Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Lemken Solitair DT má vysokou plošnou výkonnost a plní náročné požadavky na rovnoměrnost zvolené hloubky setí

Zveřejněno: 19. 4. 2023

V zemědělské praxi se využívá hned několik systémů zakládání porostů polních plodin. Těmto systémům odpovídá široká nabídka techniky pro setí. S klasickými modely secích strojů, které jsou určeny pro setí do patřičně připravené půdy, má zkušenosti firma Lemken. Jde konkrétně o pneumatický secí stroj Lemken Solitair DT.

Lemken Solitair DT má vysokou plošnou výkonnost a plní náročné požadavky na rovnoměrnost zvolené hloubky setí.

Při setí zrnin jsou na secí stroje kladeny vysoké požadavky. V zájmu včasného založení porostů je požadována vysoká plošná výkonnost secích strojů při plnění náročných požadavků zejména na rovnoměrnost zvolené hloubky setí. Součástí konstrukce kombinovaných secích strojů jsou různé sekce pro zpracování půdy a její přípravu.

U secího stroje Lemken Solitair DT tvoří první pracovní sekci pneumatikový pěch. Ten je vybaven velkoobjemovými pneumatikami, které snižují tlak na půdu a valivý odpor, čímž je eliminováno hrnutí hlíny. Pěch nejenže kontroluje pracovní hloubku disků, ale případně vyrovnává nerovný terén, přičemž udržuje secí stroj stabilní. Lze jej hydraulicky nastavovat z kabiny traktoru. Namísto pneumatikového pěchu je navíc možné namontovat hydraulicky ovládanou smykovou lištou pro zpracování hrubé brázdy. Crossboard urovnává povrch a přesunuje velké množství zeminy. Pracovní nastavení smyku je plynulé a ovládá se komfortně prostřednictvím hydrauliky z kabiny traktoru.

Jednou z pracovních sekcí nového taženého secího stroje Lemken Solitair DT je pneumatikový pěch.
Jednou z pracovních sekcí nového taženého secího stroje Lemken Solitair DT je pneumatikový pěch.

Další pracovní sekcí secího stroje Lemken Solitair DT je integrovaný kompaktní diskový podmítač s velkými vydutými disky o průměru 465 mm. Jsou odolné vůči opotřebení a individuálně chráněny proti přetížení listovými pružinami. Je tak zajištěno precizní hloubkové vedení. Listové pružiny garantují mnohem větší stabilitu stopy disků při práci. Místo vydutých disků lze použít vertikální vlnité disky, které méně míchají půdu, pouze vytváří drážku pro uložení osiva, čímž snižují ztrátu vláhy i výskyt plevelů.

Pro druhý krok přípravy seťového lůžka je Lemken Solitair DT vybaven integrovaným kompaktním diskovým podmítačem.
Pro druhý krok přípravy seťového lůžka je Lemken Solitair DT vybaven integrovaným kompaktním diskovým podmítačem.

Za diskovou sekcí secího stroje Lemken Solitair DT se nachází zadní pneumatikový pěch s offsetovým uspořádáním kol, z nichž prostřední část plní též funkci přepravních kol. Mezi tímto pěchem a secí lištou je prostor pro montáž pěchovacího válce nebo zavlačovač za pneumatikovým pěchem (vertikální umístění), který zahlazují stopy po kolech. Prostor však může zůstat i prázdný – bez výše zmíněného příslušenství. Na českých polích již bylo prokázáno, že v oblasti pneumatikového pěchu a secích botek nedochází během setí ve vlhkých podmínkách k žádnému ucpávání.

Jednotlivé dávkovače lze přizpůsobit i výměnou válečků, a tak kombinovat několik typů a velikostí semen.
Jednotlivé dávkovače lze přizpůsobit i výměnou válečků, a tak kombinovat několik typů a velikostí semen.

