Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Velké manévry v polské továrně na zemědělské stroje Joskin. Kvůli nádrži pro žárové zinkování museli postavit železniční trať

Zveřejněno: 30. 11. 2020

15. srpna jeden z největších výrobců dopravní a aplikační techniky, belgický Joskin, provedl výměnu nádrže pro žárové zinkování. Stalo se tak v polské továrně u města Trzcianka.

Do přepravy nádrže byla zapojena těžká technika

Joskin je již mnoho let spojován se pozinkovanými stroji. Zemědělské stroje jsou po celý rok většinou v přímém kontaktu s agresivními látkami, jako je kejda nebo hnůj. Tyto látky způsobují korozi. Joskin dlouho hledal nejlepší ochranu proti korozi - volba přirozeně padla na galvanizaci.

Galvanické zinkování je proces nanášení ochranného zinkového povlaku na ocel nebo železo, aby se zabránilo korozi. Nejběžnější metodou je žárové zinkování, při kterém jsou části ponořeny do lázně roztaveného horkého zinku.

Žárové zinkování ponorem je velmi složitý proces. Ocelové svařence, výpalky očištěné od mastnoty, okují, rzi, barvy atd. se ponoří do lázní s kyselinou k odmoření. Pak následuje oplach ve vodě. Poté ponoření do tavidla. Po osušení se zboží ponořuje do roztaveného zinku při teplotě 450 °C. Na povrchu oceli se vytvoří povlak s podílem slitinových fází zinku a oceli a vnější vrstvou čistého zinku ve vrstvě od 3 0­90 mikronů, jde i větší vrstva, ale musí se použít ocel s vyšším obsahem křemíku, který však může způsobit křehkost povlaku.

Nepřekonaná ochrana oceli před korozí

Žárové zinkování má velké výhody a do dnešní doby je to nepřekonaná ochrana oceli před korozí. Mezi výhody patří dlouhá životnost (1­3 mikronů úbytek/rok), rovnoměrný povlak na celém povrchu i vnitřních a obtížně přístupných plochách, stejná vrstva i na hranách, odolnost proti mechanickým vlivům, bezproblémové svařování všemi způsoby zinkové oceli, jednoduchá kontrola kvality, nízké vstupní náklady a možnost kombinace s dalšími povlaky.

V roce 2010 firma Joskin, v souladu se svými vysokými standardy kvality, rozhodla zřídit vlastní galvanickou linku. K tomu posloužil stávající polský závod ve městě Trzcianka. Díky tomu je Joskin schopen interně optimálně řídit všechny fáze procesu, od předúpravy až po vlastní galvanizaci, a může tuto klíčovou fázi provést za minimální dobu.

Za 10 let provozu prošlo linkou 100 000 tun oceli a několik tisíc strojů. Letos nadešel čas provést důkladnou a pečlivou údržbu lázní, aby bylo možné udržet uznávané standardy kvality galvanizace. Do polského závodu v srpnu byla instalována zcela nová nádrž na zinek. Úkol to ale nebyl jednoduchý.

Kromě výběru a přepravy nádrže muselo být přečerpáno 700 tun tekutého zinku při 450 °C a musela být také vybudována železniční trať přímo v továrně pro přesun odsávacího boxu! Navíc musela být demontována střecha továrny, aby jeřáby mohly přesunout nádrže. Naštěstí bylo na místě zrovna pěkné počasí. Izolace nádrže totiž nemůže navlhnout. Po 5 dnech přípravných prací (od 10. 8. 2020 do 15. 8. 2020) byla do budovy konečně přesunuta nová 47t prázdná lázeň. Předpokládaná životnost je opět 10 let.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Joskin

1) z podkladů Joskin a eurometal.cz

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.