Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Jako tankování stíhačky za letu. V USA vymysleli systém pro plnění traktorových nádrží za jízdy

Zveřejněno: 23. 1. 2019

Honba za co nejvyšší produktivitou přináší neobvyklá technická řešení. V Americe vymysleli způsob, jak bezpečně naplnit nádrže na hnojivo za jízdy. Výhodou mají být mimo jiné minimální prostoje.

Plnění nádrže umístěné na secím stroji.

Zemědělská technika je už natolik výkonná, že se nejvíce časových ztrát projeví při plnění, například nádrží na hnojivo. Každá nádrž má samozřejmě určitou kapacitu a po nějaké době je nutné doplňování. Sofistikovaný systém amerického výrobce 360 Sprint umožňuje doplňovat hnojivo do nádrží umístěných na traktoru či secím stroji za jízdy. Souprava tak během práce nemusí vůbec zastavovat.

Celé řešení systému spočívá v použití modifikované pracovní UTV čtyřkolky (nejlépe se třemi nápravami pro osazení nádrže a čerpadla). Ta je vybavena dokovacím systémem, díky němuž se dokáže připojit k traktoru či secímu stroji. Za jízdy je možné dopravit přes 1000 litrů kapaliny.

Výrobce uvádí, že díky plnění za jízdy je možné zpracovat až o několik desítek procent více hektarů. Navíc, traktorová nádrž nebo nádrž na secím stroji nemusí být naplněna na maximum – plní se tak častěji a stroje jsou lehčí, tím pádem se méně zhutňuje půda.

Celý systém plnění funguje v praxi následovně – vezmeme-li pro příklad plnění nádrže na hnojivo u secího stroje. Čtyřkolka přijede k secímu stroji a připojí se k příjmovému kuželu a utěsní ho. Čerpadlo dokáže během čtyř minut přepravit přes 1000 litrů. Pružinový přijímací kužel a kloubové přenosové rameno umožňují, aby se systém ohnul v případě jízdy po nerovném terénu. Zajišťuje též utěsnění.

Autor: Milan Jedlička
Foto: 360 Sprint

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.