Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Novinky pro příští sezonu. Pöttinger ukazuje velikost

Zveřejněno: 20. 10. 2020

Nejnovější technický vývoj velmi dobře zohledňuje požadavky uživatelů na vysokou kvalitu pícnin, perfektní kopírování nerovností, čistou a hospodárnou technologii sklizně. I pro příští rok k vám přicházíme s mnoha novinkami v oblasti sklizně pícnin.

Především při nerovných a příkrých plochách je velký rozsah výkyvu žacích jednotek výhodou (od +22 do -30 stupňů). Na snímku je nízkoenergetická žací kombinace NOVADISC 812

Řadu žacích strojů rozšiřujeme o další drahokam: S pracovním záběrem 3,88 m je NOVACAT 402 ED největší zadně nesený žací stroj s kondicionérem na trhu. Nejnovějším přírůstkem v nabídce žacích strojů jsou kombinace NOVADISC. Na pohled příjemné a kompaktní stroje jsou obohacené o mnoho technických úprav. Malá energetická náročnost, stabilita, kopírování nerovností a dlouhá životnost jsou jen některými z výrazných předností.

Farmy se zvětšují, časové intervaly pro sklizeň se zkracují a nároky na čistotu a kvalitu krmiva rostou. Pro splnění těchto požadavků Pöttinger vyvinul polonesený obraceč HIT 16.18 T, který má vysokou výkonnost, nejlepší kopírování terénu a snadnou obslužnost při perfektní kvalitě obracení.

Shrnovač je jedním z nejdůležitějších článků v celém sklizňovém řetězci. Řádky musí být vždy v TOPkové kvalitě. Pro sklizeň pícnin v roce 2021 představuje Pöttinger již nyní nové modely tažených jednorotorových a dvourotorových shrnovačů. Výkonnostní TOP 1403 C s maximálním záběrem 14 m je novým čtyřrotorovým shrnovačem v profesionální třídě. Kromě osvědčené technologie zaručuje mnoho nových technických detailů, perfektní kopírování nerovností a šetrnou sklizeň. Tím garantuje kvalitní krmivo a špičkovou užitkovost ve stáji.

Také v profesionálním segmentu lisů na kulaté balíky přinášíme nové řešení s cílem dále zlepšovat kvalitu pícnin při sklizni: Nová multifunkční jednotka umožňuje vázání do sítě i do fólie. Výhodou je vyšší kvalita senáže, větší povrchová ochrana povrchu balíku a snadná následná manipulace. Použitím pouze jednoho „materiálu pro obalení“ balíků se ušetří čas při následném krmení. Není nutné oddělovat síťovinu a fólii, což následnou recyklaci odpadu velmi usnadňuje. Prodejcem zemědělské techniky Pöttinger je společnost Agrozet.

Nový nesený diskový žací stroj NOVACAT 402 ED

Prstový lamač NOVACAT 402 ED naruší stébla a vytváří ideální podmínky pro rychlý proces zavadnutí. Lamač ED (Extra Dry) ukazuje cestu. Prsty ve tvaru V z kalené oceli zaručují kontinuální tok píce. Prsty jsou pro dlouhou životnost elasticky uložené v pryžových tlumičích. Ocelové prsty naruší každé stéblo. Spirálové uspořádání prstů lamače. Rotor dopravuje píci přes rozhazovací plechy. Načechraná píce je následně ukládána rovnoměrně po celém záběru stroje. Intenzitu narušení lze flexibilně nastavit. Plechy jsou pro plošný rozhoz samostatně nastavitelné. Pro tvorbu řádku se vnější shazovací plechy s lamelami natočí dovnitř. Novinkou je u NOVACAT 402 ED lehký ochranný kryt kondicionéru. Kryt je částečně vyrobený z hliníku.

