Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Shrnovače McHale R vytvoří ideálně provzdušněný řádek píce vhodný pro lisování

Zveřejněno: 25. 12. 2020

Shrnovače McHale R se středovým odkládáním řádku jsou ideálními stroji pro ty, kteří chtějí to nejlepší krmivo. Shrnovače formují řádek vhodný pro vysokovýkonné lisování nebo sklizeň. Uplatnění naleznou zejména u podniků zaměřených na živočišnou výrobu.

Shrnovač McHale R 67-78 v agregaci s traktorem Zetor na Lučním Dni

Tažené středové shrnovače McHale R, které patří mezi nejrozšířenější typy, se skládají z nosného rámu a transportního podvozku. Tato modelová řada obsahuje typy R 62-72 a R 68-78, poprvé byla představena na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2017 v Hannoveru. Podle irského výrobce McHale shrnovače prošly velmi náročným testováním v nejobtížnějších podmínkách po celém světě. Shrnovače jsou zaměřeny na zemědělce očekávající kvalitní formování načechraného řádku píce.

Shrnovač formuje načechraný řádek vhodný pro vysokovýkonné lisování nebo sklizeň
Shrnovač formuje načechraný řádek vhodný pro vysokovýkonné lisování nebo sklizeň

Pracovní záběr shrnovačů lze hydraulicky pomocí teleskopických ramen nastavovat pohodlně ze sedadla traktoru. Model R 62-72 má pracovní záběr od 6,2 do 7,2 metrů, zatímco R 68-78 od 6,8 do 7,8 metrů. Oba modely jsou schopné shrnovat píci uloženou na široko nebo sloučit více řádků do jednoho středového.

Kopírování pozemku za všech okolností

Kvalita práce rotorového shrnovače závisí do značné míry na správné poloze rotoru a kopírování terénu. Poloha rotoru by měla být vodorovná, výška pružných prstů ve svislé poloze by měla být těsně nad povrchem. McHale uvádí průměr rotoru u R 62-72 - 2,8 metrů, zatímco u R 68-78 - 3,2 metrů. Kopírování terénu jednoho rotoru a správné nastavení polohy ramene s prsty je zajištěno pomocí pojezdových, respektive kopírovacích kol. Každý rotor obsahuje 11 ramen a je opatřen třemi nebo šesti koly pro dokonalé kopírování povrchu pole či louky. Prsty na ramenou rotoru jsou třikrát vinuté, aby zajistily co nejlepší sběr hmoty. Oba rotory mají centrální zavěšení, takže působí stejným tlakem na pozemek v celé své pracovní šířce. Odpružení navíc umožňuje lepší kopírování terénu. Hnací síla je k jednotlivým rotorům přenášena přes širokoúhlou převodovku. Shrnovač pohání vývodová hřídel traktoru – požadavkem jsou otáčky PTO 540 ot/min a pouze jeden jednočinný a jeden dvojčinný hydraulický okruh traktoru. Větší model shrnovače disponuje centrálním mazáním, zatímco menší model mazacími body. Každý rotor je vybaven blokem centrálního mazání, který umožňuje obsluze provádět mazání rychle a efektivně.

O nastavení shrnovače je obsluha informována přes číselné stupnice
O nastavení shrnovače je obsluha informována přes číselné stupnice

Pohodlné nastavení rotoru, ramen a prstů podle sklizňových podmínek

Kvalitní práce shrnovače píce je dána především jeho schopností rozhozený materiál přihrnout tak, aby nedocházelo k mechanickému poškození píce, hlavně k odrolu lístků, jež mají největší nutriční hodnoty. Dále je žádoucí, aby byl výsledný řádek rovnoměrný a bez příměsí zeminy či kamení. Rovnoměrnost řádku zajišťuje vyšší efektivitu a plynulost práce při následných technologických operacích. Shrnovače McHale disponují čtyřmi páry prstů o průměru 10 mm, které shrnují materiál do řádku. Prsty zachytí hmotu pouze jednou a uloží do středového řádku. Nestává se tak, že by docházelo ke zbytečnému smýkání píce po pozemku. Díky tomuto procesu je píce čistá a bez cizích předmětů a popelovin. Zařízení na konci ramene chrání prsty před ztrátou. Model McHale R 68-78 je vybaven indikátorem nastavení výšky, takže lze snadno nastavit výšku prstů. Pohyb prstů lze upravit tak, aby vyhovoval různým podmínkám a dané plodině. Nastavení výšky rotorů se provádí ručně přes kliku.

Zadní pojezdová kola jsou natáčecí a spolehlivě fungují i v těsných místech. Podvozek je nenáročný na údržbu. Pokud jsou rotory shrnovačů McHale při přepravě sklopeny, přesunou se směrem dolů do zajištěné přepravní polohy a dosáhnou přepravní výšky menší než 4 m, přičemž demontáž ramen prstů se neprovádí. Když je shrnovací rotor rozložený, je usměrňovací clona automaticky spuštěna do pracovní polohy. Shrnovače McHale R 62-72 a R 68-78 jsou standardně vybaveny širokými pneumatikami (380/55-17), které zajišťují hladkou jízdu po silnici a nízký tlak na půdu. Podle výrobce je podvozek zkonstruován i na přepravní rychlost 40 km/h.

Shrnovač pohání vývodová hřídel traktoru – požadavkem jsou otáčky PTO 540 ot/min a pouze jeden jednočinný a jeden dvojčinný hydraulický okruh traktoru
Shrnovač pohání vývodová hřídel traktoru – požadavkem jsou otáčky PTO 540 ot/min a pouze jeden jednočinný a jeden dvojčinný hydraulický okruh traktoru

Rozměry obou shrnovačů jsou následující: přepravní šířka 2,84 metrů, přepravní výška 3,75 metrů (u většího modelu 3,99 metrů) a délka 6,05 metrů. Hmotnost činí 2100 kg.

Technika McHale představená na Lučním dni

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Milan Jedlička

1) z podkladů McHale


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.