Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

To nejlepší z Pradědečkova traktoru

Zveřejněno: 4. 6. 2018

V současném zemědělství, kdy je využívána moderní technika, nejednoho nadšence či pamětníka nadchne událost, jako je Pradědečkův traktor, jež se každoročně koná v Čáslavi.

Zetor 3017 jako novinka v Čáslavském muzeu.

NZM Praha - Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi připravilo na sobotu 2. a neděli 3. června předváděcí akci "Pradědečkův traktor". Oblíbená dvoudenní akce opět přilákala velké množství fanoušků historické zemědělské techniky. Rok od roku je možné vidět stále více tradičních, ale i raritních kousků. Pár z nich si ukážeme v tomto příspěvku.

Kromě ukázky historické zemědělské techniky byl k dispozici i další doprovodný program.

Zetor za svoji bohatou historii vyrobil i traktory, které jsou už dnes prakticky nedohledatelné nebo se dochovaly pouze v jediném známém exempláři. Jeden takový kousek byl také k vidění - traktor Zetor 26. V Čáslavi jej kompletně zrenovovali, výsledek stojí za to.

Dalším velmi zajímavým představeným traktorem byl svahový Zetor 3017. Tento traktor je modifikací traktoru Zetor 3011, který je jedním ze základních typů unifikované řady I vyráběné v letech 1960–1967. Traktor 3017 má snížené těžiště, což předznamenalo jeho nasazení do horských a podhorských terénů. Byl vyráběn od roku 1965.

Dalším tahákem akce byl parní válec Škoda.

bobrahaklrajce.net

Pozoruhodný a dnes již prakticky neznámý samojízdný univerzální nosič nářadí PkUS 45 od výrobce Agrostroj Prostějov (rok 1962).

Zde si můžete prohlédnout obsáhlou fotogalerie z Pradědečkova traktoru 2018 včetně vnitřních expozic muzea.

Akce byla součástí oslav stoletého výročí založení Národního zemědělského muzea a Československé republiky. Koná se pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zemědělské muzeum Čáslav

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.