TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

McHale V8 je největším lisem s variabilní komorou na balíky o průměru až 1,9 metrů

Zveřejněno: 7. 2. 2021

McHale je známý výrobou lisů McHale V6 konstruovaných pro tvorbu balíků s průměrem od 0,6 do 1,68 metrů. Společnost navíc vyslyšela požadavky farmářů z celého světa, například z Velké Británie, Austrálie, USA, Francie nebo Polska a vytvořila lis s ještě větším průměrem - 1,9 metru.

Nová řada lisů McHale V8 je vybavena odolnými komponenty, které zaručují dlouhou životnost a spolehlivost stroje, zdroj foto - tisková zpráva McHale

Poslední tři roky strávili vývojáři firmy McHale testováním svého největšího lisu s variabilní komorou schopnou produkovat balíky o průměru až 1,9 metrů. Na počátku letošního roku pak McHale oficiálně rozšířil svoje portfolio lisů s variabilní komorou a představil lis McHale V8950 se systémem řezání s 15 noži. Kromě toho McHale již vyrábí kombinovaný lis McHale Fusion 3 Plus.

Vysokovýkonný lis zvládne slisovat balíky o průměru od 0,6 do 1,9 metrů. Toto zvětšení velikosti balíku a jeho hustoty znamená, že se do něj vejde až o 30 % více hmoty než do balíku o průměru 1,68 metrů, který dovede vytvořit lis typu V6.

„Nový lis V8 rozšířil naši řadu lisů s variabilní komorou, která je známá po celém světě pro svou produkci kvalitních balíků s perfektním tvarem. Naše nové lisy V8940 a V8950 přivedly lisování na novou úroveň nejen díky větším balíkům, ale i lepšímu utužení balíku, efektivnějšímu sběru hmoty a jednodušší údržbě,“ uvedl Martin McHale, ředitel marketingu a prodeje ve společnosti McHale.

McHale V8: klíčové vlastnosti

Mezi klíčové vlastnosti nového lisu s variabilní komorou McHale V8 patří větší náběr hmoty, inovativními prvky jsou: nový sběrač s možností výběru klasické nebo vačkové dráhy, větší boční šneky, větší rotor, adaptivní náběr, volitelné množství nožů, padací podlaha sloužící k odblokování lisu, lisovací komora se třemi nekonečnými pásy, výkonný vázací systém, automatické mazání, nový design bočního krytu, ovládací konzole Expert Plus či vyhazovací rampa.

Vysokovýkonný lis zvládne slisovat balíky o průměru od 0,6 do 1,9 metrů, zdroj foto - tisková zpráva McHale
Vysokovýkonný lis zvládne slisovat balíky o průměru od 0,6 do 1,9 metrů, zdroj foto - tisková zpráva McHale

Nová řada lisů McHale V8 je vybavena odolnými komponenty, které zaručují dlouhou životnost a spolehlivost stroje. Je dost odolný, aby zvládl i ty nejtěžší podmínky.

Větší náběr s možností automatického nastavení množství materiálu

U všech lisů V8 si můžete vybrat mezi sběračem s pěti nebo šesti řadami prstů a zvolit rovněž, zdali má být vybaven vačkovou dráhou či nikoli. Tento nový sběrač lisů řady McHale V8 disponuje mnoha výhodami. Byly zvětšeny jak podávací šneky, které směrují hmotu dovnitř lisu, tak průměr rotoru. Úhel, který svírá podlaha, byl upraven pro co nejhladší vstup hmoty do komory lisu. Všechny lisy nové řady V8 nabízejí nový systém adaptivního náběru hmoty, jenž se nastavuje automaticky v návaznosti na množství materiálu. Konstrukce podlahy umožňuje snazší náběr hmoty, snižuje pravděpodobnost ucpání a dovoluje automatické nastavení podlahy pro lepší ovládání lisu na řádku.

Volitelné množství nožů

Lis McHale V8950 je standardně dodáván s 15 noži v řezací jednotce. Pokud jsou všechny tyto nože vytažený, je teoretická délka řezanky přibližně 65 milimetrů. U lisu V8950 mohou být nože vytahovány či zatahovány přímo z kabiny traktoru.

Na přání je možné stroj dodat se systémem umožňujícím rozdělení nožů do dvou zásobníků a je pouze na uživateli, jestli bude pracovat s 0, 7, 8 nebo 15 noži.

