Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Šestá generace traktorů řady Fendt 900 Vario kompletně odhalena únikem, míří o hodně výš

Zveřejněno: 7. 6. 2019

Oficiálních informací se z Marktoberdorfu stále nedostává, tedy alespoň veřejnosti. Za to těch neoficiálních je mnoho. Možná právě proto, že šestá generace traktorů řady 900 Vario převezme mnohé z již prodávané řady 1000 Vario.

Traktor z nové řady Fendt Vario 900 v typické konfiguraci pro Ameriku. K dispozici bude i model s výkonem více než 400 koní.

O tom, že se schyluje konec současné generace traktorů Fendt řady 900 Vario jsme již psali ke konci minulého roku. V té době šlo testování nové generace již do finále a objevily se první fotografie nemaskovaného prototypu. S fotografiemi přišly i kusé technické informace. Nedávno ale severoamerické zastoupení Fendtu svým obchodníkům rozeslalo text s informacemi o nových traktorech 900 Vario.

Šestá generace řady 900 Vario se velmi podobá traktorům řady 1000 Vario jak designem, tak technikou. Nový vzhled řady Fendt Vario 900 vyniká nejvíce na fotografiích, které Američan Ed Grommes zveřejnil na Twitteru během seznámí se s traktorem. To, že nová řada 900 Vario bude vypadat jako traktory z řady 1000, již bylo jasné z různých špionážních fotografií. Fendt se moc nesnažil traktory maskovat, čímž potvrdil fakt, že jsou traktory na první pohled téměř k nerozeznání od již prodávané řady 1000 Vario.

Nová řada Vario 900 se bude nejspíše skládat z pěti modelů, jmenovitě 930 (217 kW/296 k), 933 (239 kW/326 k), 936 (261 kW/355 k), 939 (283 kW/385 k) a 942 (305 kW/415 k). V současné době se řada 900 Vario v Evropě skládá ze stejného počtu modelů, ale jak si můžete všimnout, chybí nejmenší model 927 (s výkonem 275 koní), ale naopak přibyl ještě výkonnější model 942 přesahující hranici výkonu 400 koní.

Ed Grommes prozradil, že rádio a zrcátka traktoru se ovládají z displeje umístěného na loketní opěrce. Rádio a telefon bude možné také propojit s technologií Bluetooth. Tlačítka v loketní opěrce mají být měkčí. U střešního okna (kabina má pocházet z řady 1000 Vario) má být umístěno až osm mikrofonů pro maximálně kvalitní srozumitelnost během telefonního rozhovoru. Rádio bude disponovat funkcí DAB +, což je digitální pozemní rozhlasové vysílání, též nazývané jako Digitální rádio. Dá se snadno naladit na standardní teleskopickou (vytahovací) anténu umístěnou na každém rádiu. DAB + je nástupce FM analogového vysílání. Nejenom veřejnoprávní rozhlas, ale i soukromý provozovatelé stanic začínají své programy šířit přes DAB +. Digitální pozemní distribuce nabízí vedle známých programů vysílajících na FM také nové, čistě digitální stanice, které v analogu již nenaladíte. DAB + nabízí čistý, digitální zvuk s celou řadou doplňkových služeb, jako je elektronický programový průvodce nebo obrazové informace jako logo stanice, moderátor, interpret, zpravodajství nebo dopravní informace.

Zdá se, že chybí tlačítko pro zapnutí pohonu předních kol, což vyvolává dojem, že nové traktory Fendt 900 mají permanentní pohon všech kol, stejně jako řada Fendt Vario 1000. Pokud to tak je, traktory řady 900 mohou být vybaveny též dvojicí vario převodovek – jedna z nich má na starosti právě přední nápravu.

Traktory 1000 Vario totiž přinesly novou konstrukci hnacího ústrojí, umožňujícího ideální rozdělování točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Hnací jednotka je založena na hydraulickém čerpadle a dvou hydromotorech. První hydromotor přenáší v rychlosti 0 km/h na 60 km/h točivý moment na zadní nápravu, k čemuž využívá hydrostaticko-mechanické rozdělování výkonu. Druhý hydromotor se stará o přední nápravu. I její pohon je součástí hydrostaticko-mechanického rozdělování výkonu prostřednictvím zpětné vazby na zadní nápravu, podloží, případně inteligentně řízené spojky pohonu všech kol. Dalším novým systémem byl Grip Assistant, který doporučí správné dotížení traktoru a optimální tlak v pneumatikách.

Traktory budou představeny v Evropě nejspíše už na začátku příštího měsíce. Vybraní prodejci ale mohli novou generaci vidět na nedávné speciální akci v Německu. Produkční verzi pak určitě uvidíme na listopadovém veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ed Grommes - Twitter

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.