Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Kvalitní žací stroje slovinského výrobce SIP

Zveřejněno: 20. 4. 2021

Společnost SIP se specializuje na výrobu strojů pro zpracování píce. V portfoliu má žací stroje všech velikostí. Před několika lety SIP svět ohromil největší žací kombinací s pracovním záběrem 15 metrů! Díky velké nabídce diskových žacích strojů řady SILVERCUT DISC však uspokojí jak malé farmáře, tak větší zemědělské podniky, které při svém provozu uplatní zejména žací trojkombinace nebo čelní či vzadu nesené žací stroje. Žací stroje jsou k dostání s pracovním záběrem od 2,16 do 14,9 metrů.

Čeští farmáři oceňují na žacích strojích SILVERCUT DISC především jejich jednoduchost a srozumitelnost pro obsluhu, díky nimž si dokážou stroj opravit svépomocí

V nabídce nalezneme lehké a zároveň robustní diskové žací stroje typu DISC ALP speciálně vyvinuté pro práci v horských oblastech. Tyto stroje jsou lehké, mechanicky odlehčené. Disky rotují směrem do středu, čímž optimalizují průtok píce přes lištu a ukládají píci do úzkých řádků. Vyrábí se ve variantách čelní a vzadu nesený žací stroj.

Lehké a zároveň robustní diskové žací stroje typu DISC ALP speciálně vyvinuté pro práci v horských oblastech.
Lehké a zároveň robustní diskové žací stroje typu DISC ALP speciálně vyvinuté pro práci v horských oblastech.

Vyšší řadou žacích strojů jsou lišty SILVERCUT DISC, které se vyrábí samostatně nebo s kondicionéry – prstovým kondicionérem nebo gumovými válci. K dispozici jsou ve variantách čelní a vzadu nesený žací stroj, při potřebě většího hektarového výkonu se mohou vhodně použít v kombinaci. Pro sečení na měkkých terénech jsou ideální tažené žací stroje, které lze provozovat se subtilnějšími traktory s výkonem od 80 koní. SILVERCUT DISC toho má k obdivu mnoho, i ten nejmenší designový prvek žacích strojů této značky má značný dopad na jejich odolnost a kvalitu.

O společnosti SIP

Slovinská společnost SIP má více než 65 let zkušeností s výrobou zemědělských strojů. Společnost v roce 2013 přešla na systém přísného řízení kvality nastavením účinných několikastupňových kontrolních mechanizmů a zavedla efektivní logistické postupy. Spolupracuje s těmi nejlepšími dodavateli kvalitních materiálů a komponentů. Díky zaručené kvalitě se společnost SIP nebojí poskytovat tříletou garanci na své stroje.

SIP exportuje do řady zemí včetně České republiky. Heslem společnosti je mít inovace a kvalitu na své straně, což koresponduje jak s požadavky českých zemědělců, tak se záměrem společnosti AGRI CS, výhradním dovozcem techniky SIP do Česka, a to v oblasti prodeje i servisu strojů.

Reference českých zemědělců mluví za vše

Čeští farmáři oceňují na žacích strojích SILVERCUT DISC především jejich jednoduchost a srozumitelnost pro obsluhu, díky nimž si dokážou stroj opravit svépomocí. Dále je kladně hodnocena odolnost a stabilita strojů, a to i v přepravní poloze. Konstrukce čelních žacích lišt SIP nebrání ve výhledu dopředu. Obecně jsou žací lišty rychle a snadno připravené po přepravě k práci, jejich seřízení je intuitivní. Žací nože se díky velice kvalitnímu materiálu méně opotřebovávají, když už však k opotřebení dojde, je výměna nože rychlá a jednoduchá. Všechny žací lišty značky SIP jsou vybaveny systémem rychlé výměny nožů QCS. Velmi praktický je i způsob jištění disků střižnými kolíky DDSS. Tento systém chrání převody žací lišty před poškozením při náhlém zablokování disku najetím na překážku. Výměna střižných kolíků pro znovuuvedení disku do činnosti je rychlá a levná. Majitelé žacích strojů SILVERCUT DISC nepochybně vítají také prodlouženou tříletou záruku, která je v případě potenciálního prodeje stroje dál do nových rukou převoditelná.

