Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Malotraktory a motory Slavia Napajedla si získaly dobrou pověst po celém světě. Ze slavného podniku už nic nezbylo

Zveřejněno: 23. 11. 2020

V roce 1902 byla v Napajedlech zřízena zámečnická dílna, a tato skutečnost se stala základem vzniku firmy Slavia Napajedla. Výroba zážehových motorů a hospodářských strojů značky "SLAVIA" se datuje od roku 1911.

Nejznámější malotraktor v roce 1994 - Slavia TV 824

V minulém článku jsme představili firmu Agrostroj Prostějov a pár jejich nejslavnějších malotraktorů včetně jejich cen z roku 1994. V tomto článku představíme neméně zajímavý závod Slavia Napajedla, který taktéž vyráběl malotraktory a motory.

Se stoupající poptávkou po zemědělských strojích se firma Slavia rychle rozšiřovala. Přednosti všech výrobků značky Slavia, které získaly velmi dobrou pověst ve světě, jsou účelnost a jednoduchost konstrukce, vysoká kvalita zpracování, spolehlivost, snadná obsluha a údržba.

Od roku 1947 se firma specializovala na výrobu malých vznětových motorů. Podnik se dále rozšiřoval a začal s výrobou převodových skříní, hnacích elektrobubnů, převodovek a zdrojových elektrických soustrojí. Součást firmy tvořila slévárna šedé litiny.

Slavia TV 824
Slavia TV 824

Nosným programem počátkem 90. let minulého století byla výroba malých vznětových motorů řady S90A a S95V o výkonu 6,9 - 32,8 kW, čtyřdobých, vzduchem chlazených, s přímým vstřikem paliva. Motory měly mnohé využití v zemědělství i v silniční a stavební technice. Motory nacházely široké užití i v kompletážích firmy Slavia - zdrojových elektrických třífázových soustrojích o zdánlivém výkonu 6 - 30 kVA (mobilní, odhlučněné stacionární a automatické provedení).

Výrobní program vhodně doplňovala výroba plnících kompresorů 1, 2, 4, DVK, hnacích elektrobubnů pásových dopravníků EB 315, EB 500 a převodových skříní. Perspektivním výrobkem byl traktor TV 824-S o výkonu 16,5 kW a pohonem na všechny čtyři kola.

Kvalita, tradice a spolehlivost – tím se pyšnil každý výrobek firmy Slavia. V 90. letech minulého století se výrobky vyvážely do 60 zemí celého světa. Za více než 90 let strojírenské výroby firma Slavia Napajedla vyrobila 270 000 motorů a dosáhla řady úspěchů.

„V roce 1998 skončila činnost dříve prosperující továrny. Technologické vybavení mělo zůstatkovou hodnotu nad 60 procent z hodnoty továrny. Fabrika se rozpadla a dnešní stav je takový, že je tam několik drobných podnikatelů asi 20 s počtem zaměstnanců asi 220. Objektivně řečeno, několik továrních budov dostalo nový kabát, ale to, co bylo vybudováno a dostalo se na moderně odpovídající úroveň bylo zrušeno. V roce 1989 bylo v továrně 1260 zaměstnanců včetně učňů. V tu dobu činil objem výroby 389 milionů korun, zisk závodu byl asi 14 procent z této částky. Závod měl vysokou produktivitu práce a konečnou vlastní montáž funkčních celků. Převážná část zaměstnanců pocházela z okresů Zlín a Uherské Hradiště, protože město Napajedla se nachází na hranici těchto dvou okresů. Do závodu ještě dojížděli lidé z okresů Kroměříž a Hodonín,“ uvádí Josef Nesvadba ve svém článku na josef-nesvadba.estranky.cz, ve kterém se podrobně věnuje historii tohoto slavného podniku.

Autor: Ing. Peter Pernis1) , Ing. Josef Šenk, CSc., Ing. Vladimír Hanzlík, Ing. Zdeněk Tempír, CSc.
Foto: Traktory na českém trhu 1994

1) z knihy Traktory na českém trhu 1994

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.