Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Regional Training Program – Ochrana rostlin a AMS

Aktualizováno: 3. 12. 2016

Dnešní dobu bychom mohli bez nadsázky označit jako dobu čtvrté průmyslové revoluce. A ta se jednoznačně dotýká i oboru zemědělství. Jestliže první, na konci 18. století, znamenala přínos v podobě zavádění parních strojů a celkové mechanizace práce, pak druhá, na začátku 20. století, přinesla masivní rozšíření spalovacích motorů a elektřiny a třetí v osmdesátých letech 20. století zavedla počítače.

John Deere

Dnes už jsme součástí procesu čtvrté průmyslové revoluce vyznačující se automatizací procesů a hlavně sběrem a využíváním dat. A tyto trendy se jasně projevují nejen při výrobě zemědělské techniky, ale i v sofistikovaných systémech, které navyšují přidanou hodnotu moderního zemědělského stroje. Kupujete si tak nejen stroj samotný, ale také technologii a podporu. A přestože se na první pohled může zdát vše přetechnizované, cílem konstruktérů a vývojářů je vždy a pouze zjednodušit a zefektivnit jednotlivé procesy tak, aby se celkově zvýšil výkon a provozuschopnost a zároveň se snížily náklady.

Na výstavě Agritechnica 2015 firma John Deere získala 3 zlaté a 10 stříbrných medailí za přínos a inovace v oboru zemědělství, čímž drtivě potvrdila svou vůdčí roli právě v oblasti nových technologií. A řadu z těchto novinek nám v prvním březnovém týdnu prezentovali tovární produktoví specialisté v rámci regionálního tréninkového programu věnovaném ochraně rostlin a AMS technologiím. Tento program byl o to zajímavější, že krom teoretických prezentací obsahoval hlavně praktické zkoušení a testování jednotlivých strojů, funkcí a nastavení. Díky tomu tedy tyto zažité poznatky můžeme přinést Vám, našim zákazníkům, a nabídnout Vám řešení, která mohou pomoci třeba právě Vašemu hospodaření. Pojďme se tedy společně podívat na některé ze zajímavých řešení.

John Deere PowrSpray

Systém PowrSpray je jednou z hlavních inovací na tažených postřikovačích řady R900. Spočívá v použití dvou hydraulicky poháněných odstředivých čerpadel. První z nich slouží k plnění postřikovače, a to až 1 200 l/min, zatímco druhé, 1 000 l/min, slouží pouze k postřiku. Využívá systém Direct Rate Control pro skutečně rychlé změny dávek a co nejvyšší přesnost. Výhody? Plnění probíhá nejen velmi rychle, ale zároveň ve velmi nízkých otáčkách motoru traktoru, tedy se značnou úsporou nafty při samotném plnění. Direct Rate Control navíc pro změnu tlaku z minima do maxima potřebuje ne více než 3 sekundy, čímž výrazně zvyšuje přesnost a stálost dávky zejména při vyjíždění a najíždění na souvrati, stejně jako při stále častěji používaném variabilním dávkování podle zón na poli. Jak už bylo napsáno, vše je poháněno hydraulicky přes Power Beyond traktoru, tedy při použití plynulé, nebo automatické převodovky se může traktor při aplikaci pohybovat v ECO otáčkách. V základu pak stroj vybavený technologií PowrSpray nabídne i funkce AutoFill – pro obsluhu maximálně zjednodušené plnění eliminující možnost chyby, Auto Agitation Intensity Control – automatická regulace intensity míchání, která přizpůsobuje míchání hladině v nádrži a předchází tak nežádoucímu pěnění, Power Agitation – maximální intenzita míchání pro obtížně míchatelné produkty a unikátní Auto Dilute Rinsing – automatika proplachování. Co tedy tento systém celkově přináší? Velkou úsporu paliva tažného prostředku jak při práci, tak při plnění. O 114 % zrychlení plnění oproti dosavadnímu řešení. 3x rychlejší regulace dávky a o 50 % méně pohyblivých částí, tedy nižší potřebu údržby.

Inovace pro řadu M700

Nejmenší řada tažených postřikovačů John Deere, řada M700, dostala do vínku také několik inovací. Jednou z nejhlavnějších je hydraulický pohon klasického pístového čerpadla, který je nyní možné objednat jako opci za kardan. Svým zákazníkům přinese opět úsporu pohonných hmot traktoru, neboť jeho motor se bude moci jak při práci, tak při plnění pohybovat v ekonomických otáčkách nezávisle na potřebách PTO.

