Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Účastníci pícninářského dne v Okrouhličce se přesvědčili o výhodách sklizňových strojů Fendt

Zveřejněno: 8. 7. 2022

Na konci května se v Okrouhličce na Havlíčkobrodsku uskutečnil Pícninářský den společnosti AGROMEX, na kterém byla prezentována technika pro sklizeň pícnin značky Fendt.

Hmotu sebranou z řádků slisoval do válcových balíků lis Fendt Rotana 160 V.

Dvoudenní praktické předvádění uceleného výrobního programu techniky pro sklizeň pícniny značky Fendt přilákalo mnoho zájemců ze širokého okolí. Stroje se návštěvníkům představily formou statických i praktických ukázek přímo na louce. Celým programem návštěvníky provedli zástupci firmy AGROMEX.

Čelní a boční žací stroje Fendt Slicer

Nejprve se představil Jan Veverka, technický poradce ze společnosti AGROMEX, který se rozpovídal o výhodách čelního žacího stroje Fendt Slicer 310 FQ KC. Jak jeho označení napovídá, jde o standardní model s pracovním záběrem 3,12 metru a prstovým kondicionérem, u kterého lze mechanicky nastavovat intenzitu zpracování píce. Disponuje hydropneumatickým odlehčováním, jež umožňuje plynule měnit přítlak žacího stroje na podložku v závislosti na typu sklízené hmoty. Stroj má výkyvný závěs, stranový posun o 20 cm doprava a doleva a nízké těžiště, takže je vhodný pro práci v členitém terénu a na svazích. O schopnosti účinně kopírovat terén se mohli návštěvníci přesvědčit při praktické ukázce sečení travního porostu ve zvlněném terénu. Žací stroj má lehkou konstrukci, díky čemuž vyniká nízkou hmotností. Vyvíjí tak menší tlak na půdu a lze jej provozovat i v kombinaci s traktory nižšího výkonu (šetří proto i palivo). Pro bezpečné používání na poli je stroj vybaven plastovou nárazovou lištou, která zabraňuje poškození v případě drobných kolizí.

Čelní žací stroj Fendt Slicer 310 FQ KC a boční žací stroj Fendt Slicer 3160 TLX KC v kombinaci s traktorem Fendt 724 Vario.
Čelní žací stroj Fendt Slicer 310 FQ KC a boční žací stroj Fendt Slicer 3160 TLX KC v kombinaci s traktorem Fendt 724 Vario.

Traktor Fendt 724 Vario měl na zadním závěsu zavěšen ještě boční žací stroj Fendt Slicer 3160 TLX KC. Ten je za účelem bezpečné a snadné silniční přepravy možné sklopit tak, aby byla snížena přepravní výška stroje a přiměřeně rozložena jeho hmotnost. Žací stroj je rovněž opatřen ochranným systémem, který dovoluje vyklopení stroje nahoru a dozadu a vrácení do výchozí polohy v případě nárazu na překážku. Žací ústrojí má rozsah výkyvu 13° nahoru i dolů, vyznačuje se optimální stabilitou a přesným vedením v podélném i šikmém směru.

Ukázka, jak jednoduchá je u žacího stroje Fendt Slicer výměna nožů jednou rukou.
Ukázka, jak jednoduchá je u žacího stroje Fendt Slicer výměna nožů jednou rukou.

Oba stroje Fendt Slicer 310 FQ KC a Fendt Slicer 3160 TLX KC využívají svařovanou žací lištu se šesti žacími disky poháněnými ozubenými koly. Každý disk je jištěn střižnou pojistkou. Dojde-li ke kolizi žací lišty s cizím předmětem, nůž se protočí, čímž se zamezí jeho poškození. Do standardní výbavy patří rychloupínací systém nožů. Žací stroje obsahují schránku na náhradní nože a klíč pro jejich rychlou výměnu. Nože lze vyměnit přímo v polních podmínkách za použití jedné ruky.

