Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Postřikovač Kverneland iXtrack T4 dostal řadu vylepšení a IsoMatch FarmCentre má nový vzhled

Zveřejněno: 27. 9. 2022

Firma Kverneland obohacuje sortiment tažených postřikovačů o nový model Kverneland iXtrack T4 s ocelovými rameny HSS s pracovním záběrem 36/24 metrů. Kverneland také vylepšil systém IsoMatch FarmCentre, který mimo jiné slouží pro optimalizaci správy strojového parku.

Tažený postřikovač Kverneland iXtrack T4.

Základem postřikovačů Kverneland iXtrack T4 je centrální nosný rám, který je vyroben z vysokopevnostní, nízkolegované oceli, a proto je velmi pevný, flexibilní a odolný. Bez problémů tak snáší vyšší pojezdovou rychlost při práci na poli, ale i přepravě po pozemních komunikacích.

Díky centrálnímu rámu v kombinaci s patentovanou konstrukcí nádrže disponuje postřikovač Kverneland velmi nízko položeným těžištěm a kompaktními rozměry. Tyto vlastnosti vyniknou při manévrování, otáčení na souvrati a ve vyšších pracovních a přepravních rychlostech.

Ocelová ramena postřikovače Kverneland iXtrack T4 s pracovním záběrem 36/24 metrů

Během konfigurace postřikovače Kverneland iXtrack T4 lze volit mezi hliníkovými lepenými rameny HSA nebo ocelovými rameny HSS s prostorovou konstrukcí a vysokou pevností. Ramena jsou zavěšena pomocí paralelogramu, který je hydropneumaticky odpružený. Významně tlumí rázy a výkyvy ramen. Tlumení je aktivní nejen při práci, ale i v transportní poloze při jízdě na silnici, což prodlužuje životnost ramen.

Standardní rozestup trysek u ocelových ramen je 50 cm. Montáží dalších držáků trysek lze vytvořit 25cm rozestupy, které omezí unášení postřiku.
Standardní rozestup trysek u ocelových ramen je 50 cm. Montáží dalších držáků trysek lze vytvořit 25cm rozestupy, které omezí unášení postřiku.

Kverneland nově nabízí ocelová ramena HSS s pracovním záběrem 36/24 metrů (záběr lze volit podle požadavků farmáře). Standardní rozestup trysek u ocelových ramen je 50 cm. Montáží dalších držáků trysek lze vytvořit 25 cm rozestupy, které omezí unášení postřiku. Postřik je díky tomu aplikován blíž k cílové ploše ve výšce asi 30 cm, což udržuje dávkování postřiku na správné úrovni. Přepínání mezi těmito dvěma rozestupy je velmi jednoduché.

Nová generace systému Boom Guide ProActive

Přesnost postřiku je významně ovlivněna kvalitou stabilizace ramen a dodržením aplikační vzdálenosti. O to se stará systém Boom Guide, který za pomoci senzorů zvládá udržovat výšku ramen nad cílovou plochou i v náročných podmínkách a umožňuje obsluze soustředit se na vlastní aplikaci. Pro ramena se záběrem nad 30 metrů je k dispozici nová generace systému Boom Guide ProActive. Systém proaktivně reaguje na pohyb ramen a řídí centrální i nezávislou korekci sklonu. Stejným způsobem funguje funkce zvedání ramen, která udržuje ramena nad cílem aplikace dle nastaveného režimu: "Plodina", "Půda" nebo kombinace obou režimů – "Hybrid". V hybridním režimu systém měří vzdálenost k rostlině i k půdě. Tento režim přichází vhod během aplikace postřiku u nestejnorodého porostu. Systém významně redukuje unášení postřiku během spouštění ramen z 50 cm na 30 cm nad cílovou plochou. Systém pracuje s ultrazvukovými snímači, které řídí hydrauliku postřikovače.

Pro ramena se záběrem nad 30 metrů je k dispozici nová generace systému Boom Guide ProActive.
Pro ramena se záběrem nad 30 metrů je k dispozici nová generace systému Boom Guide ProActive.

Správný tlak v rozvodech zajišťují pístomembránová čerpadla umístěná na pravé straně naproti ovládacím ventilům. To zaručuje co nejkratší možné rozvody. Výsledkem jsou minimální ztráty tlaku a minimální zbytkové množství postřiku. Sklopná přimíchávací nádrž je plně integrovaná do celkového designu stroje, a kromě vybavení klasickými prvky, jako je např. rotační tryska pro výplach obalů, je opatřena víkem, které slouží jako odkládací pracovní plocha.

