Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Speciální pluh LEMKEN zajistí zadržení oxidu uhličitého v orné půdě

Zveřejněno: 7. 4. 2022

LEMKEN ve spolupráci s Centrem pro výzkum zemědělské krajiny (ZALF) vyvíjí koncept pluhu pro fixaci oxidu uhličitého. Výzkumné práce ZALF jsou financovány německým Spolkovým ministerstvem pro výživu a zemědělství. LEMKEN využije tento výzkum k vytvoření nářadí pro obohacování orné půdy oxidem uhličitým. Nářadí se bude sériově vyrábět.

Tento způsob zpracování půdy umožňuje kořenům rostlin prorůst do hlubších vrstev půdy a získat přístup k vodě a živinám, které jsou zde zadržovány.

LEMKEN vyvíjí pluh, který je určen k odstranění půdního zhutnění a následnému zlepšení půdy. Pluh LEMKEN nezvyklé konstrukce je vybaven orebními tělesy, která ořou ve střídavých hloubkách, aby se v každé druhé brázdě vytvořily jamky pod úrovní ornice, které se následně vyplní vrchní vrstvou půdy bohatou na humus. Analýzy historických pokusů, které provedl ZALF, ukázaly, že více než polovina takto vloženého humusu se udrží a zajistí dlouhodobé ukládání CO2 v půdě.

Spodní vrstvy půdy s malým množstvím humusu, které jsou při tomto procesu zorány, se smíchají s vrchní vrstvou půdy a během několika málo let vytvoří novou vrchní vrstvu půdy bohatou na humus, protože se do ní vnese oxid uhličitý z plodin. Celkově se tak zvyšuje obsah humusu v takto obdělávané půdě a zlepšuje se její úrodnost. Současně toto udržitelné zlepšování půdy vytváří nový obchodní model v oblasti nakládání s oxidem uhličitým v zemědělství. Zemědělec může obchodovat s certifikáty CO2.

Ve spojení s modulem Lemken iQblue connect bude pluh Lemken schopen shromažďovat údaje o práci a přesně dokumentovat hloubku a polohu vytvořených jamek.
Ve spojení s modulem Lemken iQblue connect bude pluh Lemken schopen shromažďovat údaje o práci a přesně dokumentovat hloubku a polohu vytvořených jamek.

Tento způsob zpracování půdy umožňuje kořenům rostlin prorůst do hlubších vrstev půdy a získat přístup k vodě a živinám, které jsou zde zadržovány. Tento přístup může zvýšit výnosy až o pět procent již v prvním roce. Tento efekt byl zjištěn již v 60. a 80. letech 20. století a potvrdily jej i nedávné polní pokusy prováděné ZALF.

Ve spojení s modulem Lemken iQblue connect bude pluh, který vychází z osvědčených pluhů LEMKEN, schopen shromažďovat údaje o práci a přesně dokumentovat hloubku a polohu vytvořených jamek.

Nový pluh LEMKEN bude možné zakoupit od poloviny roku 2024.