TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Pole, které s vámi mluví. Meteorologická stanice pro optimální načasování péče o plodiny

Zveřejněno: 12. 9. 2018

Každý farmář chce co nejdříve ošetřit plodiny za co nejvíce optimálního počasí. Má-li farmář aktuální informace o počasí na dosah ruky, je důležité, aby byla péče o plodiny dokonale načasována. Cennou podporu dokáže nabídnout nová meteorologická stanice a aplikace od Lemkenu. Ty poskytují aktuální data přímo z pole, což umožňuje zemědělcům vypočítat rosný bod a vlhkost listů a kombinovat tyto informace s dalšími údaji o počasí.

Meteorologická stanice Lemken

Lemken již na Agritechnice 2017 oznámil spolupráci s nizozemskou začínající firmou Appsforagri. Meteorologická stanice je prvním produktem, vyvinutým díky této spolupráce, který má být uveden na trh. Stanice je částečně zakopána v zemi a měří teplotu půdy v hloubce 20 a 5 cm, teplotu a vlhkost vzduchu ve výšce 25 cm v plodině a 75 cm nad plodinou. Tyto hodnoty jsou přesměrovány do inteligentní zemědělské aplikace na smartphonu nebo tabletu přes síť s nízkou frekvencí Sigfox každých 30 minut.

Aplikace potom může vypočítat rosný bod a vlhkost listů. Aplikace dále využívá spolehlivé oficiální zdroje ke sběru údajů o rychlosti a směru větru, hodnotách záření a srážení. Tyto souhrnné informace umožňují zemědělcům reagovat na místní klimatické podmínky a plánovat s vysokou přesností opatření na ochranu plodin. Meteorologická stanice může být kombinována s dešťovým senzorem, který dodává aktuální hodnoty každou půl hodinu.

Údaje shromážděné z pole jsou uloženy a lze je dohledat zpětně po dobu jednoho roku, aby poskytly přehled o tom, jak se místní klima vyvíjí. Modul také dokáže poskytnout 14-denní předpověď počasí a prognózy o nákaze rostlin (rozezná až 100 chorob ve více než 40 plodinách).

Stanice je již v on-line prodeji.

Mezi další představené novinky patří nové kompaktní diskové brány Rubin 10 nové generace , nové pluhy Diamant 16 a Juwel 7 M, přední zásobník Solitair 23 a velkokapacitní zásobník hnojiv.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lemken

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.