TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Přehledně: Co všechno nabízí nakladače a manipulátory Thaler?

Zveřejněno: 17. 1. 2022

Kloubové nakladače a manipulátory Thaler jsou známé svou robustní konstrukcí, atraktivní výbavou a řadou jedinečných technických řešení. Díky svým rozměrům, patentovanému výškově nastavitelnému ochrannému rámu ROPS a pevnému kloubovému řízení jsou schopné se pohybovat i ve stísněných prostorech. Nabízí se v sedmi základních řadách rozdělených dle výkonu motoru od 19 do 48 koní. Zákazník si může vybrat v každé řadě stroj s kratším dosahem a větší nosností, či vyšším dosahem a nižší nosností, případně se středním dosahem a vysokou nosností. Přesně s ohledem na podmínky, v nichž bude nakladač Thaler provozován.

Všechny nakladače Thaler v kategoriích 19 až 37 kW (26 až 48 koní) jsou od roku 2019 vybaveny motory Yanmar.

V zemědělství využívaná manipulační technika má svá specifika. Stroje musí každý den pracovat hned s několika druhy skupenství materiálů. Je proto zapotřebí mít k dispozici různorodé příslušenství. Konstrukce nakladače by pak měla být zvolena tak, aby vyhovovala podmínkám, ve kterých se bude stroj pohybovat nejčastěji.

V tomto článku si představíme kloubové i teleskopické nakladače a teleskopické manipulátory německého výrobce Thaler, které svou rozmanitostí osloví téměř každého zájemce. Jsou primárně určeny k provozu ve zúžených prostorech, své uplatnění tedy nalézají nejen v zemědělství, ale i v zahradnictví nebo v komunálním sektoru. Všechny stroje Thaler jsou vybaveny bezpečnostním rámem (dle norem ROPS a FOPS), nastavitelným sedadlem a bezpečnostním pásem. Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.

Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.
Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.

Úsporné a ekologické motory nakladačů Thaler

Všechny nakladače Thaler v kategoriích 19 až 37 kW (26 až 48 koní) jsou od roku 2019 vybaveny motory Yanmar s dodatečným zpracováním výfukových plynů. Kromě recirkulace výfukových plynů a nejnovější technologie vstřikování common rail disponují také oxidačním katalyzátorem a filtry pevných částic (DPF). Zajímavostí je, že ke svému provozu nepotřebují kapalinu AdBlue. Motor s výše zmíněnými technologiemi zajistí minimálně 6000 hodin bezúdržbového provozu. Thaler na podzim roku 2020 oslavil malé výročí – do provozu vyslal 250. vyrobený stroj s motorem vyhovujícím emisní normě Stage V.

Snadno přístupný motor u nakladačů Thaler.
Snadno přístupný motor u nakladačů Thaler.

Nízké průjezdy pro nakladače Thaler nejsou problém

Nakladače Thaler jsou dostupné ve čtyřech provedeních L, S, H a T. Modely typu Thaler L mají nízkou přední část a krátký výložník, nakladače v provedení S disponují standardním provedením přední části. Stroje Thaler označované písmenem H dosáhnou díky dlouhému výložníku dále a výše než modely Thaler v provedení L a S. Označení T je určeno pro stroje, které jsou vybaveny teleskopickým výložníkem.

Patentovanou střechu nakladačů Thaler lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund.
Patentovanou střechu nakladačů Thaler lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund.

Ochrannou patentovanou střechu FOPS/ROPS, kterou je možné vybavit takřka všechny nakladače Thaler (až na výjimky v podobě modelů Thaler 4275T a 48T18, jež jsou standardně dodávány s uzavřenou kabinou), lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund. Její ovládání probíhá jednoduše hydraulicky ze sedadla a nutno dodat, že ochranná funkce střechy zůstává po celou dobu zachována. Nakladač tak projede bez problémů i nízkými průchody.

Nakladače Thaler nabízí přehledné a ergonomické pracoviště obsluhy.
Nakladače Thaler nabízí přehledné a ergonomické pracoviště obsluhy.