Nové funkce postřikovače Kverneland iXtrack T4

Požadavky zemědělců na individuální vypínání trysek jsou vzhledem k tlaku na ochranu životního prostředí čím dál častější. Všechny záběry ramen lze osadit systémem kontinuální vysokotlaké cirkulace kapaliny iXflow, který zajišťuje nejen rovnoměrný tlak v rozvodech i u největších záběrů ramen, ale také jednodušší zaplnění rozvodů a vystříkání namíchaného postřiku. Samozřejmostí u moderních postřikovačů je možnost automatického vypínání sekcí, kdy trysky lze seskupit dle požadavků zákazníka. Možné je i vypínání postřiku přímo po jednotlivých tryskách – systém iXflow-e umožňuje volnou cirkulaci postřikové kapaliny s návratem zpět do nádrže, jakmile se postřik zastaví. To znamená, že v postřikovacím vedení nedochází k sedimentaci, ani nevznikají slepé uličky pro postřik nebo čištění, a to dokonce při provozu na částečný pracovní záběr ramen. Během aplikace postřiku jsou postřiková vedení napájena z více směrů a pod stabilním tlakem zásobují každou trysku, takže obsluha může postřikování okamžitě zahájit při nastaveném tlaku. Systém iXflow-e k tomu používá bezúdržbové kulové elektro ventily připojené ke sběrnici CANbus, které jsou programovatelné a kompatibilní s ISOBUS pro sekční řízení (tryska po trysce) nebo pro bodové postřikování.

Zemědělec si může vybrat mezi manuálním ovládáním ventilů iXclean, ovládáním iXclean Comfort s poloautomatickým řízením, nebo plně automatickým řízením ventilů systémem iXclean Pro. Posledně jmenovaný systém nyní obsahuje nové funkce. iXclean Pro umožňuje dálkové přepínání mezi všemi důležitými funkcemi, jako je plnění, míchání, postřikování, ředění, příprava a proplachování a čištění nádrže. iXclean Pro obsahuje trojitý čisticí program, zajišťuje zcela čistý a připravený postřikovač pro další postřikovací úkol bez rizika poškození plodin. Všechny funkce lze ovládat z terminálu pouhým stiskem tlačítka. Mezi nové funkce patří turbo promíchání během otáčení na souvrati, snazší čištění hlavní nádrže nebo automatická funkce dvojitých čerpadel.

Vylepšený systém IsoMatch FarmCentre

Postřikovače Kverneland iXtrack T4 jsou standardně 100 % ISOBUS kompatibilní, což znamená snadné zapojení a ovládání pomocí terminálu IsoMatch Tellus PRO nebo IsoMatch Tellus GO+ nebo jakéhokoli jiného ISOBUS terminálu. Pro usnadnění ovládání je k dispozici joystick IM Grip s programovatelnými tlačítky pro až 44 různých funkcí, který najde uplatnění nejen při ovládání postřikovače.

IsoMatch FarmCentre nyní přichází na trh v inovované podobě a je dostupný skrze ovládací terminály IsoMatch Tellus PRO nebo IsoMatch Tellus GO+. Systém slouží pro optimalizaci správy strojového parku.
IsoMatch FarmCentre nyní přichází na trh v inovované podobě a je dostupný skrze ovládací terminály IsoMatch Tellus PRO nebo IsoMatch Tellus GO+. Systém slouží pro optimalizaci správy strojového parku.

Postřikovač Kverneland iXtrack T4 se softwarem iXspray dokáže provádět prostřednictvím aplikace SpotSpray postřik podle předpisových map VRA, které lze sestavit na základě vzorových půdních map, snímků z dronu nebo i satelitních map (např. v aplikaci MyDataPlant integrované v IsoMatch FarmCentre). Aplikace SpotSpray je založena na předpisových mapách s lokální aplikací. Postřik je aplikován pouze na určených plochách, což má velký význam například při cílených aplikacích na místa například s plevelem. Dalším přínosem cíleného postřiku na základě mapových podkladů VRA je přehledné zobrazení přesného množství postřiku, který do postřikovače Kverneland potřebujeme. Investice do licence SpotSpray je relativně nízká a má rychlou návratnost. Zájemce si může vyzkoušet desetihodinovou zkušební licenci.

Jak už bylo zmíněno, předpisové mapy lze sestavit v aplikaci MyDataPlant integrované v bezdrátovém telematickém řešení IsoMatch FarmCentre. IsoMatch FarmCentre nyní přichází na trh v inovované podobě a je dostupný skrze ovládací terminály IsoMatch Tellus PRO nebo IsoMatch Tellus GO+. Systém slouží pro optimalizaci správy strojového parku. Vhodný je pro všechny stroje Kverneland a ostatní stroje vybavené rozhraním ISOBUS. Systém lze ovládat i přes počítač nebo chytrý telefon. IsoMatch FarmCentre také obsahuje modul Agronomic Tools pro integraci vybraného software jako např. agrirouter.

Nová verze IsoMatch FarmCentre nepřichází jen s novým vzhledem a ovládáním, ale je také vybavena novým intuitivním ovládacím panelem zobrazujícím důležité informace o přípojných zařízeních. Jednou z několika přidaných funkcí je, že si uživatel bude moci zobrazit klíčové informace o všech nástrojích na vyhrazeném panelu. Tyto parametry zahrnují údaje týkající se samotného zařízení a řadiče úkolů, což umožňuje uživateli snadné vyhodnocení výkonu příslušného zařízení, jak pro specifický úkol, tak v rámci celé životnosti stroje. Tento nástroj také zajišťuje kompatibilitu s licencemi třetích stran přes agrirouter.