Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Zemřel Bernard Krone

Zveřejněno: 14. 10. 2022

Bernard Krone, dlouholetý vlastník skupiny Krone, zemřel 14. října 2022 ve věku 82 let po krátké těžké nemoci.

Ve věku 82 let zemřel podnikatel Bernard Krone.

Bernard Krone vystudoval zemědělské stroje na Státní vysoké škole v Kolíně (Staatliche Ingenieur-Schule) a jako inženýr nastoupil v roce 1963 do firmy svého otce. První zkušenosti ještě předtím sbíral v Irsku a potom jako prokurista ve Spelle. V roce 1968 se stal jednatelem. Po předčasné smrti svého otce převzal Bernard Krone v roce 1970 firmu jako jediný dědic. Vybudoval automobilový závod ve Werlte. Zde se nejprve vyráběly zemědělské sklápěcí přívěsy. V polovině 70. let k nim přibyla užitná vozidla jako strategicky důležitá druhá opora. Od té doby se ve Werlte vyrábějí návěsy, přívěsy a systémy s výměnnými nástavbami.

V závodě na výrobu zemědělských strojů ve Spelle zavedl Bernard Krone v 80. letech specializaci na techniku na sklizeň píce. Koncem 90. let vstoupila firma Krone mezi výrobce samojízdných strojů. Od té doby vyrábí Krone samojízdný žací stroj Krone Big M pro velké plochy a sklízecí řezačku Krone Big X.

Technická univerzita Carolo-Wilhelmina v Braunschweigu udělila Bernardu Krone v roce 1998 čestný doktorát za jeho zásluhy v oboru zemědělské techniky.