Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

O traktory Kubota je velký zájem. Gregor a Syn registruje rekordní poptávku o testovací jízdy

Zveřejněno: 1. 1. 2022

Japonská Kubota figuruje na českém trhu už dlouhá léta a za tu dobu si mezi českými uživateli získala dobré jméno. Důvodem jsou její kvalitní a odolné traktory. Nedávno byly v České republice představeny netrpělivě očekávané modely, z nichž ty nejzajímavější si podrobněji představíme.

Loňská akce Kubota Orange Days přilákala množství zájemců. V rámci zastávky pořádané firmou Gregor a Syn se představila široká škála techniky.

Nejprodávanější „oranžový” traktor, Kubota M5111, se minulý rok dočkal uvedení nástupce. Nový model nesoucí označení Kubota M5112 byl v konfiguraci s čelním nakladačem Kubota LA1854 mimo jiné představen na úspěšné akci Kubota Orange Days na Táborsku. Stroj o výkonu 113 koní je osazen čtyřválcovým motorem o objemu 3,8 litrů, který je spojen s převodovkou nabízející 36 rychlostí vpřed i vzad a umožňující řazení pod zátěží.

Pro svůj výkon a skvělou manévrovatelnost je Kubota M5111 ideálním zemědělským nástrojem, ať už má plnit funkci hlavního traktoru na farmě, nebo zastat roli sekundárního pomocníka a v podniku provádět jen lehčí úkoly. Traktor používá motor s typovým označením V3800-CR-TIEF4, který je plně v souladu s emisní normou Stage V. Pojezdové rychlosti 40 km/h je dosaženo při úsporných 1945 ot/min, snížena je proto jak spotřeba paliva, tak hlučnost a opotřebení motoru. Vývodová hřídel standardně nabízí otáčky 540/540E, na přání pak 540/1000. Na blatníku se nachází externí ovládací prvky pro ovládání zadního závěsu a PTO. Zadní tříbodový závěs lze ovládat elektronicky.

Nový model Kubota M5112 v konfiguraci s čelním nakladačem LA1854.
Nový model Kubota M5112 v konfiguraci s čelním nakladačem LA1854.

Pro práci s technikou určenou ke sklizni pícnin se hodí traktory modelové řady Kubota M4003. Konkrétně model Kubota M4073 byl vyvinut tak, aby vyhovoval zejména zemědělcům, kteří se zaobírají jak rostlinnou, tak živočišnou výrobou. Díky svým kompaktním rozměrům a univerzálnosti je ideální pro práci na polích se zeleninou. Parametry motoru jsou ve shodě s emisní normu Stage V, a to pouze za pomocí filtru pevných částic (DPF) integrovaného pod kapotou motoru – nebrání tak ve výhledu vpřed a do stran. Standardní výbavou traktorů s kabinou jsou také pracovní světla s LED technologií.

Největší traktory Kubota

Horkou novinku na tuzemském trhu představuje model traktory modelové řady Kubota M6142 se čtyřválcovým motorem o výkonu 142 koní. Pohonná jednotka může dodávat točivý moment přes 600 Nm v širokém rozsahu otáček od 1 200 ot/min až 1 900 ot/min. Nová je i 8stupňová převodovka Powershift s řazením pod zatížením a s režimem automatického řazení převodových stupňů. Celkově převodovka poskytuje 24 rychlostních stupňů vpřed a 24 vzad, v případě plazivých rychlostí navíc až 32 rychlostních stupňů vpřed a 32 vzad. Traktory Kubota s touto převodovkou disponují funkcí Xpress-restart, která ovládá hlavní spojku přímo aktivací brzdového pedálu, a řidič tak může zastavit traktor bez použití spojkového pedálu.

Největší traktory Kubota zastupuje model Kubota M7-173 se čtyřválcovým motorem.
Největší traktory Kubota zastupuje model Kubota M7-173 se čtyřválcovým motorem.

Ovládání je integrováno do loketní opěrky, moderní multifunkční páka poskytuje přímý přístup ke všem důležitým funkcím traktoru. Robustní přední a zadní náprava umožňují nejen vysokou pojezdovou rychlost, ale i agregaci s tím nejtěžším nářadím a použití čelního nakladače. Standardní systém Kubota Bi-speed poskytuje malý poloměr otáčení – pouhých 4,5 metru.

Největší traktory Kubota zastupuje model Kubota M7-173 se čtyřválcovým motorem (samozřejmě opět vyhovující emisní normě Stage V) o výkonu 170 koní. Disponuje funkcí Power Boost umožňující okamžité krátkodobé navýšení výkonu při mimořádně náročných činnostech. Model Kubota M7-173 byl vybaven plynulou převodovkou KVT, kterou je možné při jízdě ovládat buď multifunkční pákou nebo plynovým pedálem. Agresivitu akcelerace a charakteristiku motoru lze regulovat pomocí K-Monitoru v kabině. Stroj byl navíc prezentován ve verzi Premium, a jeho součástí tak bylo i hydraulické čerpadlo CCLS (ClosedCenter Load-Sensing) s průtokem 110 l/min.

