Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Zkušební centrum Pöttinger nabídne nové možnosti testování strojů

Zveřejněno: 18. 8. 2023

Technologické a inovační centrum Pöttinger TIZ Landl Grieskirchen (AT), jehož jedním z hlavních nájemců je společnost Pöttinger, dokončilo druhou fázi rozšíření. Díky dobrému stavu zakázek mohla být nová hala uvedena do provozu v únoru 2023.

Zkušební centrum Pöttinger nabídne nové možnosti testování strojů.

Technologické a inovační centrum Pöttinger bylo založeno v roce 2002. Má tři akcionáře, z nichž každý drží jednu třetinu akcií: skupinu tří místních obcí (Grieskirchen, St. Georgen a Tollet), společnost Pöttinger Landtechnik GmbH a agenturu Business Upper Austria. TIZ Landl a Pöttinger jako vedoucí společnost provozují v úzké spolupráci moderní výzkumné a zkušební centrum. V průběhu let získalo toto středisko vynikající mezinárodní renomé. Zkušební centrum Pöttinger nabízí konstrukci prototypů, zkušební, měřicí a kontrolní techniku. Ta je využívána nejen pro zemědělské stroje Pöttinger, ale také pro provozování pilotních projektů pro externí zákazníky ve spolupráci s TIZ Landl GmbH. Při vývoji zemědělských strojů má zkušební středisko za úkol generovat poznatky pro přenos do sériové výroby a spolupracovat se zkušebnami, aby byl zaručen co nejlepší pracovní výsledek. Kromě toho se na zkušebních stanovištích provádějí zkoušky životnosti, které pokrývají celou životnost v provozních podmínkách, jaké se vyskytují na poli.

Nová část budovy (TIZ 3) zvyšuje kapacitu a poskytuje 1 800 m² další plochy. Z toho 1 300 m² je určeno pro testování technologií a zbytek pro výrobu prototypů. Součástí vybavení je stanice pro testování komponentů o rozloze 360 m². Dva desetitunové jeřáby jsou schopny zvedat kompletně sestavené stroje na zkušební stolici. V prvním patře se na ploše 500 m² nacházejí moderní kanceláře a zasedací místnosti, kde zkušební technici firem Pöttinger a TIZ Landl GmbH úzce spolupracují na vedení a plánování zkušebních projektů.

TIZ Grieskirchen disponuje nejmodernějším zařízením pro testování komponentů v Evropě. Firma Pöttinger jej využívá k intenzivnímu testování svých zemědělských strojů. TIZ Landl GmbH provádí testovací práce také pro cizí firmy z mnoha různých zemí, které využívají odborných znalostí v oblasti testování zemědělské techniky. Nová přístavba rozšiřuje zejména zkušební pracoviště pro komplexní analýzu celých strojů. Poskytuje také přístup k testovacím scénářům pro e-mobilitu včetně testování vysokonapěťových komponent. Markus Baldinger, jednatel společnosti Pöttinger, vysvětluje motivy: „Kromě investic do našich moderních výrobních závodů se zaměřujeme na možnosti testování a kontroly našich zemědělských strojů. Touto další investicí do TIZ 3 plníme slib, který jsme dali našim zákazníkům ohledně vysoké kvality, spolehlivosti a odolnosti.“ Zkoušky, které simulují reálné provozní podmínky, šetří až 75 % času a nákladů ve srovnání s praktickými zkouškami prováděnými v terénu. Výsledkem je, že v jednom z nejmodernějších středisek pro testování komponentů v Evropě nyní vzniká spousta nového prostoru, který nabízí ještě více možností.