Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Speciální systém umí včas předvídat nejen nemoci zvířat, ale i možnou poruchu stroje John Deere

Zveřejněno: 3. 6. 2020

S nástupem umělé inteligence a digitálních technologií je snazší předpovědět možnou nemoc či nesrovnalost ve zdravotním stavu hospodářských zvířat ještě před tím, než se naplno a viditelně projeví. Nový systém Expert Alerts firmy John Deere je příkladem, jak takovou technologii uplatnit i u provozovatelů zemědělských strojů John Deere.

Speciální systém umí včas předvídat nejen nemoci zvířat, ale i možnou poruchu stroje John Deere

Když kráva onemocní, projevuje se to změnami v jejím chování několik dní před tím, než se problém stane klinicky viditelným. Pomocí umělé inteligence lze však chování přežvýkavců měřit a analyzovat mnohem efektivněji. Nesrovnalosti lze zjistit v rané fázi, proaktivní léčba výrazně prodlouží zdraví a pohodu zvířat.

Systém Smartbow farmaceutické firmy Zoetis používá ‚inteligentní‘ ušní známky, které měří chování a aktivitu přežvýkavců a detekují jejich polohu v reálném čase. Na základě vygenerovaných údajů systém vyvozuje závěry o zdravotním stavu krávy. Systém včasné detekce je navržen tak, aby chránil zdraví a potenciálně i život hospodářských zvířat.

Systém Expert Alerts firmy John Deere, který vznikl ve spolupráci se Zoetis, pracuje na stejném principu. Dokáže detekovat potenciální problémy, které by mohly stroj paralyzovat. Je navržen tak, aby předpovídal možné chyby dříve, než způsobí prostoje a nežádoucí náklady. Softwarové algoritmy průběžně analyzují data ze strojů v síti JDLink. V případě rizika poruchy stroje obdrží prodejce v reálném čase upozornění a informace o možné opravě. Servisní technik tak v koordinaci se zákazníkem může opravy provádět vzdáleně v optimálním čase, aby nedošlo k výraznému poškození stroje. Závěrem lze konstatovat, že tato služba de facto prodlužuje dobu provozu stroje a zkracuje délku oprav.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: John Deere

1) z podkladů John Deere


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.