Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Speciál do vinic na mechanickou likvidaci plevelů jezdí zcela automaticky a velmi přesně

Zveřejněno: 14. 8. 2019

Stále více uživatelů se vrací k mechanické likvidaci plevele ve vinicích. Nejúčinnější sestavou je traktor s možností připojení nástroje mezi nápravy a do zadního závěsu. Takový provoz soupravy však vyžaduje maximální přesnost a koncentraci obsluhy, neboť odchylkami jízdy z dráhy by mohlo dojít k vážnému poškození vinice.

Fendt 200 Vario s nářadím od Braun Maschinenbau GmbH

Na veletrhu Agritechnica 2019 představí Fendt ve spolupráci se společností Braun Maschinenbau GmbH unikátní systém „vše v jednom“, který usnadňuje jízdu s traktorem, jenž má agregované nářadí mezi nápravami a v zadním závěsu.

Speciální systém Braun VPA (Vineyard Pilot Assistant) shromažďuje a předává údaje o řízení. Je složený z gyroskopu, laseru a řídicí jednotky a umožňuje automatické řízení soupravy, která vypadá následovně - jedná se o speciální traktor Fendt řady 200 Vario, který je opatřen rámem společnosti Braun a různými nástroji pro obdělávání půdy ve vinici.

Laser mimo jiné snímá prostředí a detekuje konturu půdy, vinnou révu a konstrukci vinice. Rychle se otáčející gyroskop zase zachycuje 3D polohu traktoru. Informace ze systému VPA jsou zasílány výhradně do traktoru Fendt řady 200 Vario přes rozhraní ISOBUS. Traktor tak jezdí mezi vinicemi velmi přesně a agregované nářadí pracuje v ideální vzdálenosti o révy, což zlepšuje kvalitu práce a minimalizuje škody. Nástroj v zadním závěsu je nastaven na šířku podle naskenovaných informací. Celá práce probíhá automaticky, lidský zásah je vyžadován jen na souvrati.

Tato speciální souprava bude na trhu od roku 2020.

S největší pravděpodobností se tyto novinky představí na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru na podzim. Stejně tak jako další představené novinky od Fendtu, jako jsou inovované traktory řady 1000 Vario, nová generace řezačky Katana, inovovaný model traktoru řady 300 Vario a nová generace modelové řady traktorů 900 Vario.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.