Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Moderní technologie v zemědělství zachraňují letošní žně. Je třeba sklidit rychle a chybějí pracovníci

Zveřejněno: 8. 8. 2023

Je tu doba žní, vrchol sezóny, kdy zemědělci musí rychle sklidit úrodu. 340 dní se o ni starají a nyní je zde 25 kritických dní, kdy je nutné ji rychle a kvalitně sklidit. Při nedostatku pracovní síly v České republice letošní sklizeň naštěstí zachraňují moderní technologie.

Sklízecí mlátička Fendt Ideal.

„Mnoho českých zemědělců naštěstí poslední dva roky zainvestovalo do moderní zemědělské techniky a technologií. To jim umožňuje sklízet rychleji a s menším počtem pracovníků, kterých je v českém zemědělství nedostatek. Těžko se shánějí také brigádníci. Moderní technologie tak pomáhají úrodu sklidit sofistikovaněji, s co nejmenšími ztrátami na kvalitě,“ říká Jakub Hurta, obchodní ředitel společnosti Agromex, která dodává českým zemědělcům například moderní stroje značky Fendt.

Moderní sklízecí stroje pomáhají k rychlejší a efektivní sklizni, zemědělce také v reálném čase informují o reálné situaci vývoje sklizně a to, jak co se týče množství, tak i kvality sklízených plodin. Zemědělci pak mohou přizpůsobit práce co nejlépe situaci a dobře plánovat i následné procesy.

„Moderní traktory, kombajny a další sklízecí stroje jsou vybaveny nejen pokročilým hardwarem, ale také inteligentními softwarovými řešeními, která umožňují propojení stroje s pracovištěm obsluhy a kanceláří. Díky těmto řešením zemědělci dokážou například lépe plánovat svou práci, sledovat pohyb stroje, spotřebu paliva a jeho efektivitu. Tím se zvyšuje celková efektivita zemědělské výroby a minimalizují se náklady,“ říká Jakub Hurta ze společnosti Agromex a dodává: „Moderní kombajny disponují různými vychytávkami a pomáhají k efektivnější sklizni. V neposlední řadě ve velkých vedrech tyto klimatizované stroje zpříjemňují pracovní podmínky a mají ve výbavě třeba i ledničku.“

V českém zemědělství pracuje okolo 98 000 lidí. Ještě před pětadvaceti lety však v oboru pracovalo téměř dvojnásobně více lidí. Zemědělské podniky proto vedle moderních technologií musí zachraňovat sezónní pracovníci ze zahraničí.