Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Fendt u elektrického traktoru vyměnil zásuvku a baterii vybavil termálním managementem

Zveřejněno: 9. 12. 2019

I když se elektrický traktor Fendt e100 Vario ještě nevyrábí sériově, výrobce představil již druhou generaci. Ta přichází s řadou vylepšení v oblasti nabíjení a snášení nízkých a vysokých teplot.

Fendt e100 Vario

Fendt v roce 2017 poprvé představil traktor Fendt e100 Vario na elektrický pohon. Na letošním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 byla představena jeho nová generace.

V posledních dvou letech prošel Fendt e100 Vario řadou praktických testů jak v zemědělském, tak komunálním sektoru. Na základě zpětné vazby byl Fendt e100 Vario technicky upraven a vylepšen.

Zajímavostí je, že Fendt ohledně nabíjení elektrického traktoru trochu předběhl dobu, neboť předchozí verze e100 Vario byla vybavena kombinovanou zásuvkou CCS se dvěma dalšími výkonovými kontakty pro účely rychlého nabíjení stejnosměrným proudem. V praxi se ale zjistilo, že zejména farmy a obce nedisponují nabíjecí stanicí podporující tento typ zásuvky. Inženýři tak u nové generace traktoru zvolili typ zásuvky T2 (CCS je vylepšenou verzí tohoto typu). Zásuvka Typ 2 „Mennekes“ je od roku 2014 standard v EU. Jedná se o 3-fázovou zásuvku. Traktor má také nabíjecí kabel pro zásuvky - 400 V (32A) - do výkonu 22 kW – baterie může být nabita do pěti hodin. Traktor má stále funkci rychlého nabíjení stejnosměrným proudem.

V průběhu testování byly zkoušeny různé bateriové systémy, které byly podrobeny intenzivním zkouškám v různých polních a laboratorních testech. Nyní traktor disponuje novým systémem řízení teploty - během několika minut lze v zimě předehřát baterii a v létě ji zase ochladit. Stejně tak je možné díky tomu kabinu předehřát nebo ochladit.

Traktor byl provozován ve spojení s konvenčními zemědělskými stroji poháněnými PTO či hydraulikou.

Elektrický traktor Fendt e100 Vario je stále ve vývoji. Nyní je ve fázi projektu zabývajícího se elektrifikací traktorů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.