Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nejhůře a nejlépe hodnocené značky traktorů v roce 2018. Vrchol patří Japoncům a Němcům

Zveřejněno: 23. 12. 2018

Mezinárodní organizace dovozců a prodejců zemědělské techniky Climmar opět provedla průzkum ‘European dealer satisfaction survey‘, což znamená – spokojenost prodejců s danou značkou (Dealer Satisfaction Index - DSI). Pro rok 2018 se objevilo několik zajímavých zjištění – hodnotilo se v rámci několika kategorií.

Ilustrační foto.

Průzkumu se neúčastnili majitelé traktorů, nýbrž prodejci zemědělské techniky. Celkem se průzkumu účastnilo 931 prodejců, což je o 19 % méně, než minulý rok. Prodejci pocházeli ze zemí - Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Itálie, Polsko, Nizozemsko, Spojené království a od letošního roku také nově z Maďarska a Rakouska. Průzkum probíhal letos od června do konce července a hodnotí kvalitu vztahů mezi výrobci zemědělských strojů a jejich prodejci ve 14 kategoriích. Výsledky průzkumu jsou velmi podobné těm z roku 2017. Ještě zmíníme, že nejvíce odpovědí přišlo z Německa.

Vývoj počtu odpovědí podle zemí

Odpovědi pro rok 2018 podle značky a země

1 – Celkový obraz značky na trhu

Z grafu, který znázorňuje celkový obraz značky na trhu je zřejmé, že vede Fendt. Těsně za ním je John Deere a dobře si vede i Kubota. Hůře na tom je Deutz a Same. Největší propad oproti loňskému roku má Deutz, Claas a Massey Ferguson.

2 – Marketing

Z pohledu marketingu je na tom nejlépe Fendt, Kubota a Valtra, přičemž Kubota se o pár desetin propadla oproti roku 2017. Hůře je na tom Claas a Same. Nejvíce se propadl oproti roku 2017 Claas a Massey Ferguson. Naopak, polepšil si nejvíce Case IH.

3 – Marketing prodeje náhradních dílů

Náhradní díly také potřebují marketing. Na tom je nejlépe Kubota, Fendt a Claas. Nejhůře je na tom New Holland. Největší propad oproti roku 2017 zažil New Holland a největší růst Case IH.

4 – Poprodejní servis a záruka

V tomto případě vede Kubota, John Deere a Fendt. Hůře je na tom už Deutz a Same. Největší propad oproti roku 2017 zažil Deutz, Kubota či Massey Ferguson. Největší růst zaznamenal Fendt.

5 – Počítačové služby

I počítače jsou nedílnou součástí techniky. Zde je na prvních pozicích Kubota, Fendt a John Deere. Poslední je Massey Ferguson a Same. Největší propad zažil Same a Massey Ferguson. Nejvíce rostl Case IH.

6 – Materiál pro reklamu a podporu prodeje

Opět vede Kubota, Fendt, ale i Valtra. Hůř je na tom Massey Ferguson či Same. Největší propad měl Massey Ferguson a nejvíce rostla Valtra.

7 - Administrace a platební podmínky

Kubota, Fendt a John Deere – ti jsou v této kategorii nejlepší. Poslední místa patří značce Deutz či Same. Největší propad měl Massey Ferguson a nejvíce rostl Fendt.

8 – Školení

V oblasti školení vede Kubota, Fendt a Valtra. Poslední je Deutz a Same. Největší propad měl Massey Ferguson a polepšila si nejvíce Valtra.

9 – Management

Management má nejlepší Fendt, Kubota a Valtra. Horší už pak Same. Propad zaznamenal Massey Ferguson a největší růst John Deere.

10 – Vztahy prodejců s obchodními partnery

Vztahy prodejců s obchodními partnery má nejlepší Kubota, Fendt a Valtra. Poslední příčka patří Same. Největší propad oproti roku 2017 má Massey Ferguson a největší růst Fendt.

11 – Možnosti zvýšení ziskovosti

Na tom je nejlépe Fendt, Kubota a Valtra. Hůře opět Same. Největší propad oproti roku 2017 zaznamenal Deutz a růst Valtra.

12 – Zlepšování

Ochota ve zlepšování je nejlepší u Kuboty, pak Fendtu a John Deeru. Posledním je Same. Největší propad zaznamenal Deutz a největší zlepšení je u značky John Deere.

13 – Financování

V oblasti financování je na tom nejlépe Kubota, Case IH a Valtra. Největší propad oproti roku 2017 zaznamenal Massey Ferguson. Největší zlepšení je patrné u značek John Deere a Kubota.

14 – Ochrana proti krádeži

V tomto ohledu vede Fendt, John Deere a Valtra. Největší propad oproti roku 2017 zaznamenal Massey Ferguson a největší zlepšení John Deere.

Výsledný průměr

Jak je vidět, oproti roku 2017 nedošlo k výrazným změnám v průměru. Celkovým vítězem se tedy stává opět Kubota a Fendt.

Kategorie u jednotlivých značek (vývoj v letech 2011 až 2018)

Vývoj obecného průměru v letech 2011 až 2018

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.