Nejmenší model Thaler 2220 a 2320

Produktová řada nakladačů Thaler je rozdělena podle výkonu motoru. Nejmenší stroje, zastoupené modely Thaler 2220 a 2320 v provedeních L a S, nabízejí výkon 19 koní. I tak malý nakladač jako 2220 je vybaven Inching pedálem pro plazivou rychlost, díky čemuž je schopen využít max. výkon motoru pro pracovní hydrauliku a vyvinout plnou zdvihací sílu. Disponuje přitom stejným podvozkem a motorem jako model Thaler 2320. I malé stroje jsou vybaveny automobilovým typem pohonu, který přenáší optimalizovaný výkon na všechna čtyři kola. Modely v provedení Thaler L uzvednou až 1200 kg a projedou jakoukoli bránou o minimální šířce 92 cm. Standardně mají nastavitelný sloupek řízení a LED pracovní světlo.

Nejmenší model Thaler 2220 a 2320 je novinkou pro letošní rok.
Nejmenší model Thaler 2220 a 2320 je novinkou pro letošní rok.

Kategorii kloubových nakladačů Thaler s motorem o výkonu 25 koní zastupují modely 2226, 2230 a 2326 v provedení L, S a H. Model Thaler 2226 je stejně kompaktní a obratný jako model 2220, má však výkonnější motor a vyšší výkonnostní rezervu. Uzvedne až 1200 kg. Snadno se vypořádává i s manévrováním ve stísněných prostorech, 2226 projede těsnými branami i úzkými zatáčkami. Model Thaler 2230 pak nabízí vnitřní poloměr otáčení 1030 mm. Typ Thaler 2326 má navíc díky hnací hřídeli optimalizovaný mechanický přenos výkonu na obě nápravy a dokáže se pohybovat maximální rychlostí 20 km/h. Díky tomu je ještě výkonnější a obratnější než model Thaler 2220.

Nejvýkonnější model střední třídy – Thaler 2438 a 2838

Kategorii nakladačů s motory o výkonu 38 koní zastupují modely Thaler 2438 a 2838 v provedení L, S a H. Prvně jmenovaný typ zvedne až 1500 kg. Jeho dvoustupňový pohon optimálně přenáší výkon na všechna 4 kola (prostřednictvím hnací hřídele a automobilového způsobu pohonu). Další model – s označením 2838 – patří k nejvýkonnějším strojům Thaler střední třídy. Jde o silný univerzální stroj, který lze však přepravovat i na přívěsu za autem a zvedne až 1700 kg. Jeho celková šířka 1,16 metru mu společně se standardními pneumatikami a úhlem zlomení kloubu 50 stupňů zaručuje vysokou manévrovatelnost. Je také vybaven Inching pedálem, nastavitelným digitálním sloupkem řízení a LED pracovními světly.

Snadný vstup do prostoru obsluhy u všech nakladačů Thaler.
Snadný vstup do prostoru obsluhy u všech nakladačů Thaler.

Kategorii nakladačů Thaler s motorem o výkonu 48 koní reprezentuje jediný model – Thaler 3448 v provedení L, S a H. Se svou nízkou přední částí, kratším ramenem a nízkým těžištěm zvedne až 1900 kg. Na rozdíl od menších strojů je vybaven výkyvnou zadní nápravou, která přispívá k jeho ještě větší stabilitě. Indikovaná provozní hmotnost modelu Thaler 3448 (2600 kg) umožňuje jeho přepravu na přívěsu.

Mazací místa jsou u nakladačů Thaler snadno přístupná.
Mazací místa jsou u nakladačů Thaler snadno přístupná.