 Jediný NOVACAT 402 ED v ČR z omezené letošní výroby byl nasazený v ZD Kovářov
Jediný NOVACAT 402 ED v ČR z omezené letošní výroby byl nasazený v ZD Kovářov

Pomocí hydraulicky ovládaného čepu závěsu na levé straně lze žací stroj jednoduše agregovat s traktorem – již není potřebné následné seřízení šroubem spodních táhel závěsu traktoru. To garantuje správné odlehčení žacího stroje a vysokou půdní světlost na úvratích. Stabilizace jednotek ve středové poloze při zvednutí přídavnými pístnicemi. To usnadňuje přejíždění řádků a zajišťuje stabilitu při přepravě. Pro dopravu je žací jednotka sklopená horizontálně v ose traktoru. Žací stroj lze ze sedadla traktoru snadno a pohodlně přestavit do dopravní polohy pomocí dvojčinného válce. Při dopravě nepřekáží žací stroj řidiči ve zpětném výhledu. Mechanismus pro přestavení plní současně funkci nájezdové pojistky při práci. Žací stroj je okamžitě připravený k nasazení bez nutnosti vystupování z kabiny traktoru. Tímto je sečení zábavné.

Protizávaží je volitelně k dispozici pro všechny žací stroje s horizontální dopravní polohou. Zátěž je flexibilní až do 600 kg. Přídavným závažím se zvyšuje zatížení levého zadního kola. Rovnoměrné zatížení nápravy i závěsu pro zvýšení bezpečnosti soupravy při práci i při dopravě.

Žací kombinace NOVADISC 732, 812, 902 s nízkou hmotností

Nové kombinace NOVADISC 732, 812 a 902 budou od roku 2021 vyráběny v pracovních záběrech 7,24 m, 8,08 m a 8,92 m. Jedná se o energeticky nenáročné stroje, pro které postačuje traktor s výkonem již 85 k. Díky své konstrukci s nízkou hmotností je požadovaný příkon velmi malý. To přináší úsporu PHM.

Zároveň je zaručeno dostatečné překrývání záběrů – s čelně neseným žacím strojem o záběru 3,04 m dosahuje překrývání na každou stranu dostatečných 52 cm. Tím se zabraňuje tomu, aby při běžných manévrech s traktorem a při sečení na svazích zůstávaly za soupravou stát pruhy neposečené píce. Dvě odlehčovací pružiny pro každou jednotku zaručují nízký přítlak žací lišty. Přítlak lze ve třech polohách flexibilně přizpůsobit individuálním požadavkům a podmínkám nasazení. Při otáčení na souvrati není nutné používat zvedací ústrojí traktoru. Jednoduché zvednutí pomocí jednočinného vnějšího hydraulického okruhu pro každou stranu. S malým předstihem dosedne lišta nejprve na vnější straně a nepoškozuje tak travní porost.

Oboustranné uchycení žací lišty pro její ochranu před nežádoucí deformací při dlouhodobém nasazení. Eliminace nežádoucího zatížení ozubených kol a ložisek. Výsledkem je klidný chod žací lišty. Spolehlivá ochrana nárazovou pojistkou. Oboustranná mechanická nájezdová pojistka se při najetí na překážku vykývne až o 12° stupňů. Pro uvolnění postačuje krátký zpětný chod a lišta se opětovně zajistí v pracovní poloze. Pojistka zabraňuje poškození žací lišty při nárazu na cizí těleso. Kompaktní pohon a napínací kladky klínových řemenů zajišťují spolehlivý přenos výkonu.

Snadné ovládání žacích jednotek prostřednictvím jednočinného vnějšího hydraulického okruhu pro každou stranu. Volitelně může být kombinace vybavena předvolbovým ovládáním, kdy může obsluha zvolit, zda požaduje paralelní zdvih obou žacích strojů nebo pouze jen jednoho. Tisíckrát osvědčená žací lišta je shodná s konstrukcí NOVACAT. Díky velkému ochrannému krytu je lišta snadno přístupná. To usnadňuje její čištění a výměnu nožů. Smysluplný box pro uskladnění náhradních nožů. Dostupný klíč pro rychloupínání nožů. Ochranné kryty jsou vyrobeny z velmi pevné tkaniny – ochrana před kameny a dalšími předměty. Tímto způsobem jsou traktor a okolí chráněny nejlepším možným způsobem. Mechanický zámek zajišťuje bezpečnou přepravu na silnici. Šířka při dopravě je 2,85 m. Hydraulicky sklopitelnými stranovými kryty (na přání) lze dosáhnout snížení dopravní výšky.

