Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Väderstad upevňuje pozici na globálním trhu a plánuje vyrábět 10 000 strojů ročně

Zveřejněno: 7. 6. 2024

Od roku 2020 se obrat společnosti Väderstad více než zdvojnásobil – z 3,4 miliardy SEK v roce 2020 na 7 miliard SEK v roce 2023, uvedl na tiskové konferenci ve Švédsku Henrik Gilstring, generální ředitel firmy Väderstad.

Část strojů z produktového portfolia firmy Väderstad.

Současně byly poslední roky náročné jak pro zemědělce, tak pro podniky a celou společnost z hlediska politických nepokojů, války zuřící v Evropě, klimatických změn, vysokých úrokových sazeb, vysokých cen surovin a nestálých cen obilí.

Väderstad v roce 2023 vyrobil přes milion kusů opotřebitelných dílů a 7 500 kusů strojů, přičemž tato čísla plánuje v příštích letech rapidně navýšit. V plánu je vyrábět až 10 000 strojů ročně. Kvůli tomu Väderstad rozšiřuje výrobní prostory ve své domovině.

Väderstad má zastoupení ve 40 státech světa (na všech kontinentech) včetně České republiky prostřednictvím společnosti AGRALL zemědělská technika.

Společnost Väderstad celosvětově zvýšila počet zaměstnanců, a to z 2 000 v roce 2022 na 2 200 v roce 2023.

Firma v oblasti Väderstad vyrábí techniku na zpracování půdy a setí, ve švédském Överumu vyrábí opotřebitelné díly, v Kanadě vyrábí secí stroje Väderstad Seed Hawk a v USA vyrábí další techniku na zpracování půdy a setí určenou pro severoamerický trh. V Severní Dakotě bude letos v srpnu zahájen provoz nové kancelářské budovy. Od roku 2022 jsou v provozu nové kancelářské prostory v Kanadě, kde od letošního roku přibydou další. Od roku 2022 jsou k dispozici kancelářské prostory i ve švédském Linköpingu.

Na dvou farmách (ve Väderstadu ve Švédsku a nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku v Německu) testuje a vyvíjí stroje a koncepty, které následně představuje zákazníkům a obchodním partnerům.

Secí stroje Proceed V (v popředí) a Seed Hawk (v pozadí) chce Väderstad nově nabízet na evropském trhu.
Secí stroje Proceed V (v popředí) a Seed Hawk (v pozadí) chce Väderstad nově nabízet na evropském trhu.

Dlouhodobou strategií firmy Väderstad je být světovým partnerem všech zemědělců a vyrábět stroje pro efektivní a udržitelnou globální produkci potravin. „Náš úspěch je založen na blízkém vztahu se zákazníky a mezi sebou navzájem. Bez ohledu na to, kde na světě jsme, rodina Väderstad je tým, který spolupracuje. Projevujeme úctu a jsme přístupní našim zákazníkům i sobě navzájem. Snažíme se stále vylepšovat a jsme rádi, že můžeme tvořit nová řešení a prezentovat naše výsledky,“ uvedl Henrik Gilstring.

Henrik Gilstring také zmínil aktuální novinky, s nimiž se Väderstad snaží prorazit na evropském trhu. Jednotlivé produkty si představíme v samostatném článku. Jmenovitě jde o přesný secí stroj Väderstad Proceed V a secí stroj Väderstad Seed Hawk 600-900C pro přímé setí. Na americkém trhu chce prosadit secí stroj Tempo K a nabídnout tak americkým farmářům výhody přesného a rychlého setí plodin.