Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Přijeďte se podívat na nový kombajn Fendt IDEAL 9T. Sklízí v okrese Beroun

Zveřejněno: 21. 7. 2023

Na pozemcích společnosti AGRONA RPETY, s.r.o. v okrese Beroun je možné po celé žně spatřit novou polopásovou sklízecí mlátičku Fendt IDEAL 9T s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor. Zájemci o prohlídku tohoto stroje, svezení a bližší informace se mohou ozvat zástupcům společnosti AGROMEX s.r.o. V tomto článku si představíme základních charakteristiky stroje a novinky pro rok 2024.

Fendt IDEAL 9T s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor.

Charakteristikou sklízecí mlátičky Fendt IDEAL 9T jsou nejdelší rotory na trhu. Mláticí část stroje disponuje mlatkami, které mají stejný tvar a žebrování, jako je běžně k vidění u tangenciálních mlátiček, avšak jsou uloženy v axiálním směru. Dlouhé rotory poskytují dostatek času na vymlácení plodiny bez poškození zrna. Mláticí koš má rozteč 13 mm a je natolik univerzální, že je s ním možné sklízet širokou škálu plodin. Pro sklizeň kukuřice je možné změnit otáčky rotoru prostřednictvím jednoduché převodovky a páky. Je také možné zaměnit mláticí koš za verzi s roztečí 25 mm. Stroj Fendt IDEAL 9T pracující v AGRONA RPETY disponuje první jmenovanou variantou. Pro sklizeň na svažitých pozemcích je ústrojí vybaveno dvěma spádovými deskami pod rotory. Přední deska centruje materiál z mlátící části na přední část vynášení. Zadní spádová deska centruje materiál z části separace na zadní část vynášecí desky.

Sklízecí mlátička Fendt IDEAL 9T je vybavena drtičem slámy s hydraulicky poháněnými deflektory zajišťujícími rovnoměrnější rozhoz posklizňových zbytků. Nastavení drtiče se provádí pohodlně z kabiny stroje. Stejně tak se provádí z kabiny přechod z drcení na řádkování slámy. Mlátička také disponuje nastavitelným metačem plev do tří poloh. Plevy lze rozmetat po celé šířce záběru adaptéru nebo nasměrovat do drtiče. Od roku 2024 budou pro drtič k dispozici nože z otěruvzdorného materiálu.

Zásobník na zrno má u Fendt IDEAL 9T objem 17 100 litrů (vyprázdní se do 3 minut). Pokud by byl požadavek sklízet plodinu, jako je například jílek, je možné zásobník zrna vybavit čechracími prsty pro lepší vysýpání drobného zrna. Zajímavostí je, že výložník nemá nastavitelnou koncovku, ale hydraulicky ovládaná hradítka v pěti stupních, jimiž obsluha reguluje průtok zrna výložníkem. Od roku 2024 však bude možné za příplatek pořídit nastavitelnou koncovku výložníku (výkyv o 40°). Předváděcí stroj v AGRONA RPETY má výložník ve sklopném provedení a má délku 8,4 metru.

Fendt IDEAL 9T využívá polopásový podvozek. Přední kola jsou nahrazena pásovými jednotkami TrakRide.
Fendt IDEAL 9T využívá polopásový podvozek. Přední kola jsou nahrazena pásovými jednotkami TrakRide.

Fendt IDEAL 9T využívá polopásový podvozek. Přední kola jsou nahrazena pásovými jednotkami TrakRide. Při vývoji pásových jednotek vycházeli konstruktéři z osvědčené konstrukce pásových jednotek využívaných traktory Challenger. Předváděcí stroj má šířku pásových jednotek 760 mm, aby se snadno pohyboval po českých silnicích. Pro maximální trakci a výkon i v kopcovitém terénu je pásová jednotka vybavena větším hydromotorem Heavy Duty. V případě polopásové verze je také možné zvolit řízení za pomocí joysticků namísto volantu. Joystickem lze nejen ovládat směr jízdy, ale i směrovky, navigaci a pracovní osvětlení (strnišťová světla).

Mlátička Fendt IDEAL 9T modelového roku 2023 má inovovanou kabinu, která poskytuje lepší zvukovou izolaci, nové úložné prostory a nový chladicí box. Na loketní opěrce jsou umístěny dvě nabíjecí zásuvky USB a druhý držák terminálu.

Mlátička Fendt IDEAL 9T modelového roku 2023 má inovovanou kabinu.
Mlátička Fendt IDEAL 9T modelového roku 2023 má inovovanou kabinu.

