Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Steyr slaví 20 let plynulé převodovky CVT

Zveřejněno: 7. 8. 2020

Steyr nabízí plynulou převodovku - Continuously Variable Transmission (CVT) k traktorům o výkonu od 100 do 300 koní. Poprvé tento typ převodovky firma nabídla před 20 lety.

Traktor Steyr CVT

Převodovka CVT se od té doby stala nedílnou součástí traktorů Steyr, které se využívají jak v zemědělství, tak komunální sféře a lesnictví. Už traktor Expert CVT o výkonu 100 koní umí nabídnout tento typ převodovky. Převodovka CVT se nachází i v nejvýkonnějším traktoru Terrus 6300 CVT. CVT převodovku můžeme nalézt i v traktorech řady Profi CVT, Impuls CVT či Absolut CVT.

Převodové ústrojí CVT zajišťuje vysoký podíl mechanického přenosu, resp. nízký podíl hydrostatické větve. Na základě tohoto konstrukčního principu lze maximálně využít výkon motoru. S-TRONIC ovládá převodový poměr převodového ústrojí a otáčky motoru podle potřebné síly a automaticky zajišťuje minimální spotřebu paliva. Logika ovládání CVT se stará podle potřeby o správné použití převodovky. Agresivitu decelerace lze nastavit pro jízdu ve 3 stupních. V provozu společně s brzdou přívěsu se zlepšuje bezpečnost při zpomalení, aby se zabránilo kolizi s přívěsem. Tak je celková jízdní strategie vždy optimálně přizpůsobena aktuálnímu provoznímu stavu. Robustní konstrukce převodového ústrojí s technologií dvojité spojky poskytuje výborný přenos síly. Práce bez přerušení tahové síly znamená lepší zrychlení a snížení spotřeby paliva. Převodový poměr se automaticky přizpůsobuje požadované rychlosti jízdy a otáčky motoru zůstávají v optimálním rozsahu. To také přispívá ke snížení spotřeby paliva.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Steyr

1) z podkladů Steyr

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.