Patky (výbava na přání) umožňují úsporu místa při vertikálním odstavení. Kompaktní pohon a napínací kladky klínových řemenů zajišťují spolehlivý přenos výkonu. S moderním designem zohledňuje Pöttinger „radost ze sečení“.

Nový HIT 16.18 T – nejlepší kopírování i při maximálním záběru

Srdcem je stejně jako u všech obracečů HIT inovativní koncept rotorů DYNATECH s ideálním průměrem rotorů 1,42 m. Šest zakřivených ramen prstů úhledně zachytí píci a poskytuje ideální profil rozhozu díky vhodnému úhlu. Tažené obracení umožňuje šetrnou manipulaci s obraceným materiálem. Rovnoměrné a vzdušné odkládání pokosu po celém záběru. Píce není zachycována na ramenech rotorů nebo na jiných částech obraceče. Nestejnoměrná délka prstů výrazně přispívá ke zvýšení jejich životnosti a ke zlepšení kvality rozhozu.

Dvě pneumatiky přepravního podvozku přebírají funkci čelního kopírovacího kolečka při práci. Velké rozměry pneumatik garantují klidný chod stroje. Dvojité klouby pro klidný pohon všech rotorů v každé poloze a kvalitní příčné kopírování. To znamená, že každý rotor se optimálně přizpůsobí terénu a zajišťuje čistou sklizeň.

Do nového obraceče HIT 16.18 T je v poloze na souvrati integrovaný jedinečný zdvihací mechanismus LIFTMATIC PLUS: Při zvedání rotorů z pracovní polohy jsou rotory nejprve přestaveny do vodorovné polohy a následně zvednuty. Tím nedochází k zapichování prstů obraceče do půdy. Rozhodující vliv na pohodovou sklizeň čistého krmiva. LIFTMATIC PLUS pro vodorovné zvedání a spouštění rotorů – čistá sklizeň s ochranou stroje i porostu. Zdvih na souvrati umožňuje velkou světlou výšku, což usnadňuje manévrování obraceče. Tato výhoda neznamená pouze větší provozní a jízdní komfort, ale také flexibilnější využití obraceče na poli například v případě zavlažovacích příkopů nebo překážek na louce.

Plnohodnotné krajové obracení – hydraulicky přestavitelný pár pravých vnějších rotorů pro zkrácení okrajů. Dva vnější rotory lze hydraulicky dozadu sklopit až o 15 stupňů. Hydraulický výkyv rotorů při krajovém obracení je ve volitelné výbavě (bez možnosti dodatečné montáže). Čistá práce při sklizni u hranic se sousedem nebo zastíněných ploch. Komfortní hydraulické přestavení z kabiny traktoru. Výkyv stranových rotorů přestavitelný dvojčinným hydraulickým válcem.

S novým HIT 16.18 T přináší Pöttinger obraceč extra třídy pro nejlepší výsledek práce – maximální výkonnost, minimální provozní náklady a šetrnou i čistou sklizeň pro potřeby náročných zemědělců a podniků služeb.

Pöttinger trumfuje s novými shrnovači TOP 422 A, 462 A, TOP 632 A, 692 A

Jednorotorové TOP 422 A a 462 A jsou k dispozici s pracovními záběry 4,20 a 4,60 m. Dvourotorový model TOP 632 A nabízí pracovní záběr od 3,40 do 6,30 m a při ukládání hmoty do dvou řádků pak 6,80 m. Větší dvourotorový shrnovač TOP 692 A pak boduje záběrem od 4,20 do 7,00 m při ukládání píce do jednoho řádku a 7,40 m při ukládání do dvou řádků.

 Jednorotorové tažené shrnovače jsou agregovatelné s traktory nižších výkonových tříd
Jednorotorové tažené shrnovače jsou agregovatelné s traktory nižších výkonových tříd

Díky agregaci jako tažené nevyžadují tyto stroje žádnou zvedací sílu traktoru. Komfort obsluhy shrnovačů je také velmi důležitý: Po skončení práce na pozemku lze stroj přestavit do transportní polohy jednoduše z kabiny traktoru pomocí hydrauliky. Perfektní přizpůsobení povrchu umocňuje tandemová náprava. Shrnovače jsou standardně vybavené pneumatikami 18,5 x 8,5.8, které dovolují klidnou jízdu po polních cestách i na silnicích.