Majitelé žacích strojů SILVERCUT DISC nepochybně vítají také prodlouženou tříletou záruku, která je v případě potenciálního prodeje stroje dál do nových rukou převoditelná.
Majitelé žacích strojů SILVERCUT DISC nepochybně vítají také prodlouženou tříletou záruku, která je v případě potenciálního prodeje stroje dál do nových rukou převoditelná.

Ochrana stroje proti najetí na překážku

Nejdůležitější součástí žacích strojů SILVERCUT DISC jsou zabudované ochranné systémy pro případ, že by zařízení přišlo do kontaktu s pevnou překážkou, což se i přes nejlepší úsilí obsluhy v terénu běžně stává. Vzadu nesené žací stroje se středovým zavěšením proto disponují nastavitelným jištěním CSS, tedy pojistkou, která se aktivuje při najetí na překážku. Žací stroj se současně posune směrem dozadu a nahoru a po překonání překážky se automaticky vrátí do pracovní polohy. Obsluha nemusí ani vystupovat z traktoru.

Nejdůležitější součástí žacích strojů SILVERCUT DISC jsou zabudované ochranné systémy.
Nejdůležitější součástí žacích strojů SILVERCUT DISC jsou zabudované ochranné systémy.

Ploché disky vyrobené z HARDOX oceli mají speciální tvar, aby byl tok posečené hmoty plynulý a s co nejmenším odporem. Šířku řádku lze regulovat. Pohon disků je zajištěn soustavou ozubených kol z prvního disku poháněného kardanem z úhlové převodovky.

Čistý řez

Všechny žací stroje SIP vynikají flexibilitou v zajištění kopírování terénu. Parametry klíčové pro kopírování terénu jsou u jednotlivých typů více než srovnatelné s konkurenčními stroji. Významným faktorem ovlivňujícím čistý řez a čistotu píce při sečení se stroji SILVERCUT DISC je však efekt hydropneumatického odlehčení, který zajišťuje optimální přítlak na půdu za všech podmínek. Systém je jednoduše nastavitelný a obsluha může během sečení rychle reagovat na podmínky v terénu a zajistit šetrnost k travnímu drnu.

Všechny žací stroje SIP vynikají flexibilitou v zajištění kopírování terénu.
Všechny žací stroje SIP vynikají flexibilitou v zajištění kopírování terénu.

Vrcholem všeho je u čelně nesených žacích strojů bezpochyby speciální závěsná konzole S-Flow, která představuje inovativní řešení při připojování žací lišty. Systém umožňuje perfektní kopírování terénu v kombinaci s hydropneumatickým odlehčením a zajišťuje rovnoměrný přítlak na obdělávanou plochu a čistý řez. Excelentní kinematika konzoly S-Flow garantuje absolutní kopírování terénu a nabízí efektivní sečení bez znečišťování píce.

Dva druhy kondicionérů

K žacím strojům lze volit kondicionér, a to buď prstový nebo gumové válce. Použitím kondicionéru dosáhne pokosená píce rychleji požadovaných hodnot sušiny. Prstový kondicionér je vybavený plastovými prsty, které pouze lámou stonky a nepoškozují lístky rostlin. Kondicionér vytváří vzdušný řádek a urychluje tím vysychání. Kondicionér s gumovými válci je určen do oblastí s intenzivním pěstováním vojtěšky. Profilované válce mačkají stébla, vyrovnávají tím schnutí materiálu a chrání vysokou nutriční hodnotu výsledné píce.

Autor: Milan Jedlička
Foto: SIP

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.