Prémiová aktivace pro displeje CommandCenter GS4

V traktorech řady R od nejmenších šestek až po největší devítky nyní naleznete integrovaný displej CommandCenter GS4, který je označován jako etalon ve své oblasti. Od letošního jara se může chlubit dalšími inovacemi, které přináší první jarní aktualizace, a dlužno říci, že vývojáři přinesli řadu změn, které tento displej posunují zase dál. Farmáři, kteří chtějí využívat precizní zemědělství a mají nářadí vybavené připojením přes rozhraní ISO-BUS s možností ovládání sekcí (postřikovač, rozmetadlo, přesný secí stroj na kukuřici nebo i secí stroj na obilniny) již nyní nepotřebují žádný dodatečný displej v kabině a díky rozsáhlým možnostem nastavení vlastního zobrazení dokážou vše potřebné pro práci mít na jedné obrazovce. A to nejen pro nářadí John Deere, ale pro veškeré nářadí různých výrobců, které má, stejně jako CommandCenter GS4, certifikaci pro ISO-BUS od nezávislého sdružení AEF. Díky integrování všech funkcí do jednoho displeje je pak možná i kompletní dokumentace práce, kterou lze následně využít třeba pro vytváření aplikačních map. A díky integraci bezdrátového přenosu dat na portál myjohndeere.com lze všechna data shromažďovat, a později analyzovat, na jednom místě z jakéhokoli zařízení s přístupem k internetu. Nově také skrze displej GS4 umí nářadí aplikovat produkty i podle předem připravených předpisových map (které můžete do traktoru opět poslat bezdrátově přímo na pole z pohodlí počítače v kanceláři). Jeden displej tak vládne všem.

GreenStar Rate Controller

Když už se hovoří o ovládání sekcí, někdy je podnik vybaven technikou, která z výroby s možností automatického ovládání sekcí nepočítala. Stejně tak třeba s možnostmi variabilního dávkování. Není však třeba hned kupovat nové zařízení. Díky systému GreenStar Rate Controller je možno takový stroj dovybavit řídící jednotkou, kabeláží, průtokoměry a dalšími potřebnými komponenty tak, aby i tento stroj byl připojitelný skrze ISOBUS a sekce ovládány automaticky pomocí navigace.

MyJobs a MyLogistics

Prodejem techniky vše teprve začíná. Tak by se dal charakterizovat další z pilířů 4. průmyslové revoluce. Jde totiž o to, nabídnout zákazníkovi funkce, ale také podporu a poradenství, které povedou k efektivnímu využívání techniky. Základem je tedy systém telematiky, která o stroji neustále shromažďuje, a do internetového prohlížeče farmáře posílá, data o provozu stroje. Tato data lze pak při znalosti aktuálních podmínek využít k zefektivnění práce, protože přehledně odhalí případné problémy v nastavení či využívání jednotlivých funkcí. Ukáže ale také třeba trhliny například v logistice sklizně. Firma John Deere však tímto nekončí a neustále usilovně pracuje na jednotném systému správy farmy, který nese název podle webové stránky, na které jej najdete – myjohndeere.com. Zde si farmář může velmi jednoduše prohlédnout, kudy jeho stroje jezdí, nebo kde se právě který nachází. Systém jde ale dál a jednoduše ukáže mapu setí, mapu aplikace produktu i výnosovou mapu, a to vše s možnostmi porovnání. Je možné odtud předem připravit data i s úkoly pro navigace a ty pak třeba i bezdrátově zaslat do vybraných strojů, stejně jako si od jiných strojů jejich aktuální data o práci stáhnout a zobrazit. A pokud není daný stroj vybaven z výroby pro bezdrátový přenos dat, John Deere vyvinul „chytrou USB klíčenku“ pod názvem Mobile Data Transfer. Ten stačí jednoduše vložit do displeje a poslat si data do aplikace svého mobilního telefonu a následně je pak sesynchronizovat s daty na myjohndeere.com.