U větších pracovních záběrů secích strojů se uplatňují přednosti pneumatických výsevních ústrojí. Jinak tomu není ani u stroje Lemken Solitair DT. U pneumatických secích strojů dávkuje výsevní ústrojí osivo do proudu vzduch, jehož zdrojem je ventilátor s různým systémem pohonu. Proud vzduchu distribuuje osivo prostřednictvím rozdělovací hlavy k secím botkám, které je ukládají do půdy.

Jednotlivé rozdělovací hlavy secího stroje Lemken Solitair DT zásobují osivem elektrické dávkovací jednotky vyrobené z kompozitního materiálu. Jednotlivé dávkovače lze přizpůsobit i výměnou válečků, díky nimž je možné provádět výsev různých druhů osiv od malých semen olejnin přes osiva obilnin až po velká semena luskovin.

Stroj Lemken Solitair DT je vybaven secí lištou namontovanou na paralelogramu a opatřenou osvědčenými, bezúdržbovými dvoudiskovými secími botkami OptiDisc s kopírovacím kolečkem s gumovým pláštěm.
Stroj Lemken Solitair DT je vybaven secí lištou namontovanou na paralelogramu a opatřenou osvědčenými, bezúdržbovými dvoudiskovými secími botkami OptiDisc s kopírovacím kolečkem s gumovým pláštěm.

Při setí obilovin či dalších plodin jako je řepka, slunečnice, mák, nebo dosévání trav se v posledních letech prosadily zejména secí botky dvoudiskové. Secí stroj Lemken Solitair DT využívá secí lištu namontovanou na paralelogramu a opatřenou osvědčenými, bezúdržbovými dvoudiskovými secími botkami OptiDisc s kopírovacím kolečkem s gumovým pláštěm. Botky zajišťují přesné uložení osiva při rovnoměrné výšce pokrytí, o rovnoměrnou hloubku uložení osiva v obtížných podmínkách se pak stará hydraulický přítlak na botku. K dispozici jsou botky OptiDisc M (do přítlaku 45 kg) nebo OptiDisc H s hydraulickým přítlakem, centrálně nastavitelným z kabiny traktoru (do přítlaku 70 kg).

Přetlakový zásobník secího stroje Lemken Solitair DT pojme až 5 100 litrů s možností rozdělení v poměru 50/50 nebo 60/40.
Přetlakový zásobník secího stroje Lemken Solitair DT pojme až 5 100 litrů s možností rozdělení v poměru 50/50 nebo 60/40.

Při postupech s mělkým kypřením půdy bez orby nabývá na významu zapravování průmyslových hnojiv do půdy. Tím, že se zpracování půdy minimalizuje, jsou omezené možnosti zapravení hnojiv do půdy. Proto se využívá ukládání průmyslových hnojiv současně se setím. Osivo a hnojivo se u secího stroje Lemken Solitair DT aplikuje do stejného řádku a stejné hloubky, nebo volitelně pomocí samostatné dvoukotoučové botky. Poté se hnojivo ukládá pod osivo. Tímto způsobem je možno provádět předseťovou přípravu, výsev a hnojení v jednom pracovním kroku. Pokud stroj má dělený zásobník, ale není vybaven samostatnými přihnojovacími disky, přihnojení může být prováděno formou SingleShot do stejných rozdělovačů a výsevních hadic. V případě děleného zásobníku je ale nejčastější formou přihnojování DoubleShot, kdy v zadní části stroje je aplikováno osivo a v přední části hnojivo, druhý typ osiva nebo meziplodina.

Přetlakový zásobník secího stroje Lemken Solitair DT pojme až 5 100 litrů s možností rozdělení v poměru 50/50 nebo 60/40. Jednoduchý zásobník disponuje objemem 4 400 litrů. Třetí verze zásobníku dorazí v průběhu letošního roku. Přístup do zásobníku je vždy z levé nebo pravé strany (plošina je odnímatelná).