Za zmínku také stojí systém IDEALharvest, jímž je stroj vybaven. Systém umí přenastavit mlátičku na základě požadavků obsluhy. V elevátoru se nachází kamera pořizující snímky zrn. Systém podle snímků navrhuje optimální nastavení mlátičky. Pokud není pracovník spokojen se ztrátami na sítech nebo jsou zrna v zásobníku nevyčištěná či poškozená, systém je schopen to napravit otevřením/zavřením sít, snížením otáček rotoru a zvýšením/snížením otáček ventilátoru.

Mlátička Fendt IDEAL 9T je také vybavena asistentem, který provede automatickou otočku stroje na souvrati na základě předem vypočítaných a zadaných postupů otáčení.

Stroj Fendt IDEAL 9T je osazen motorem o výkonu 647 koní. Obsluha si může na terminálu nastavit automatické naklopení lopatek ventilátoru. V nastavených intervalech pak dochází k čištění motorové části od plev a jiných nečistot. Obsluha tedy nemusí v tomto prostoru nic vyfoukávat. I přesto je však mlátička vybavena vzduchovým kompresorem a dvěma koncovkami pro připojení hadice.

Sklízecí mlátičky Fendt IDEAL pro rok 2024 také nabídnou například box s nářadím pro každodenní údržbu a menší opravy, nový kamerový systém, ručně skládací žebřík, nový odsavač prachu ze šikmého dopravníku a možnost vyhřívání bloku motoru. U mlátičky Fendt IDEAL 7 dojde ke zvýšení výkonu motoru na 476 koní.

Pásový adaptér Geringhoff TruFlex Razor

Pro mlátičku Fendt IDEAL je charakteristická také vysoká nosnost šikmého dopravníku – až 6,5 tuny – a vysoká výška zdvihu. Lze tak snadno připojit sklízecí adaptéry se značným pracovním záběrem a jednoduše je umisťovat na transportní vozíky. Při sklizni polehlého porostu je u šikmého dopravníku možné nastavovat sklon „na patu“ či „na špičku“ – v rozmezí šesti stupňů (aktivace probíhá přes terminál). K šikmému dopravníku lze připojit dvanácti až šestnáctiřádkové kukuřičné adaptéry s možností hydraulického odpružení. Z klasických obilných adaptérů jsou k dispozici modely SuperFlow a adaptéry firmy Geringhoff.

Předváděcí mlátička pracuje ve spojení s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor s pracovním záběrem 10,6 metru.
Předváděcí mlátička pracuje ve spojení s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor s pracovním záběrem 10,6 metru.

Předváděcí mlátička pracuje ve spojení s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor s pracovním záběrem 10,6 metrů. Je složen ze dvou bočních vkládacích pásů, které centrují materiál na středový pás. Adaptér je rozdělen na několik částí, z nichž dvě boční kopírují povrch půdy na základě šikmého dopravníku mlátičky, hmatačů a kopírovacích koleček. I sklon tohoto adaptéru lze nastavovat „na patu“ či „na špičku“. Ovládání rychlosti bočních vkládacích pásů, nastavení sklonu adaptéru a kopírování se provádí přes samostatný terminál umístěný v kabině mlátičky. Adaptér může být provozován i v pevném provedení. Disponuje vlastním hydraulickým okruhem pro pohon pásů a kosy. Jeho předností je také centrální hydraulický pohon kosy, díky čemuž je boční část adaptéru úzká a lze tak snadno objíždět překážky na poli.

Společnost AGRONA RPETY provozuje axiální sklízecí mlátičky z důvodu vysoké výkonnosti, vysoké pojezdové rychlosti a jednoduchosti. Společnost nemá rozsáhlou živočišnou výrobu, a tak slámy nepotřebuje tolik. Letos se vedení společnosti rozhodlo vyzkoušet sklízecí mlátičku Fendt IDEAL 9T (modelový rok 2023) s pásovým adaptérem Geringhoff TruFlex Razor přímo na vlastních pozemcích. V plánu je během letošních žní sklidit ječmen, řepku a pšenici na výměře 500 ha. AGRONA RPETY se zabývá pěstováním ječmene, řepky, ozimé pšenice, tritikále, kukuřice, sóji, máku, jetele nachového, slunečnice, jarního ječmene, ředkve a ovsa.

Máte zájem stroj vidět při práci?

Kontaktujte:

➡️ Miroslav Štefan +420 602 203 985 miroslav.stefan@agromex.cz

➡️ Ing. Josef Šmíd +420 724 418 046 josef.smid@agromex.cz