Na Agritechnice však byly představeny další dva nové moduly, které jen dokazují, jak intenzivně se tomuto John Deere věnuje. Prvním z nich je aplikace MyJobs. Co je psáno, to je dáno a to je vlastně podstata této aplikace. Farmář tak díky ní rozděluje v několika rychlých krocích práci včetně údajů o dávce, osivu, hnojivu, … a ta se zasílá na mobilní telefony nebo tablety jednotlivých řidičů. Sám pak má kompletní přehled o tom, kdo co právě dělá a kdy bude moci přejet na další pole nebo skončí práci. Odpadá tak řada zbytečných telefonátů, které otravují a zdržují obě strany.

Zejména pro službaře pak bude velmi zajímavá aplikace MyLogistics, na kterou si v našich končinách však ještě budeme muset počkat. Je to v podstatě silniční navigace, která však dokáže vypočítat trasu na základě omezení velikostí a váhou vašeho stroje. Nestane se tak, že se dostanete skutečně do úzkých (uliček) nebo na mostek, který Vás neunese. Zároveň obsahuje i polní cesty a vjezdy na pole a přijímá i dopravní informace nebo překážky na polních cestách, které označil jiný uživatel této aplikace. Podle toho pak volí trasu. Na mapě se zobrazují i další stroje, které tam přidáte, a tak lze použít třeba kratší cestu ke kombajnu nebo k řezačce podle jejich aktuální polohy. A to se v místech, která důvěrně neznáte, může minimálně hodit.

Manure Sensing

O tom, že je kejda hnojivo (a ne odpad, který je potřeba prostě vyvozit), jehož správným používáním lze ušetřit obrovské částky za minerální hnojiva, netřeba diskutovat. Obsah jednotlivých látek však není v celé jímce stejný a v podstatě každá vyvezená cisterna obsahuje jiné hodnoty. Jak tedy zaručit, že na celém poli dáme skutečně nastavenou dávku látky jedné (dusíku) a nepřekročíme kritickou hodnotu jiné látky, třeba fosforu? John Deere tuto otázku vyřešil a využil k tomu stávající produkt HarvestLab, který je známý již z řezaček, kde je schopen sledovat obsah sušiny (případně dalších látek) a díky tomuto rozboru měnit délku řezanky a shromáždit data o tom, co konkrétně je nakonec v silážním žlabu. Ten samý produkt lze ale nyní připevnit také na aplikační cisternu a spolu s příslušným software dokáže analyzovat obsah N, P, K, NH4 a sušiny. A to 4 000krát za sekundu. V displeji navigace GS3 2630 se pak hodnoty nejen zobrazují, ale velice jednoduše zde lze zadat cílovou dávku kupříkladu dusíku a zároveň limitní hodnotu například fosforu. Podle aktuálního rozboru pak systém ukazuje, jakou rychlostí je třeba jet, aby bylo dosaženo cílové dávky a zároveň nepřekročena dávka limitní. Ve spojení s traktory John Deere, které umí bez zásahu přizpůsobit rychlost podle pokynů nářadí připojeného přes ISO-BUS a spolu s navigací, která s přesností na centimetry zamezí nechtěnému překrývání záběrů, si můžete být jisti, že rostlinám dáváte přesně to, co jim dát chcete. Ale namontovat systém lze na jakoukoli taženou či samojízdnou aplikační cisternu, obsluha pak jen bude muset rychlost regulovat sama. V době sklizně se pak stejný snímač jen přehodí na řezačku a může být dále využit.

Active Fill Control

Zcela nová řezačka John Deere řady 8000 nyní může být vybavena systémem Active Fill Control, jenž si díky dvěma kamerám sám zmapuje aktuální odvozový prostředek a sám dokáže manipulovat s koncovkou tak, aby jej naplnil bez zásahu obsluhy vždy na 100 %, ve dne i v noci. Věděli jste, že za průměrnou směnu řezačkář až 6 000krát zmáčkne tlačítko pro upravení koncovky? A díky Active Fill Control se místo toho může věnovat adaptéru, porostu, překážkám na poli nebo stroji samotnému. Systém pracuje spolehlivě s jakýmkoli odvozem a lze si zvolit z mnoha různých strategií plnění. Dokonce lze při práci ve svahu zvolit, zda se bude foukat více na přilehlou nebo odlehlou stranu.

Zdá se, že toho je poměrně hodně, ale věřte, že už teď se zkouší řada dalších inovací nových součástek a možná již brzy Vám představíme další z novinek, která jen znovu potvrdí vůdčí roli firmy John Deere v oblasti navigačních a integrovaných technologií. Zůstaňte s námi!

Autor: STROM PRAHA
Foto: Strom Praha

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.