Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Řada nakladačů Claas Torion se rozšířila o nový model s teleskopickým výložníkem

Zveřejněno: 29. 10. 2020

Během podzimu letošního roku byl do modelové řady nakladačů Torion přidán nový zástupce. Řada v současnosti zahrnuje 10 zemědělských kolových nakladačů s provozní hmotností od 5 do 21 tun. Torion 738 T Sinus je prvním nakladačem s teleskopickým výložníkem Claas. Nabízí vynikající manévrovatelnost, stabilitu a řadu špičkových funkcí.

Nový Claas Torion 738 T Sinus

Claas nedávno inovoval největší nakladače v řadě Torion. Představil také nové adaptéry pro řezačky, nový systém pro regulaci tlaku v pneumatikách a nové traktory Claas Axion 900 Stage V. V rámci představení novinek se ukázal také nový nakladač Torion 738 T Sinus.

 Kloubové řízení umožňuje otočení přední a zadní části stroje až o 8° na každou stranu
Kloubové řízení umožňuje otočení přední a zadní části stroje až o 8° na každou stranu

Klíčovou výhodou nového nakladače Torion 738 T Sinus je centrální teleskopický výložník. Pro zvedání břemen je k dispozici dostatek hydraulického výkonu 93 l/min, na přání lze zvolit dodatečné vysokoprůtokové čerpadlo poskytujících dalších 28 l/min pro nářadí jako jsou zametače či mulčovače.

 Unikátním prvkem v této třídě výbavy je monitor s nastavitelnou výškou. Všechny důležité parametry stroje jsou zobrazeny na 9palcovém dotykovém displeji
Unikátním prvkem v této třídě výbavy je monitor s nastavitelnou výškou. Všechny důležité parametry stroje jsou zobrazeny na 9palcovém dotykovém displeji

Extrémní stabilita a manévrovatelnost

Stroj, který zvedá těžká břemena do velkých výšek, musí udržet kola pevně na zemi. To je místo, kde si systém řízení Sinus modelu Torion 738 T přijde na své. Díky jedinečné kombinaci kloubového řízení a řízení zadní nápravy je dosaženo maximální manévrovatelnosti. Výsledkem je mimořádný poloměr otáčení – v této třídě nemá nakladač konkurenci – vnitřní poloměr otáčení je pouze 1,49 metru. Kloubové řízení umožňuje otočení přední a zadní části stroje až o 8° na každou stranu.

 Umístění motoru za kabinou slouží také jako protizávaží
Umístění motoru za kabinou slouží také jako protizávaží

Maximální bezpečnost

Nakladač může být na přání vybaven systémem Smart Loading, který usnadní stále opakující se pracovní postupy. Umožní například nastavit výšku zdvihu, návrat lžíce či zobrazí informace na 9palcovém terminálu s dotykovou obrazovkou. Systém také monitoruje za pomocí senzorů dynamické zatížené nakladače. O aktuálním zatížení je obsluha informována na ovládacím terminálu. Když jsou dosaženy rozsahy mezního zatížení, omezí se vysunutí/zasunutí výložníku. Jedinečnou vlastností je možnost automatického zasunutí teleskopického výložníku v kombinaci s automatickým návratem lopaty.

Čtyřválcový motor a maximální rychlost 40 km/h

Stroj je poháněn čtyřválcovým motorem Yanmar o výkonu 73 koní, který splňuje emisní normu Stage V - s filtrem pevných částic (DPF) a oxidačním katalyzátorem (DOC) – AdBlue zde nenajdeme. Umístění motoru za kabinou slouží také jako protizávaží.

Přes kolébkový spínač lze zvolit dva rozsahy rychlostí, pojezdová rychlost až 20 km/h v rozsahu 1 a až 40 km/h v rozsahu 2. Klíčovým prvkem převodovky je automatické řazení rychlostí.

Ergonomická kabina

Claas Torion 738 T Sinus disponuje čtyřsloupkovou kabinou, zkosenou kapotou a štíhlým výložníkem. Vyhřívané, vzduchem odpružené sedadlo zajišťuje maximální pohodlí obsluhy za každého počasí. Snadno ovladatelná klimatizace zase poskytuje příjemně chladné pracovní prostředí i v ty nejteplejší letní dny. Třípolohový nastavitelný sloupek řízení a vysoké opěradlo také přispívají ke komfortu. Dalším charakteristickým rysem je plochá podlaha v kabině, která poskytuje dostatek prostoru pro nohy.

 Torion 738 T Sinus disponuje čtyřsloupkovou kabinou, zkosenou kapotou a štíhlým výložníkem
Torion 738 T Sinus disponuje čtyřsloupkovou kabinou, zkosenou kapotou a štíhlým výložníkem

Všechny klíčové ovládací prvky jsou pohodlně umístěny na pravém bočním ovládacím panelu a joysticku. Unikátním prvkem v této třídě výbavy je monitor s nastavitelnou výškou. Všechny důležité parametry stroje jsou zobrazeny na 9palcovém dotykovém displeji. Domovská obrazovka je individuálně konfigurovatelná. Ergonomický joystick je v pravé loketní opěrce přímo spojen se sedadlem řidiče.

Nový nakladač byl představen v rámci on-line tiskové konference. O dalších novinkách budeme brzy informovat.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.