Teleskopické nakladače Thaler s nejvyšším dosahem ve své třídě

Teleskopické nakladače zastupují modely Thaler 2838T (výkon 38 koní), 3448T (výkon 48 koní) a 4275T (výkon 75 koní). Model 2838T je mezi stroji Thaler s teleskopickými rameny tím nejmenším. Jeho rameno lze vysunout o 75 cm a celkový dosah stroje pak dosahuje 3,89 metru. Šířka 1,38 metru významně zdokonaluje stabilitu stroje. U dalšího modelu této třídy, označeného jako Thaler 3448T, lze teleskopické rameno prodloužit o 85 cm. jde o stroj s dosahem 3,90 metru, který se staženým ramenem unese až 2250 kg. Kyvná náprava v jeho zadní části, která je vybavena listovými pery, zajišťuje vysokou stabilitu i ve stavu, kdy je rameno vysunuté. Výsuvné teleskopické rameno nejtěžšího modelu 4275T je pak schopno dosáhnout výšky 3,90 metru a uzvednout až 3000 kg.

Robustní a účinné provedení pohonu všech kol u teleskopických nakladačů Thaler.
Robustní a účinné provedení pohonu všech kol u teleskopických nakladačů Thaler.

Nejschopnější kloubový nakladač současnosti?

Unikátní model Thaler 3248-5A s novou koncepcí řízení si zaslouží samostatný odstavec. Je k dispozici v provedení L, S, H a T a jde o nejstabilnější kloubový nakladač s velmi dobrou manévrovatelností. Nabízí tři různé režimy řízení: Vedle klasického řízení předních kol je možné řídit i všechna kola či využít praktický krabí režim, případně lze nastavit kombinovaný režim řízení současně s centrálním kloubovým řízením. Dodejme, že v kombinovaném režimu řízení je vnitřní rádius zatáčení stroje snížen na pouhých 76 cm. Šířka 166 cm v kombinaci s výkyvnou zadní nápravou dává stroji již zmíněnou vysokou stabilitu – dokonce i v případě, kdy kloub svírá úhel 20 stupňů. Pohonná jednotka modelu Thaler 3248-5A se skládá z motoru Yanmar o výkonu 48 koní, hydrostatického pohonu automobilového typu, hnací hřídele a vysoce účinných planetových převodů.

Unikátní model Thaler 3248-5A s novou koncepcí řízení.
Unikátní model Thaler 3248-5A s novou koncepcí řízení.

Teleskopický manipulátor Thaler

Thaler má také v nabídce jeden teleskopický manipulátor – model Thaler 48T18. Jeho teleskopické rameno dosáhne až do výšky 4,80 m. Motor Yanmar poskytuje 48 koní. Stroj je široký pouze 1,80 m a má výšku necelé 2 m. To výrazně usnadňuje mobilitu manipulátoru a extrémně snižuje jeho těžiště. Zvýšenou stabilitu stroje přináší i zadní výkyvná náprava a řízení všech kol (pod úhlem až 2x38 stupňů) zaručuje vysoké manévrovací schopnosti. Vedle režimu řízení všech kol je k dispozici režim řízení přední nápravy a také krabí chod. Model 48T18 je schopen táhnout přívěs o celkové hmotnosti až 4000 kg.

Thaler má také v nabídce jeden teleskopický manipulátor – model Thaler 48T18.
Thaler má také v nabídce jeden teleskopický manipulátor – model Thaler 48T18.

Příslušenství lze u nakladačů Thaler měnit hydraulicky ze sedadla řidiče. Kromě lopat a paletizačních vidlí jsou k dispozici nástroje pro sečení trávy, zametání nebo odklízení sněhu. Sortiment je tedy široký a mimo jiné zahrnuje i drapákové vidle, vykrajovače siláže, kleště na balíky, mulčovače, pluhy a sekačky.

Společnost Thaler byla založena dne 15. září 1997 Johannem Thalerem a jeho synem Manfredem Thalerem jako zámečnická dílna a strojírna v Bavorsku. V roce 2000 byl vyroben první kloubový nakladač. Dnes podnik vyvíjí a vyrábí kompaktní nakladače, kloubové nakladače, kloubové nakladače s teleskopickým ramenem, mini teleskopický manipulátor, pětiosé nakladače a pětiosé nakladače s teleskopickým ramenem. Sortiment firmy zahrnuje rovněž množství rozmanitého příslušenství a pracovního nářadí.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Thaler

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.