Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Hledáte náhradu za legendární ŽTR 165? Vhodným kandidátem je Kubota

Zveřejněno: 17. 7. 2021

V České republice a na Slovensku asi není moc zemědělců, kteří by neznali legendární bubnovou sekačku ŽTR 165. Ve své době se vyráběla v několika tisícových sériích ročně a značná část výroby směřovala i na export. Její sláva je ale u konce, existuje vůbec nějaká náhrada?

Diskový žací stroj Kubota DM 1017. Zdroj foto - tisková zpráva Kubota

Žací stroj ŽTR 165 byl oblíbený pro svoji jednoduchost, spolehlivost a perfektní dostupnost náhradních dílů. Staré kusy mají většinou chybějící opěrné talíře, utrhané držáky nožů, vůle v čepech táhel, špatný „držák zvedání” a ve špatném stavu plechařinu. Pro zajištění provozuschopnosti takového stroje je potřeba investovat spoustu peněz a obětovat spoustu času.

Éra tohoto stroje je u konce a nemálo spokojených uživatelů řeší, do jakého žacího stroje s podobným pracovním záběrem investovat? Možnou variantou je investovat do stroje především východní provenience, kde je ovšem výsledná kvalita pořízeného stroje mnohdy diskutabilní.

Mnohem perspektivněji se jeví možnost vsadit na „japonskou kvalitu“ a zvolit diskový žací stroj Kubota DM 1017. Tento relativně jednoduchý – ale velice sofistikovaný stroj - zaujme diskovým žacím ústrojím s celosvařovanou žací skříní, která je osazena čtyřmi trojúhelníkovými žacími disky – každý se třemi noži.

Diskový žací stroj Kubota DM 1017 zaujme diskovým žacím ústrojím s celosvařovanou žací skříní. Zdroj foto - Milan Jedlička
Diskový žací stroj Kubota DM 1017 zaujme diskovým žacím ústrojím s celosvařovanou žací skříní. Zdroj foto - Milan Jedlička

Toto provedení se třemi žacími disky zaručuje velice kvalitní vysečení porostů i při vyšších rychlostech. Dalším obrovským benefitem je možnost práce se záporným úhlem až 45 stupňů a vysekávání s kladným úhlem až 15 stupňů.

Hlavním argumentem je ale bezesporu možnost agregace s traktory o výkonu od 35 koní, a to díky hmotnosti vlastního stroje pouze 395 kg. Závěs kategorie II, kardanový náhon, nárazová pojistka a dodatečné splazy pro výšku strniště 20 mm jsou standardní výbavou stroje.

Autor: Vladimír Průcha
Foto: Kubota

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.