Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

O silnice v Královehradeckém kraji pečují ZETORY

Zveřejněno: 28. 8. 2020

ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. působí na celém území kraje, hlavní sídlo má v Hradci Králové a dále je organizačně členěna na 5 závodů a 15 cestmistrovství. A do jednoho takového cestmistrovství jsem se zajela podívat.

Do Rokytnice mě přilákala ZETOR Proxima HS 110 v novém designu inspirovaném konceptem ZETOR by Pininfarina, kterou má ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. upravenou do pro ně typické slušivé kombinace barev oranžová/černá

Rokytnice v Orlických horách se nachází ve východní části Orlických hor v okrese Rychnov nad Kněžnou. Areál nebylo těžké najít, nachází se hned na příjezdu do obce a již z dálky bylo možné vidět vozový park v typické oranžové silničářské.

Cestmistrovství v Rokytnici má celkem 17 zaměstnanců, kteří musí zvládnout nelehký úkol - obstarat téměř 260 km území sahající od Říček v Orlických horách až po Rychnov nad Kněžnou. V tom jim pomáhá jejich široký vozový park, který kromě nákladních automobilů značky Tatra, Liaz a Mercedes tvoří také traktory Zetor.

Jelikož je zrovna období sečení trav, Proxima má na zadním tříbodovém závěsu namontované příkopové rameno Berti FB/P 500, se kterým řidič Proximy pan Vladimír Štěpánek udržuje krajnice a příkopy v širokém okolí
Jelikož je zrovna období sečení trav, Proxima má na zadním tříbodovém závěsu namontované příkopové rameno Berti FB/P 500, se kterým řidič Proximy pan Vladimír Štěpánek udržuje krajnice a příkopy v širokém okolí

Do Rokytnice mě přilákala ZETOR Proxima HS 110 v novém designu inspirovaném konceptem ZETOR by Pininfarina, kterou má ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. upravenou do pro ně typické slušivé kombinace barev oranžová/černá. Jelikož je zrovna období sečení trav, Proxima má na zadním tříbodovém závěsu namontované příkopové rameno Berti FB/P 500, se kterým řidič Proximy pan Vladimír Štěpánek udržuje krajnice a příkopy v širokém okolí. „Rameno má záběr 1 m a příkop musím tak brát na cepák pětkrát, 1 záběr v úseku 20 kilometrů z Rokytnice do Rychnova a zpět mi zabere celou jednu směnu. Sečení dělám dvakrát, někdy i třikrát do roka,“ uvádí pan Štěpánek. Komfort a pohodlí nové Proximy je pro něj tedy zásadní. Řidič má pohodlně po ruce všechny ovládací prvky, což zvyšuje bezpečnost i pohodlí obsluhy. Volant je nastavitelný výškově i podélně, sedadlo řidiče je pneumaticky odpružené a klimatizace se pyšní vyšší účinností oproti svému předchůdci.

Pro sledování bočních sekaček u svodidel bylo nutné na bok traktoru umístit přídavná zpětná zrcátka
Pro sledování bočních sekaček u svodidel bylo nutné na bok traktoru umístit přídavná zpětná zrcátka

Ale sečení trávy není jedinou činností, pro kterou si Proximu v Rokytnici pořídili. Obec se nachází v nadmořské výšce 580 m a sněhu na odklízení tady v zimě bývá někdy opravdu hodně. Silnice jsou tu často úzké a klikaté, navíc velmi frekventované, a je potřeba mít obratný a silný stroj, kterým Proxima bezesporu je. Na zimu osadí přední komunální DIN desku sněhovou radlicí a po zimní sezóně, kdy je potřeba všechnu nasypanou drť s pískem opět posbírat, ji vymění za zametač. Pan Štěpánek si velmi chválí pneumatiky Mitas s komunálním dezénem, kterými je tento stroj vybaven: „S traktorem jezdím převážně po asfaltu a tyto pneumatiky jsou na něm podstatně stabilnější než jejich agrární varianta, v zimním období nebude nutné tak často nasazovat řetězy a při jednostranném zatížení, které nesení příkopového ramena představuje, nebude u nich docházet k tak velkému opotřebení.“

Řidič má pohodlně po ruce všechny ovládací prvky, což zvyšuje bezpečnost i pohodlí obsluhy
Řidič má pohodlně po ruce všechny ovládací prvky, což zvyšuje bezpečnost i pohodlí obsluhy

A jak je to s údržbou traktorů Zetor? Proximu HS 110 dodala do Rokytnice společnost Agrico, s.r.o. z Týniště nad Orlicí. Blízkost servisu hrála bezesporu také svou roli při rozhodování o koupi traktoru. Jednou z podmínek výběrového řízení byla záruční doba 36 měsíců, kterou společnost Agrico, s.r.o. byla schopna nabídnout za podmínky pravidelných servisních prohlídek po celou dobu trvání záruky. První z takových servisních prohlídek právě Proximu čeká, následuje po ujetí 100 mth nebo do 6 měsíců od uvedení do provozu.

To že v Rokytnici mají dvě Proximy HS 110 z roku 2020 a Proximu Plus 8541 z roku 2011 již vím, ale zajímalo mě, kolik a jaké typy traktorů využívají v rámci celého kraje. Dozvěděla jsem se, že 99 % z celkového počtu 37 traktorů, které využívají, je značky Zetor. Nejstarší z nich jsou dokonce z roku 1970. Z novějších modelů jsou to kromě Proximy HS 110 také Forterry HD 150, které jsou výkonově silnější a tím pádem také vhodnější na silnice vyšší třídy.

Nákup traktorů pro ÚDRŽBU SILNIC Královehradeckého kraje a.s. se zadává do veřejné zakázky. A proč právě Zetor v těchto veřejných zakázkách vítězí? „Soutěžíme na technické parametry, pořizovací hodnotu, délku záruky a kvalitu servisních prací. Traktor zadáváme do výběrového řízení téměř vždy s agregací,“ uvádí pan Přemysl Noháček, provozní náměstek ÚDRŽBY SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. .

Na střechu byla namontovaná světelná LED rampa s ovládáním z místa řidiče a dva majáky
Na střechu byla namontovaná světelná LED rampa s ovládáním z místa řidiče a dva majáky

Společnost Agrico, s.r.o. musela tedy upravit Proximu tak, aby úspěšně splnila všechny požadované parametry. Byla přestříkána na komunální oranžovou barvu RAL 2011, osazena přední vývodovou hřídelí, přední DIN deskou pro upevnění čelního nářadí (sněhová radlice, zametací kartáč apod.) a byly vyvedeny 3 hydraulické okruhy s volnou vratkou do přední části k DIN desce. Pro sledování bočních sekaček u svodidel bylo nutné na bok traktoru umístit přídavná zpětná zrcátka, na střechu byla namontovaná světelná LED rampa s ovládáním z místa řidiče a dva majáky. V neposlední řadě bylo nutné výbavu traktoru doplnit o autorádio a zařízení pro sledování spotřeby PHM a pozice přes GPS.

Traktory Proxima prošly během své existence řadou modernizací a u tohoto zákazníka jsme se mohli přesvědčit, že své využití najdou kromě zemědělství a lesnictví také v komunální sféře. Prostě u všech zákazníků, kteří apelují na jednoduchost a spolehlivost stroje.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.