Největší inovací u shrnovačů TOP 632 A a TOP 692 A je jejich robustní rám s velkou pohyblivostí. Oba nové typy shrnovačů jsou standardně vybavené tandemovými nápravami podvozků. Pro optimální kopírování terénu disponují stroje mnohokrát osvědčeným čelním kopírovacím kolečkem MULTITAST nebo zdvojeným kolečkem uvnitř rotoru (volitelná výbava). Kromě toho je rám shrnovačů konstruován tak, že dovoluje oběma rotorům vzájemně nezávisle na sobě přesně kopírovat povrch pozemku. Zadní rotor se při sledování nerovností pyšní trojdimenzionální pohyblivostí – díky kardanovému zavěšení a velkému volnému prostoru v kloubech. Vertikální přizpůsobení zajišťuje kloub umístěný přímo za úhlovou převodovkou. Příčné přizpůsobení zadního rotoru je umožněno otočným ložiskem v samotném rámu a křížovým kloubem umístěným mezi zadním dílem rámu a rotorovou jednotkou. Tato „pružnost“ chrání vlastní stroj včetně hrabic a prstů a nezanechává nic ležet.

Kromě prvotřídního kopírování je hlavním tématem stabilita svahu v kopcovitých oblastech: U nových shrnovačů TOP 632 A a TOP 692 A řeší tento problém podvozky se širokým rozchodem. Efekt stability na svazích lze podpořit i pneumatikami s šípovým vzorkem, které jsou ve výbavě na přání. Zadní rotor je uchycený 650 mm před středem prvního rotoru. To znamená, že hrabice zůstanou v záběru na svazích a nabízí také dostatečné překrytí v zatáčkách. Oj je vybavena velkou podpěrnou deskou, která stroji propůjčuje ještě větší stabilitu ve svahu a při průjezdu zatáčkou. Hydraulický zdvih rotorů pro dopravu nebo při práci na úvratích. Díky velké světlé výšce 50 cm lze překonat i velké řádky. Dalším pozitivním aspektem v oblasti kvality práce je hydraulické přestavování pracovního záběru. Tento parametr si může řidič z kabiny měnit v závislosti na výnosu hmoty nebo následném sklizňovém stroji. Obsluha si může také zvolit, zda chce formovat jeden větší anebo dva menší řádky.

Jedna věc je jistá: Konstrukce shrnovačů je koncipovaná pro dlouhodobé nasazení v náročných podmínkách. To je provozní bezpečnost a životnost. Velký volný prostor v kloubech rámu nabízí skvělou přizpůsobivost všech hrbolů a terénních nerovností. S jednorotorovými a dvourotorovými stranovými shrnovači TOP zdokonaluje Pöttinger zelený program, který garantuje kvalitní a čistou sklizeň, provozní jistotu i trvanlivost strojů.

Čtyřrotorový shrnovač TOP 1403 C s hybridní technologií

Širokozáběrový TOP 1403 C, stejně jako jeho menší bratr TOP 1252 C, je charakteristický speciální hybridní technologií: Pohon předních rotorů je hydraulický a zadních rotorů mechanický. Také odlehčení rotorů je u TOP 1403 C podle stejného principu: Přední rotory jsou odlehčované hydraulicky a zadní mechanicky. Intenzita odlehčení se přestavuje automaticky v závislosti na pracovním záběru. Kvalitní odlehčení dobře kopíruje nerovnosti a chrání porost i vlastní stroj. Pozitivními výsledky jsou i snížené opotřebení stroje a menší nároky na technickou údržbu.

