Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Vylepšený pluh Lemken Juwel 8i s ISOBUS ovládáním okamžitě reaguje na měnící se polní podmínky

Zveřejněno: 2. 3. 2022

Nejen zběhlí uživatelé, ale i ti méně zkušení hospodáři nyní mohou dennodenně a za jakýchkoli podmínek vykonávat kvalitní orbu. Umožňuje jim to pluh Lemken Juwel 8i vybavený nejnovější technologií ovládání.

Firma Lemken prodala svůj první pluh Lemken Juwel 8i řízený ISOBUSem v roce 2015 a od té doby prodeje těchto pluhů rostou.

Moderní stroje připojované za traktory jsou často vybaveny řídicími jednotkami, které pomocí regulačních obvodů nastavují stroj tak, aby vyhovoval aktuálním požadavkům obsluhy. Řídicí jednotka k tomu potřebuje znát některé parametry traktoru, například jeho pojezdovou rychlost, otáčky motoru atd. Obsluha pak může ovládat stroj pohodlně přímo z kabiny prostřednictvím terminálu, kterým nastavuje např. pracovní záběr nebo hloubku zpracování půdy.

Za nejzásadnější nástroj moderního zemědělství je považován systém ISOBUS. Jde o systém sloužící k výměně dat podle jednotné směrnice ISO 117983. Za použití kabelu a normované zásuvky zajišťuje datové propojení nářadí s tažným prostředkem, díky čemuž má obsluha možnost stroj ovládat a kontrolovat přímo z kabiny. Je-li traktor navíc vybaven vlastním počítačem s obrazovkou, obsluha nepotřebuje žádný přídavný panel k ovládání agregovaného zařízení. V případě, že traktor počítačem s obrazovkou nedisponuje, existuje řada přídavných ISOBUS terminálů, kterými je možné traktor dodatečně opatřit a které mohou následně sloužit k ovládání rozmanitých typů zařízení. ISOBUS dokáže také komunikovat s GPS navigací. Umožňuje tak exportovat data za účelem jejich zpracování, díky čemuž lze efektivněji spravovat flotily strojů.

Výhody a schopnosti pluhu Lemken Juwel 8i

Na trhu je v současnosti celá řada ISOBUS kompatibilní závěsné techniky (zejména secích strojů, rozmetadel, postřikové techniky). Daný typ technologie se čím dál více začíná uplatňovat také u pluhů, kde se ovládá prostřednictvím terminálu. ISOBUS zde výrazně usnadňuje nastavení obracení pluhu, sklonu, šířky záběru či hloubky orby. Umožňuje rovněž pružněji reagovat na měnící se půdní podmínky. Není třeba se obávat ani složitého připojování zařízení za traktor, například nový pluh Lemken Juwel 8i firmy Lemken se připojuje velmi rychle za pomoci pouhých tří hydraulických hadic.

ISOBUS výrazně usnadňuje nastavení obracení pluhu Lemken Juwel 8i, sklonu, šířky záběru či hloubky orby. Umožňuje rovněž pružněji reagovat na měnící se půdní podmínky.
ISOBUS výrazně usnadňuje nastavení obracení pluhu Lemken Juwel 8i, sklonu, šířky záběru či hloubky orby. Umožňuje rovněž pružněji reagovat na měnící se půdní podmínky.

Firma Lemken prodala svůj první pluh Lemken Juwel 8i řízený ISOBUSem v roce 2015 a od té doby prodeje těchto pluhů rostou. Na podzimních tiskových dnech v Alpenu byl představen nový nesený obracecí pluh Lemken Juwel 8i vybavený vylepšeným systémem ovládání iQ a optimalizovaným uživatelským rozhraním, které uživatele intuitivně provede všemi nastaveními. Ovládání funkcí jako obracení pluhu, nastavení záběru prvního orebního tělesa, příčného naklonění, pracovní šířky a hloubky lze ovládat prostřednictvím terminálu Lemken CCI nebo přes systém ISOBUS traktoru.

Na podzimních tiskových dnech v Alpenu byl představen nový nesený obracecí pluh Lemken Juwel 8i vybavený vylepšeným systémem ovládání iQ.
Na podzimních tiskových dnech v Alpenu byl představen nový nesený obracecí pluh Lemken Juwel 8i vybavený vylepšeným systémem ovládání iQ.

Přednastavenou hodnotu záběru prvního orebního tělesa lze v případě pluhu Lemken ve verzi on-land (orba mimo brázdu) uložit a zobrazit na terminálu. Díky mechanickému nastavení hloubky na opěrném kole Lemken Juwel 8i představuje také cenově výhodnou základní verzi pluhu s ISOBUS ovládáním.

Nový pluhu Lemken Juwel 8i s elektrohydraulickým otáčecím ústrojím umožňuje v palubním počítači kombinovat, ukládat a vyvolávat obslužné funkce pro osm odlišných scénářů. V praxi tak lze jediným pohybem zajistit, aby při orbě souvratě pole byla poslední brázda vždy mělká.

Během orby, při pohledu ve směru jízdy, mají slupice těles stát přibližně svisle k zemi. Sklon je správně nastaven tehdy, když je obraz orby rovnoměrný.
Během orby, při pohledu ve směru jízdy, mají slupice těles stát přibližně svisle k zemi. Sklon je správně nastaven tehdy, když je obraz orby rovnoměrný.

Během orby, při pohledu ve směru jízdy, mají slupice těles stát přibližně svisle k zemi. Sklon je správně nastaven tehdy, když je obraz orby rovnoměrný. Pokud tomu tak není, musí se sklon přenastavit. I nový pluhu Lemken Juwel 8i proto disponuje hydraulickým nastavením sklonu zvlášť pro každou z obou stran pluhu, a výsledné hodnoty napravo a nalevo se tak mohou vzájemně lišit. Sklon se ovládá řídicí jednotkou, která se používá i pro otáčení.

Stejně jako u pluhu Lemken Juwel 10 lze i v případě objednávky nového modelu Lemken Juwel 8i vyžádat jak opěrné kolo, tak uni-kolo. Uni-kolo je opěrné a transportní kolo, které slouží pouze jako hmatací kolo a nikoli jako kolo poloneseného pluhu. Při provozu s uni-kolem není nutné demontovat horní radlici pluhu.

Nový pluh Lemken Juwel 8i bude k dispozici od března 2022.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Lemken a Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.