Obraceč Fendt Lotus 770

Posečenou píci v Okrouhličce obrátil nesený šestirotorový obraceč Fendt Lotus 770, jehož základní vlastnosti představil Josef Prokeš, vedoucí prodeje brněnské pobočky AGROMEXu. Fendt Lotus 770 má pracovní záběr 7,7 metru. Jeho zásadními komponenty jsou unikátní zahnuté prsty (hákovitého tvaru), které při nízkých otáčkách, avšak s vysokou obvodovou rychlostí, provádějí kvalitní rozhoz píce. Zajišťují, aby rozhoz suché píce probíhal na kratší vzdálenost a mokré píce na delší vzdálenost. Výsledkem je precizně obrácená čistá píce. Lichoběžníková konstrukce přípojného rámu obraceče stabilizuje traktor při jízdě. Jde o jednoduché mechanické řešení, díky kterému nedochází při práci na poli k žádnému kývání. Rám obraceče se vyznačuje dlouhou životností a konstrukcí nenáročnou na údržbu. Snadno obrací píci i při vysokých pracovních rychlostech. Obraceč se sklápí do přepravní polohy hydraulicky a přepravní šířku má pod 2,95 metru.

Nejdůležitějšími prvky obraceče Fendt Lotus 770 jsou unikátní zahnuté prsty (hákovitého tvaru), které při nízkých otáčkách, avšak s vysokou obvodovou rychlostí, provádějí kvalitní rozhoz píce.
Nejdůležitějšími prvky obraceče Fendt Lotus 770 jsou unikátní zahnuté prsty (hákovitého tvaru), které při nízkých otáčkách, avšak s vysokou obvodovou rychlostí, provádějí kvalitní rozhoz píce.

Shrnovač Fendt Former 801

Shrnování píce do řádků následně zajistil tažený shrnovač Fendt Former 801 se středovým ukládáním řádku. Shrnovač Fendt Former 801 opět představil Jan Veverka, který zdůraznil obzvláště jeho robustnost a dlouhou životnost. Rotory s kardanovým zavěšením, kterými je shrnovač vybaven, využívají šestikolový podvozek, jenž velmi dobře kopíruje terén. Prsty shrnovače využívají šroubové upevnění k držáku, takže je zajištěno jejich pružení za všech sklizňových podmínek. Nastavení šířky řádku je možné provést ve čtyřech krocích bez použití nářadí.

Prsty shrnovače Fendt Former 801 využívají šroubové upevnění k držáku, takže je zajištěno jejich pružení za všech sklizňových podmínek.
Prsty shrnovače Fendt Former 801 využívají šroubové upevnění k držáku, takže je zajištěno jejich pružení za všech sklizňových podmínek.

Staticky byl prezentován i čtyřrotorový shrnovač Fendt Former 14055 PRO s ISOBUS ovládáním. Zajímavou funkcí tohoto stroje je, že dokáže v reakci na snižující nebo zvyšující se pracovní rychlost při shrnování pohybovat s rotory směrem nahoru nebo dolů, a tím optimalizovat úhel prstů tak, aby za každých okolností docházelo ke kvalitnímu shrnování píce do řádků. Obsluha tak nemusí neustále během dne manuálně nastavovat shrnovač, vše probíhá automaticky.

Staticky byl prezentován čtyřrotorový shrnovač Fendt Former 14055 PRO s ISOBUS ovládáním.
Staticky byl prezentován čtyřrotorový shrnovač Fendt Former 14055 PRO s ISOBUS ovládáním.

Lis na balíky Fendt Rotana 160 V

Hmotu sebranou z řádků slisoval do válcových balíků lis Fendt Rotana 160 V. Průměr jeho lisovací komory tvořené čtyřmi symetrickými pásovými dopravníky je plynule nastavitelný. Prezentovaný model umožňoval lisování balíků o průměru 70 – 160 cm. Disponuje pásy vyrobenými z pěti vrstev, jež mají obrovskou rezervu, co se zatížení týče – při nejvyšším lisovacím tlaku jsou zatíženy pouze na 40 %. Lis je osazen řetězovými pohony, na které výrobce dává záruku až 20 tisíc balíků. Všechny řetězy a ložiska na lisu jsou mazané. Nádobka mazání je napojena na olejové čerpadlo, jehož pohon je uzpůsoben tomu, jaký materiál se zrovna lisuje.

