AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Pöttinger představuje novou secí techniku složenou z předního zásobníku, rotačních bran a výsevní sekce

Zveřejněno: 28. 10. 2020

Pöttinger, specialista na zpracování půdy a setí, rozšiřuje nabídku pneumatických secích strojů řady Aerosem: od listopadu 2020 budou k dispozici osvědčené secí stroje s pracovním záběrem 4,0 a 5,0 m ve sklopné verzi a s přední zásobníkem.

Zásobník je k dispozici s objemem 1700 litrů nebo 2300 litrů

Sklopná verze pneumatického secího stroje Pöttinger Aerosem s předním zásobníkem má rozhodně své opodstatnění. Velká pozornost byla při vývoji věnována k zajištění snadné obsluhy stroje, aby bylo usnadněno seřizování, jako je nastavení pracovní hloubky nebo nastavení přítlaku botky, otáčení, připojení a demontáž stroje. Díky krátké a kompaktní konstrukci rotačních bran a výsevní sekce je celkové těžiště stroje velmi blízko k zadní nápravě traktoru.

Flexibilní přední zásobník

Přední zásobník je opatřen vzduchotěsným víkem, aby bylo možné dopravovat požadované dávkované množství osiva přes dopravníkové potrubí do zadní části výsevní sekce. Zásobník je k dispozici s objemem 1700 litrů nebo 2300 litrů. Na zásobníku nalezneme i pracovní plošinu, aby měla obsluha výhled do zásobníku při plnění. Zásobník bude standardně vyráběn s jedním dávkováním a na přání nově s dvojím dávkováním. Tento nový princip dávkování se nazývá Single Shoot a umožňuje výsev nejen osiva, ale také aplikaci hnojiva při jedné pracovní operaci.

Secí stroj Aerosem FDD je spojen s rotačními branami pomocí jednoduchého systému, který oba stroje během několika minut může rozpojit. Výbavou na přání je možnost sekci se secími botkami zvednout za pomocí hydrauliky.

Rozdělovací hlava se nachází nad sekcí provádějící výsev a díky patentovanému systému je vždy držena ve svislé poloze. Inteligentní rozdělovací hlava osiva (IDS) umožňuje prakticky kdykoliv uzavřít jakýkoliv vývod osiva z rozdělovací hlavy. Využití tohoto systému začíná u zakládání kolejových řádků, kdy pouhým zadáním v ovládacím panelu je možno v několika vteřinách nastavit šířku ramen postřikovače, rozteč kolejových řádků (rozchod kol postřikovače), počet botek uzavíraných na jednu kolej (šířka pneumatik postřikovače). Případně při zakládání kolejových řádků pro šířku postřikovače, která je sudým násobkem šířky secího stroje je možno využít uzavírání poloviny hlavy pro první jízdu. Využití nalezne i při setí rostlin s větším rozchodem řádků.

O výsev se stará osvědčená dvoudisková botka DUAL DISC, která je vhodná pro setí v náročných podmínkách a do půd s vysokým množstvím rostlinných zbytků. Tyto botky rovněž rovnoměrně formují a čistí osevní drážku. Nastavení přítlaku se provádí mechanicky centrálně, na přání pak hydraulicky.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) z podkladů Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.