Nejúspěšnější kompaktní traktory Kubota

Oblibu mezi zákazníky si získal také kompaktní traktor Kubota L1-382, jehož předchůdce patřil mezi nejprodávanější malotraktory ve své výkonnostní třídě vůbec! Nový model nalezne uplatnění na menších farmách, v jízdárnách a v komunální sféře. Výkon motoru činí 38 koní. Traktor je k dostání buď s mechanickou převodovkou se dvěma rychlostními skupinami (každá se čtyřmi stupni) s maximální pojezdovou rychlostí 28 km/h, nebo s třístupňovou hydrostatickou převodovkou, která je pro obsluhu komfortnější a přijde vhod při používání čelního nakladače. U zmíněné třístupňové převodovky je k dispozici také mechanický tempomat, jenž nalezne uplatnění při polních pracích. Při mulčování pak mnozí uživatelé ocení funkci ručního plynu.

Model Kubota L1-382 nalezne uplatnění na menších farmách, v jízdárnách a v komunální sféře.
Model Kubota L1-382 nalezne uplatnění na menších farmách, v jízdárnách a v komunální sféře.

Opomenout nemůžeme ani model Kubota L2-622 o výkonu 60 koní a se šestistupňovou hydrostatickou převodovkou. Obsluha může v každém režimu převodovky přepínat mezi rychlou a pomalou skupinou. Má rovněž možnost nastavení automatiky, kdy například při jízdě do kopce převodovka řadí rychlostní stupeň autonomně podle pojezdové rychlosti nebo otáček motoru. Užitečná je také funkce nastavení agresivity brzdění, tedy doby, za kterou se traktor zastaví od momentu spuštění plynového pedálu. V prostorné kabině se nachází i joystick s třetí a čtvrtou funkcí – třetí slouží k ovládání hydrauliky a čtvrtá napomáhá vyvolat nastavené otáčky.

Nová generace travního traktoru Kubota

Kubota však samozřejmě nevyrábí pouze zemědělské traktory, v jejím sortimentu hrají podstatnou roli též komunální a kompaktní modely. Na českém trhu se nedávno objevil travní traktor Kubota G231 s vysokozdvižným vyklápěním zásobníku trávy na zem či do kontejneru. Traktor využívá novou variabilní hydrostatickou převodovku HST navrženou za účelem zvýšení trakce při zvýšené zátěži hydrostatu. Osazen je motorem o výkonu 23 koní a elektromagnetickým PTO eliminujícím hydraulické ztráty. Travní traktory řady Kubota G byly zkonstruovány tak, aby pracovaly rychleji a poskytovaly lepší výkon při sečení. Traktor je snadno řiditelný, ve výbavě má i vylepšený sběrný systém, který zajišťuje dokonalý tok trávy a snižuje míru ucpávání. Ovládání sekačky a sběrače se provádí přes Joystick Kross Control.

Závěsná technika v barvách Kuboty

Na akci Kubota Orange Days pořádá firmou Firma Gregor a syn, s.r.o. byla představena i závěsná technika značky Kubota. Disková žací kombinace (bez kondicionérů) složená z čelního žacího stroje Kubota DM4032 a bočního žacího stroje DM2032 v první řadě posekala travní porost. Oba stroje byly osazeny žací lištou se sudým počtem trojúhelníkových disků, které se otáčejí proti sobě a vzájemně se překrývají mnohem více než je to obvyklé u žacích lišt s lichým počtem disků. To vše s efektem lepší kvality řezu.

V barvách značky Kubota je k dostání také osvědčená technika pro sklizeň pícnin.
V barvách značky Kubota je k dostání také osvědčená technika pro sklizeň pícnin.

Posečenou píci obrátil obraceč Kubota TE4052 řady CompactLine s nízkoúdržbovými rotorovými převodovkami. Tento model s nízkou hmotností je vhodné agregovat s malými traktory, ideálně využitelný je i při práci v kopcovitých oblastech.

Do řádků pícninu nakupil shrnovač Kubota RA1043 1/12, taktéž řady CompactLine, určený k použití v kombinaci s lehčími traktory s nižším výkonem, nebo ke shrnování píce na těžko přístupných svažitých loukách.

Shrnutou píci následně lisoval stroj Kubota BV5160 s variabilní komorou, schopnou produkovat kulaté balíky o rozměrech 0,60–1,65 × 1,20 m. Systém Intelligent Density 3D umožňuje nastavovat hustotu a velikost balíku na základě typu lisované plodiny – to vše z pohodlí kabiny traktoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.