Přes štíhlou oj lisu Fendt Rotana 160 V je dobrý výhled na sběrač o šířce 2 metry, 2,25 metru nebo 2,4 metru. K plynulému sběru hmoty slouží robustní přítlačný válec a opěrná kopírovací kolečka sběrače. Lis byl vybaven řezacím ústrojím, které může mít 13, 17 nebo 25 nožů s hydropneumatickým jištěním přes dva tlakové zásobníky (pracující s předpětím 40 barů). Pokud by se nože nevracely zpět do pracovní polohy, například kvůli znečištění, může být krátkodobě použit tlak 180 barů. Původní náročné čištění mezer, v nichž jsou usazeny nože, je nahrazeno jednoduchým stiskem tlačítka na ovládacím panelu.

Lis Fendt Rotana 160 V má pohonné systémy po obou stranách – z pravé strany je poháněn sběrač a vkládací ústrojí, z levé strany jsou poháněny pásy.
Lis Fendt Rotana 160 V má pohonné systémy po obou stranách – z pravé strany je poháněn sběrač a vkládací ústrojí, z levé strany jsou poháněny pásy.

O vkládání hmoty do komory lisu Fendt Rotana 160 V se stará masivní rotor. Jan Veverka návštěvníkům na louce prakticky předvedl hydraulicky výklopné dno vkládacího kanálu. Funguje s pomocí dvou hydraulických válců, které po stisknutí tlačítka v kabině traktoru otevřou dno řezacího kanálu. Lze tak snadno odstranit případné zacpání nebo provést výměnu nožů. Lis je ISOBUS kompatibilní – během předvádění byl ovládán skrze terminál traktoru Fendt 314 Vario.

Ovíječka Fendt Rollector 160

Do fólie balíky ovinula ovíječka Fendt Rollector 160. Tento model je vybaven protizávažím, díky čemuž může provádět nejen ovíjení balíků, ale i jejich svoz. Ovládán je elektrohydraulicky – obsluha nastavuje počet ovinutí balíku či pracovní cyklus komfortně z kabiny traktoru. Naložení, ovinutí a vyložení balíku je navíc možné automatizovat. Ovíječka je schopna zabalit balík o velikosti od 90 do 160 cm, přičemž daný rozměr rozpozná automaticky a není potřeba nic nastavovat. K ovinutí lze použít folii o rozměru 750 nebo 500 mm.

Ovíječka Fendt Rollector 160 je vybavena protizávažím, díky čemuž může provádět nejen ovíjení balíků, ale i jejich svoz.
Ovíječka Fendt Rollector 160 je vybavena protizávažím, díky čemuž může provádět nejen ovíjení balíků, ale i jejich svoz.

Kombinovaný senážní vůz Fendt Tigo 75 XR

Traktor Fendt 942 Vario přitáhl kombinovaný senážní vůz Fendt Tigo 75 XR. Ten je opatřen multifunkčním polohovatelným čelem, jež obstarává plnění a předlisování materiálu. Čelo lze v případě potřeby otevřít, a základní kapacitu vozu tak rozšířit až o 6 m3. Ve srovnání s konkurenčními kombinovanými vozy, které se objevují na trhu, je Fendt Tigo 75 XR až o metr kratší. Disponuje automatikou vyprazdňování ložné plochy, jež se aktivuje jedním stisknutím tlačítka na ovládacím terminálu. Na přání lze vůz vybavit dvěma nebo třemi dávkovacími válci. Hmotu uloženou v řádku sbírá hydraulicky poháněný sběrač se dvěma kopírovacími kolečky, které se otáčí o 360°. Hydraulické válce spolehlivě zvednou sběrač až do výšky 80 cm. Sběrač má šířku 2 metry. Vůz je vybaven řezacím ústrojím se 45 noži, které jsou umístěny ve dvou řadách. Každý nůž je proti poškození, například kamenem, jednotlivě jištěn pružinovým vypínacím systémem.

Traktor Fendt 942 Vario přivezl kombinovaný senážní vůz Fendt Tigo 75 XR s multifunkčním polohovatelným čelem.
Traktor Fendt 942 Vario přivezl kombinovaný senážní vůz Fendt Tigo 75 XR s multifunkčním polohovatelným čelem.