Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Lisy Pöttinger IMPRESS prošly proměnou. Osvědčené prvky zůstávají

Zveřejněno: 14. 9. 2021

Před pěti lety rakouský výrobce zemědělských strojů Pöttinger úspěšně uvedl na trh lis na kulaté balíky IMPRESS, který byl vyvinut výhradně ve vlastním vývojovém oddělení. Podle zásady dělat dobré věci ještě lepšími prošel lis faceliftem a nyní má svěží design, nové jméno a zajímavé detaily. Nové lisy budou k dispozici od října.

Lisy disponují novým vázacím systémem.

Osvědčeny sběrač, rotor LIFTUP nebo řezací ústrojí s až 32 noži – to vše zůstalo nezměněno. Lisovací tlak se však zvýšil o 20 %, takže nové lisy IMPRESS V nyní produkují ještě pevnější a těžší balíky. Základní řada nadále zahrnuje dva lisy s pevnou komorou, IMPRESS 3130 F MASTER a IMPRESS 3130 F PRO. K dispozici jsou také modely s variabilní komorou. Modely IMPRESS 3160 a IMPRESS 3190 jsou k dispozici ve verzi V bez řezacího ústrojí, V MASTER s 16-ti nožovým řezacím ústrojím a jednoduchou koncepcí ovládání, nebo ve verzi V PRO s 32-ti nožovým řezacím ústrojím, ISOBUS ovládáním a mnoha automatickými funkcemi. Nabídku také doplňují kombinované lisy s ovíjecím mechanismem IMPRESS 3130 FC PRO s pevnou komorou o průměru 1,3 m, IMPRESS 3160 VC PRO s variabilní komorou do 1,55 m a IMPRESS 3190 VC PRO s variabilní komorou do průměru balíku 1,85 m. Ovíjet fólií lze balíky o maximálním průměru 1,5 m.

Lisy disponují novým vázacím systémem. Pro všechny modely PRO je k dispozici volitelný balíček LED osvětlení. Osvětlen je i prostor pod bočními panely. K dispozici je i hadice pro rychlé čištění stroje stlačeným vzduchem. Dále jsou k dispozici senzory vlhkosti. Nová je i ovládací jednotka POWER CONTROL 3.0. – údaje lze zadat tlačítky na ovládacím terminálu nebo zadat parametry prostřednictvím 5" dotykového monitoru. Lisy lze doplnit volitelným kamerovým systémem. Na samostatném 10" displeji lze zobrazovat až čtyři obrazy z kamer.

Modernizován byl také ovíjecí mechanismus u kombinovaných lisů. Balicí stůl nyní může balíkem otáčet před a po ovinutí, aby spolehlivě přitlačil konce fólie. Tím se zabrání uvolnění konců fólie, které by překážely při přepravě nebo skladování. Kromě toho se vytlačuje přebytečný vzduch mezi fóliemi, což má pozitivní vliv na kvalitu siláže. Do zásobníků na fólie se nyní vejde 2 x 8 rolí balicí fólie nebo 2 x 6 rolí balicí fólie a 2 x 1 role balicí fólie. V přední části lisu se nachází další držáky na role fólie nebo sítě.

Stav údržby nyní sleduje servisní počítadlo, které uživatele informuje o nadcházejících intervalech mazání.

Pöttinger také představil nový pneumatický secí stroj Aerose.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.