Odblokování padací podlahou

Lisovací podmínky nejsou vždy ideální a je-li materiál na řádku nahromaděný, může to vést k ucpání vstupu do komory. Lisy s variabilní komorou McHale jsou vybaveny systémem padací podlahy, což znamená, že ji lze odblokovat ve třech jednoduchých krocích: pokud se vstup zablokuje, zvuk spojky obsluhu upozorní. Ta hydraulicky spustí podlahu z kabiny traktoru, čímž se rozšíří průchod a díky opětovnému puštění rotoru materiál pronikne do komory. Poté je podlahu možné vrátit do původní polohy a pokračovat v lisování.

Lisovací komora

Všechny lisy řady V8 jsou standardně osazeny třemi pevnými nekonečnými pásy. Ty jsou extrémně odolné vůči opotřebení – jsou vyrobeny ze syntetického materiálu, díky kterému vydrží, a zároveň jsou schopny vyvinout vysoký tlak na balík v lisovací komoře.

Všechny lisy řady V8 jsou standardně osazeny třemi pevnými nekonečnými pásy. Ty jsou extrémně odolné vůči opotřebení, zdroj foto - tisková zpráva McHale
Všechny lisy řady V8 jsou standardně osazeny třemi pevnými nekonečnými pásy. Ty jsou extrémně odolné vůči opotřebení, zdroj foto - tisková zpráva McHale

Lisy V8940 a V8950 dokážou zpracovat materiál do balíků o průměru 0,6 až 1,98 metrů. Velikost balíků je u obou lisů nastavitelná od minimální velikosti po desetimilimetrových krocích.

Všechny stroje McHale V8940 jsou vybaveny primárním pohonem, který usnadňuje otáčení pásu a materiálu. U modelu McHale V8950 je namontován sekundární pohon. V obtížných podmínkách, jako je vlhká krátká tráva, je žádoucí odpojit primární pohon a aktivovat pohon sekundární, a zajistit tak otáčení materiálu v komoře.

Výkonný vázací systém

Výkonný vázací systém je velmi spolehlivý a vybavený nekonečným nastavením sítě. Lze využít sítě až do šířky 1310 milimetrů a otáčet síť okolo vkládacího válce. Tak zabráníte sklouznutí sítě během lisování.

Výkonný vázací systém je velmi spolehlivý a vybavený nekonečným nastavením sítě, zdroj foto - tisková zpráva McHale
Výkonný vázací systém je velmi spolehlivý a vybavený nekonečným nastavením sítě, zdroj foto - tisková zpráva McHale

Jednoduchý, ale velmi účinný systém vázání využívající pohyblivý válec umožňuje otáčení role sítě při jejím nanášení. Je tak zabezpečeno rovnoměrné použití sítě. Obsluha může nastavit napětí sítě na ovládacím panelu, aniž by musela opustit pohodlí a bezpečnost kabiny traktoru.

Automatické mazání

Bloky ručního mazání jsou standardem u modelů McHale V8940 a V8950. Lis McHale V8950 lze vybavit i automatickým mazacím systémem, který dodá měřené množství maziva kolem lisu při každém vyhození balíku z lisovací komory.

Nová řada lisů V8 dostala také nový vzhled, zdroj foto - tisková zpráva McHale
Nová řada lisů V8 dostala také nový vzhled, zdroj foto - tisková zpráva McHale

Nová řada lisů V8 dostala také nový vzhled. Kapota je navíc opatřena odolnými bočními kryty, které se otevírají nahoru a poskytují lepší přístup ke komponentům stroje.

Ovládací konzole Expert Plus

Řada lisů na kulaté balíky McHale V8 je vybavena novou ovládací konzolí Expert Plus s velkým grafickým displejem. Operátor na ní může přímo z kabiny traktoru nastavit velikost jádra a velikost balíku, hustotu jádra a hustotu balíků či použité otáčky sítě. Nová konzole Expert Plus také dává operátorovi možnost zvolit jádro měkkého nebo tvrdého balíku, a to jen v závislosti na jeho požadavcích.

Nový indikátor umožňuje přesnější čtení tvaru balíku. Senzor detekuje tvorbu balíků v komoře a prostřednictvím ovládací konzole poskytuje řidiči aktuální informace o tom, kterou stranu komory naplnit, aby balík získal ideální tvar.

Vysokovýkonná teleskopická vyhazovací rampa zajišťuje čisté oddělení mezi strojem a slisovaným balíkem s vysokou hustotou (na lisech McHale V8940 a V8950). Všechny stroje jsou vybaveny snímačem vyložení balíku, který řidiče upozorní vždy, když balík opustí lisovací komoru a přejede přes vyhazovací rampu.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: McHale

1) z podkladů McHale

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.