladkému podvozku může být Fendt Rogator použit také ve vysokých plodinách, například při pozdním ošetřování kukuřice nebo ošetřování kvetoucí řepky olejky.
Každá náprava může v extrémních situacích přenášet 100 % výkonu. Díky hladkému podvozku může být Fendt Rogator použit také ve vysokých plodinách, například při pozdním ošetřování kukuřice nebo ošetřování kvetoucí řepky olejky.

Motor je uložen pod hlavní nádrží, která je umístěná s ohledem na ideální rozložení hmotnosti stroje Fendt Rogator (s rozloženými rameny, plnou i prázdnou nádrží) v poměru 50:50 na přední a zadní nápravu. Díky ideálnímu rozložení hmotnosti stroj nepáchá tolik škody v porostu plodin.

Fendt Rogator tlumí horizontální a vertikální pohyby rámu

Vedení ramen nad porostem zajišťují ultrazvukové senzory, jejichž počet se odvíjí od záběru ramen. Každý senzor má několik provozních režimů a vysílá dva ultrazvukové kužely, přičemž obsluha stroje na ovládacím terminálu v kabině volí, kterým z kuželů se bude stroj řídit. Rozhodnutí činí v závislosti na aktuální růstové fázi plodiny. Systém bere v úvahu i různé výkyvy – například když porost není na některé ploše pozemku zcela zapojen. Technologie vyvinutá firmou Fendt se v podmínkách českého zemědělství osvědčuje na výbornou.

Trysky a jejich držáky jsou pro větší ochranu před poškozením kryté rámem ramen.
Trysky a jejich držáky jsou pro větší ochranu před poškozením kryté rámem ramen.

Vývojáři postřikovačů Fendt Rogator učinili v posledních letech významný progres v oblasti aktivního naklápění rampy ramenou. Je proto možné nastavovat agresivitu naklápění rampy v závislosti na pojezdové rychlosti stroje či libovolně regulovat rychlost zvedání nebo spouštění ramene. Rám ramen se díky robustnímu paralelogramu pohybuje velmi přesně a zajišťuje stabilitu ramen tak, aby kopírovala nerovnosti terénu při různých pojezdových rychlostech. Uložení zadního rámu ramen je uchyceno před zadní nápravou, díky čemuž je na ramena přenášeno méně výkyvů od podvozku.

Ve venkovní ovládací části postřikovače se nachází 60l přimíchávací nádrž vyrobená z odolného plastu. Všechny funkce ventilů pro plnění a míchání lze také ovládat prostřednictvím panelu umístěném vedle přimíchávací nádoby.
Ve venkovní ovládací části postřikovače se nachází 60l přimíchávací nádrž vyrobená z odolného plastu. Všechny funkce ventilů pro plnění a míchání lze také ovládat prostřednictvím panelu umístěném vedle přimíchávací nádoby.

Zatímco konkurenční výrobci postřikovačů řeší optimální výšku ramen nad porostem, postřikovače Fendt Rogator jsou známé i tím, že si pomocí tlumičů hlídají horizontální a vertikální pohyby rámu. Pohyb ramen je při zrychlování, brzdění či otáčení na souvrati tlumen, a proto nedochází k nerovnoměrné aplikaci u konců ramen. Levé, středové i pravé rameno – všechna vyrobena ze slitiny hliníku, takže mají nízkou hmotnost a zároveň jsou torzně tuhé – kopírují povrch nezávisle na sobě.

Postřikovače Fendt Rogator je možné plnit z boku nebo zepředu, a je tak možné snadno provádět plnění i na souvrati, bez zbytečných manévrů a s rozloženými rameny. Aby byl naplno využit výkonový potenciál čerpadla, při plnění je vždy využíváno největší třípalcové potrubí.

Prostorná, moderní a komfortní kabina postřikovače Fendt Rogator poskytuje patřičnou ochranu před působením chemikálií.
Prostorná, moderní a komfortní kabina postřikovače Fendt Rogator poskytuje patřičnou ochranu před působením chemikálií.

Ve venkovní ovládací části postřikovače se nachází 60l přimíchávací nádoba vyrobená z odolného plastu. Dokáže přimíchat až 200 l/min, včetně velkého množství chemie v krystalické formě – až 33 kg/min. Uvnitř nádoby se nachází tři nastavitelné oplachové trysky. Další tryska je umístěna ve spodní části nádoby pro účinnější míchání přípravků. Při plnění postřikovače a současném míchání přípravků nemusí obsluha čerpat čistou vodu z hlavní nádrže, čímž se zamezuje pěnění přípravků a vznik výparů z chemikálií.

Přehledný proces plnění a míchání

Všechny stroje dodávané na český trh mají v kabině dva ovládací terminály – pro lepší orientaci v satelitní navigaci a provozních či pracovních datech. Zatímco první z terminálů je podobný těm, které využívají traktory Fendt, druhý z nich je ve verzi ISOBUS a lze na něm sledovat data z probíhající aplikace, kontrolovat práci ramen apod. Skrze terminály je možné se dostat i do systémů s rozfázovaným oplachem postřikovače, přičemž v nádrži na čistou vodu může být až 550 litrů. Je jen na obsluze, jak ji využije – oplach může rozvrhnout do tří fází a v rámci každé z nich také určit, kolik litrů vody má být spotřebováno, v jaké intenzitě a jaká oblast postřikovače se bude čistit (oplach celé nádrže, vstup do nádrže apod.). Systém řízení oplachu je intuitivní a jeho jednotlivé fáze lze uložit do paměti stroje, takže si s oplachem snadno poradí i nezkušená obsluha.

Přes terminály lze nastavovat i proces a intenzitu míchání během aplikace postřikové kapaliny, a to automaticky v závislosti na úbytku kapaliny v nádrži. Nádrž tak lze zcela vyprázdnit a eliminovat pěnění přípravků. Všechny funkce ventilů pro plnění a míchání jsou ovladatelné z příslušného panelu umístěného vedle přimíchávací nádoby.

Postřikovače Fendt Rogator si české zemědělce získávají svým originálním konstrukčním řešením.
Postřikovače Fendt Rogator si české zemědělce získávají svým originálním konstrukčním řešením.

Fendt Rogator disponuje jednoduchým souvraťovým managementem, který se aktivuje buď manuálně tlačítkem na ovládacím multifunkčním joysticku nebo při příjezdu k nastavené vnitřní hranici pozemku. Když stroj přijede k souvrati, management zajistí ovládání hned několika funkcí stroje najednou (proces aplikace, souvraťový management ramen, tempomat, satelitní navigaci apod.).

Čím dal častěji si stroje Fendt Rogator pořizují i zemědělci, kteří nevlastní traktor značky Fendt. Pokud je traktor osazen navigací firmy Topcon, Raven nebo Trimble, lze mezi traktorem a postřikovačem jednoduše sdílet například AB linie pozemků, hranice pozemků či křivky. Provozuje-li majitel traktor značky Fendt, sdílení je ještě snazší. Postřikovače Fendt Rogator umí pracovat také s různými druhy formátů dat (např. shapefile).

Postřikovače Fendt Rogator si české zemědělce získávají svým originálním konstrukčním řešením.
Postřikovače Fendt Rogator si české zemědělce získávají svým originálním konstrukčním řešením.