AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Zvláštní sovětský stroj SSh-75 měl chytře vyřešit hlavní problém samojízdných sklízecích mlátiček

Zveřejněno: 28. 1. 2022

Taganrožský kombajnový závod (TKZ) je nám znám především jako výrobce kombajnů SK-6 Kolos, SK-3 a SK-4. Závod vyráběl i unikátní stroj NK-4 a SSh-75.

Taganrožský kombajnový závod (TKZ) vyráběl kombajn NK-4 na podvozku SSh-75.

Taganrožský kombajnový závod vyráběl od roku 1965 samojízdný podvozek SSh-75 «Таганрожец». Podvozek využíval mnoho dílů ze sériově vyráběných sklízecích mlátiček v TKZ.

Šlo o skutečně víceúčelový stroj. Pro různé úkoly bylo možné zvolit vhodnou konfiguraci samojízdného podvozku. Na nosném rámu byl umístěn jediný modul kabina-motor (namontován uprostřed rámu). Kabina mohla být nastavena ve směru velkých hnacích kol nebo malých řiditelných kol. Navíc bylo možné tento modul přesunout na stranu. Podvozek tak bylo možné vybavit různými přídavnými zařízeními - sklízečem řepy nebo také kombajnovou nástavbou NK-4.

Schéma zapojení hydraulických systémů kombajnu NK-4 na podvozku SSh-75.
Schéma zapojení hydraulických systémů kombajnu NK-4 na podvozku SSh-75.

Říkáte si, proč někdo vymýšlel takový stroj? Odpověď je jednoduchá. Problémem konvenčních samojízdných sklízecích mlátiček je, že tyto sofistikované a drahé stroje pracují jen několik měsíců v roce a po zbytek času jen stojí na dvoře. Podvozek SSh-75 však lze využít i pro jiné pracovní činnosti během roku (po demontáži kombajnové nástavby NK-4).

Taganrožský kombajnový závod (TKZ) vyráběl kombajn NK-4 na podvozku SSh-75.
Taganrožský kombajnový závod (TKZ) vyráběl kombajn NK-4 na podvozku SSh-75.

Kombajn NK-4 je v podstatě modifikací klasického samojízdného kombajnu SK-4, který vyráběl Rostselmash a Taganrožský kombajnový závod. Proto se nebudeme věnovat jeho technickým vlastnostem. Ve všech funkcích a schopnostech je stejný jako SK-4, rozdíl je v tom, že nemá motor, kabinu a podvozek. Tuto úlohu plnil podvozek SSh-75 nebo jeho výkonnější modifikace SSh-100. Při montáži jsou mechanické pohony, elektrické a hydraulické systémy obou strojů propojeny.

Klasické provedení kombajnu SK-4.
Klasické provedení kombajnu SK-4.

Tímto způsobem chtěli konstruktéři vyřešit problém dlouhé doby nečinnosti samojízdných sklízecích mlátiček. Alespoň část takového kombajnu by mohla pracovat po celý rok. Konstruktéři SSh-75 a NK-4 viděli v těchto modulárních systémech velkou budoucnost, ale ministerstvo zemědělství Sovětského svazu se na takový vývoj dívalo s nedůvěrou a vsadilo na samojízdné kombajny.

Dnes se opět začíná uvažovat o modulárních strojích, vzpomeňme na systémový portálový stroj Nexat, který lze vybavit moduly pro sklizeň, kultivaci, postřik a další úkoly.