AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

JCB na veletrhu Agritechnica představí novinky v manipulační technice

Zveřejněno: 27. 10. 2017

Na listopadovém veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru bude mít vlastní expozici společnost JCB Agriculture v hale 9, kde bude prezentovat novinky v manipulační technice. JCB v ČR zastupují společnosti Pekass a Lukrom.

JCB

Na listopadovém veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru bude mít vlastní expozici společnost JCB Agriculture v hale 9, kde bude prezentovat novinky v manipulační technice. JCB v ČR zastupují společnosti Pekass a Lukrom.

Zcela nový kompaktní kolový nakladač

Nový kloubový nakladač JCB 403 Agri je schopen efektivně pracovat v uzavřených prostorách, v budovách a v okolí budov, v celé řadě venkovských podniků - od chovu prasat a drůbeže až po mléčné farmy, školky a jezdecká střediska. I když je vybaven novou kabinou, která je poprvé k dispozici u modelu této velikosti, nakladač je široký pouze 1,1 m a vysoký méně než 2,2 metr.

Tato plně zasklená kabina poskytuje dostatečný pracovní prostor pro obsluhu a snadný přístup přes velké dveře s ideálně umístěnou rukojetí a schody. Nakladač však nemusí být vybaven kabinou, ale pouze otevřenou plošinou.

Paralelní ovládání zdvihu ramen nakladačů JCB 403 Agri je ideální při manipulaci s paletami, rovněž minimalizuje únik materiálu z lopaty při jízdě. Standardní ramena nakladače poskytují výšku zdvihu 2,6 metru. Pro stohování je možné výšku zdvihu prodloužit na 2,8 m.

Zubové čerpadlo o kapacitě 40,5 l/min zajišťuje rychlou hydraulickou odezvu a nastavitelný konstantní tok oleje z pomocného okruhu do příslušenství, jako jsou kartáče a jiná hydraulicky poháněná příslušenství.

Nakladač je vybaven dvourychlostní hydrostatickou převodovkou Bosch-Rexroth, která pracuje ve spojení se vznětovým motorem Kubota o výkonu 26.5kW (35.5hp). Nakladač má nové těžké hnací nápravy ZF.

Nový JCB 403 Agri je dostatečně lehký na to, aby mohl být přepravován na malém přívěsu za silničním vozidlem pro rychlý a snadný pohyb z jednoho místa do druhého.

Šetrnější k životnímu prostředí

JCB na veletrhu představí nový kolový nakladač 419S Agri, který nahrazuje model 418S. Jedna z nejdůležitějších změn je jeho šestiválcový motor Cummins o objemu 6,7 litrů, který je vybaven nejmodernější technologií pro snižování emisí nebezpečných výfukových plynů. Použit je tedy systém využívající kapalinu AdBlue bez potřeby filtru pevných části (DPF). Motor je spojen s 6stupňovou převodovkou Power-shift, která má aktivní zámek točivého momentu na všech šesti stupních. Díky tomu, je veškerý výkon z motoru přenášen na zemský povrch bez jakýchkoliv ztrát, což činí nakladač nejenom výkonnějším, ale i účinnějším. S 6stupňovou převodovkou je odstupňování převodového poměru jemnější, což zajišťuje vždy optimální tahovou sílu a s nejvyšší rychlostí 48 km/h je přesun nakladače 419S z farmy na farmu opravdu velmi rychlý.

Nový nakladač nyní dosahuje výkonu 183 koní a nejvyšší rychlosti 48 km/h. Nakladač 419S je osazen většími zesílenými nápravami ZF pro těžký provoz. Obut je možné větší pneumatiky. Použitím větších náprav umožnilo nakladači 419S narůst také na hmotnosti, a to na váhu stroje přes 10 a půl tuny. Kombinace navýšené hmotnosti a trochu delšího rozvoru kol zlepšuje trakci nakladače o 5 % a navyšuje zvedací kapacitu stroje o půl tuny.

U nakladače byl zlepšen výhled a pohodlí. Zdokonaleno bylo rovněž odmlžování oken. V kabině nalezneme spoustu odkládacích přihrádek, nastavitelný volant, vnější zpětná zrcátka, výběr z několika typů vzduchem odpružených sedaček a mnoho dalšího.

Nový model doplňuje oblíbenou řadu

Na základě úspěchu modelů TM320 a TM320S nabízí JCB nový model TM420 se zvedací kapacitu 4,1 tun (o 32 % více než u TM320S). Mimi to, nový model disponuje vylepšenou kabinu. Nový model využívá stejný motor o objemu 4,8 litru JCB EcoMAX o výkonu 145 koní (108 kW), který splňuje emisní normu IV s použitím SCR, ale bez DPF. Kupující se mohou rozhodnout pro hydraulicky poháněný ventilátor s manuálním zapínáním nebo automatickým zapínáním každých 15 nebo 30 minut, aby vyčistili prach a nečistoty z chladicího zařízení. Výkon a točivý moment jsou přenášeny šestistupňovou převodovkou, která může být ovládána ručně nebo v automatickém režimu.

Mezi další výbavu patří rychlejší spouštění ramen, tvrdší podvozek, těžší nápravy a větší pneumatiky. Stroj však stále zůstává kompaktním nakladačem s teleskopickým ramenem. Velikost byla zachována jako u modelu TM320S, to platí také o rozvoru.

Oslavy 40. výročí zahájení výroby strojů Loadall

Na veletrhu Agritechnica bude připomenuto 40. výročí zahájení výroby manipulátorů Loadall.

První manipulátor Loadall vyrobila společnost JCB v roce 1977. V roce 2016 dokončila 200 000. manipulátor a letos tento stroj oslaví čtyřicátiny. V nabídce je více než 30 modelů manipulátorů Loadall, ale s různými variacemi se vyrábí v továrně JCB v Rocesteru více než 1 000 konfigurací. Výroba strojů Loadall spotřebuje více než 35 000 tun oceli ročně. Divize JCB vyrábí motory, převodovky, nápravy, kabiny a hydraulické válce. Nedávná investice ve výši 1 milionu liber přinesla nové přesné laserové a plazmové řezné zařízení. Ocelové lisy o tloušťce 650 tun vytvářejí teleskopické výložníky. V průměru trvá 45 minut, než se vytvoří dvě strany podvozku. Zařízení na lakování používá 73 000 litrů základního nátěru a 50 000 litrů lesklé barvy ročně.

Dnes se teleskopický manipulátor Loadall stal na mnoha farmách tak nepostradatelným nástrojem, že trvale pracuje delší dobu než jakýkoli traktor.

 

PEKASS Praha

Adresa: Přátelství 987, 104 00 Praha 10 – Uhřiněves

Telefon: +420 272 705 789, +420 272 702 301

Autor: Milan Jedlička
Foto: JCB

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.