 Čtyřrotorový středový shrnovač TOP 1403 C s maximálním záběrem 14 metrů při sklizni senáže ve VOD Jetřichovec na Táborsku
Čtyřrotorový středový shrnovač TOP 1403 C s maximálním záběrem 14 metrů při sklizni senáže ve VOD Jetřichovec na Táborsku

Technici společnosti Pöttinger přišli s novým řešením z hlediska kvality práce: Automatické ovládání překrytí je standardem shrnovače TOP 1403 C. Při zatáčení se přední vnitřní rotor automaticky přestaví do požadované polohy – v závislosti na úhlu řízení závěsu a nastavené šířce řádku. Tím je zajištěné překrytí zadního rotoru. Při následné rovné jízdě se přední rotor automaticky vytáhne ven do požadovaného pracovního záběru. Tímto způsobem je využitý maximální záběr. Při změně pracovní šířky se zobrazí překrytí na ovládacím terminálu. Snímač úhlu řízení na traktoru není nutný.

 Josef Slavíček z Nihošovic je prvním uživatelem dvourotorového shrnovače TOP 632 A v ČR
Josef Slavíček z Nihošovic je prvním uživatelem dvourotorového shrnovače TOP 632 A v ČR

Motto „nejlepší krmivo“ je pro specialistu na sklizeň pícnin Pöttinger základním požadavkem při vývoji každého stroje pro menší vysokohorské hospodáře i pro velké stroje podniků služeb. V základní výbavě shrnovače je pětikolový podvozek. Čelní kopírovací kolečka s výkyvným uložením rotorů MULTITAST pro ještě lepší kvalitu kopírování nerovností a čistou sklizeň jsou ve volitelné výbavě. Snadno nastavitelný příčný sklon rotoru přestavením šroubu na tandemové nápravě pro doladění dle podmínek sklizně.

Pro mnoho velkých farem i podniky služeb jsou shrnovače stěžejním článkem v celém řetězci sklizně. Časová okna sklizně se neustále zkracují, takže potřebujete vysokou výkonnost a flexibilitu: Pomocí TOP 1403 C s maximálním záběrem 14,0 m lze zpracovat velké plochy v nejkratším možném čase. Díky hydraulicky nastavitelné pracovní šířce od 8,5 do 14,0 metru jste dostatečně flexibilní, abyste přesně zpracovali i menší pozemky. Oba přední rotory lze hydraulicky přestavovat společně nebo jednotlivě. S obrovským rozsahem volitelného záběru je TOP 1403 C jedním z nejflexibilnějších shrnovačů ve své třídě. Pozitivní vliv při sklizni kolem překážek: Pracovní záběr lze snadno změnit pomocí otočných kol podvozku za jízdy i v klidové poloze.

IMPRESS nově s vázáním do fólie

Jednou z mnoha výhod balicí fólie je lepší ochrana vnější vrstvy balíku díky zvýšenému počtu vrstev. To znamená, že píce je chráněna jak při ukládání balíků, tak během přepravy. Protože nová vázací jednotka (výbava na přání) může být použita pro ovinutí jak konvenční sítí, tak krycí fólií, je poskytována maximální flexibilita za všech provozních podmínek. Změnu vázání lze provést za krátkou dobu. Role se sítí nebo s fólií je brzděná hydraulicky prostřednictvím brzdového válce. Jednotka vázání spolehlivě umožňuje zavedení filmu fólie do lisovací komory.

 IMPRESS 185 VC PRO s fóliovým obvodovým vázáním
IMPRESS 185 VC PRO s fóliovým obvodovým vázáním

Pro ochranu fólie a pro usnadnění přechodu ze sítě na fólii nebo naopak je před držákem role k dispozici další válec. Maximální šířka fólie je 1 420 mm a průměr role do 310 mm. Provozní jistota je navíc zaručena instalovanou kamerou, která je v základní výbavě stroje. Tímto způsobem lze vždy sledovat proces vázání a ovíjení pro lisy s pevnou i variabilní komorou v provedení IMPRESS PRO.

Balíky by měly být skladovány na ploché straně. Tlak obsahu balíků rozšiřuje fólii, vrstvy filmu jsou stlačeny k sobě a balík je ještě lépe utěsněný. Za tímto účelem vyvinula společnost Pöttinger stavěč balíků, který byl představen již pro sezonu 2020.