Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

BV-Technika na veletrhu ANIMAL TECH představila novinky i stálice v sortimentu

Zveřejněno: 30. 5. 2023

Od 22. do 26. dubna 2023 proběhly na brněnském výstavišti Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH, Národní výstava hospodářských zvířat a Národní výstava myslivosti. Představilo se 236 vystavovatelů z 8 zemí včetně společnosti BV Technika a.s.

V areálu výstaviště měla BV–Technika ještě samostatný exponát, a to sklízecí řezačku KRONE BiG X 630, kterou bude letos provozovat jako svůj DEMO stroj.

BV-Technika působí na trhu již od roku 1994 a to na území Moravskoslezského kraje. Postupně svoji činnost rozšířila dále na regiony v Olomouckém, Zlínském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na venkovní expozici byly prezentovány vybrané značky strojů z nabízeného portfolia, jako jsou CASE IH, SEKO, EINBÖCK, KRONE, SPEARHEAD a ORTOLAN. Většinu z vystavené techniky si mohou zájemci vyzkoušet na vlastní farmě, pokud o to požádají svého nejbližšího obchodního zástupce firmy BV-Technika.

Traktor a teleskopický manipulátor Case IH

Jediným vystaveným traktorem na expozici byl Case IH Vestrum 120 CVXDrive. Tato modelová řada traktorů přišla do letošního roku s celou řadou vylepšení. Mezi ně patří vylepšená převodovka CVXDrive, nejnovější displej AFS Pro 700 Plus, přední vývodový hřídel a lepší zpracování kabiny. Všechny modely Case IH Vestrum CVXDrive jsou poháněny úspornými čtyřválcovými motory NEF o objemu 4,5 litru s výkonem od 100 do 130 koní.

Jediným vystaveným traktorem na expozici byl Case IH Vestrum 120 CVXDrive.
Jediným vystaveným traktorem na expozici byl Case IH Vestrum 120 CVXDrive.

Převodovka traktoru Case IH Vestrum 120 CVXDrive obsahuje dva mechanické rozsahy a umožňuje plynulé nastavení rychlosti jízdy vpřed až do 40 km/h, přičemž funkce ECO umožňuje dosáhnout této rychlosti při 1 700 ot./min, aby se minimalizovala spotřeba paliva. Převodovka je propojena se systémem APM traktoru. Provoz převodovky byl vylepšen o další chytré funkce. Jde například o jízdní vlastnosti, aby se maximalizovala reakce na zrychlení/zpomalení, přičemž byla zdokonalena i citlivost pedálu a zvýšena citlivost a detekce polohy multikontroleru.

Výrazným prvkem kabiny traktoru Case IH Vestrum 120 CVXDrive je nová obrazovka AFS Pro 700 Plus, která je opatřena vrstvou odolnou proti odleskům a otiskům prstů. Disponuje 15 GB pamětí, má menu pro rychlé spuštění, pracuje rychleji, poskytuje možnost více úloh pro optimalizaci produktivity a je schopna pojmout až čtyři kamerové vstupy.

Z teleskopických manipulátorů se představil Case IH Farmlift.
Z teleskopických manipulátorů se představil Case IH Farmlift.

Z teleskopických manipulátorů se představil Case IH Farmlift. Uplatnění nalezne na každé farmě nebo ve smíšených provozech, jako jsou bioplynové stanice nebo průmyslové provozy. V Brně se představil nejsilnější model Case IH Farmlift 742, který je poháněn motorem o výkonu 146 koní. Stroj je vybaven čerpadlem s vysokým průtokem (140 l/min) pro rychlou odezvu během práce. Vysokou viditelnost do všech stran zajišťuje bohatě prosklená kabina. Manipulátor Case IH Farmlift 742 je osazen převodovkou 6x3 PowerShift s automatickým řazením. Nechybí ani samosvorný diferenciál na přední i zadní nápravě pro maximální trakci.

Luční brány s výsevní jednotkou Einböck

Pro obnovu a zakládání travních porostů byly návštěvníkům prezentovány luční brány Einböck PNEUMATICSTAR PRO-STI. Základ stroje tvoří prutové brány "Grass Manager", na níž je namontován pneumatický secí stroj Einböck PNEUMATICBOX. Šestiřádkové plecí sekce vybavené pruty připravují povrch půdy a vytvářejí dobré podmínky pro klíčení semen.

Pro obnovu a zakládání travních porostů byly návštěvníkům prezentovány luční brány Einböck PNEUMATICSTAR PRO-STI.
Pro obnovu a zakládání travních porostů byly návštěvníkům prezentovány luční brány Einböck PNEUMATICSTAR PRO-STI.

Pro práci na travnatých plochách je secí stroj Einböck PNEUMATICSTAR PRO-STI vybaven robustním odpruženým srovnávacím smykem, dále pak 6-ti řadé prutové brány s 8 nebo 10 mm pracovními prsty, jejichž intenzita přítlaku na půdu lze nastavit jejich naklopením. Opěrná kola stroje se nachází za smykem. Díky tomuto řešení kopíruje stroj dobře i při vyšších pracovních rychlostech. Tímto způsobem lze optimálně srovnat a provzdušnit starý porost.

Osivo je přesně rozprostřeno po celé pracovní šířce. Speciálně tvarované deflektorové desky zaručují přesné rozložení osiva i ve větrných podmínkách. Pomocí secího stroje Einböck je možné sít všechna standardní semena a jejich směsi až do velikosti 5 mm. V závislosti na výsevním množství a pracovní rychlosti lze nastavit dávku od 1 kg do 300 kg na hektar. Řídicí jednotka SPEED – TRONIC reguluje množství osiva v závislosti na skutečné pracovní rychlosti. Potřebné informace o rychlosti lze získat pomocí několika senzorů nebo prostřednictvím sedmipólové signální zásuvky traktoru. Luční secí stroj je k dostání s pracovním záběrem 3 a 6 v nesené verzi nebo 12 metrů v provedení taženém. Konstruktéři aktuálně pracují na variantě neseného stroje s 9 metrovým záběrem.

Mulčovače Spearhead a Ortolan

BV-Technika prezentovala i nový model rotorového mulčovače Spearhead Multicut 480 určeného pro mulčování trvalých travních porostů. Mulčovač má plochou horní část, očištění stroje před přepravou tak zabere jen minimum času. Mulčovač nachází uplatnění i při péči o strniště po sklizni kukuřice a je vhodný také pro mulčování krycí plodiny pěstované pro udržitelné zelené hnojení.

BV-Technika prezentovala i nový model rotorového mulčovače Spearhead Multicut 480 určeného pro mulčování trvalých travních porostů.
BV-Technika prezentovala i nový model rotorového mulčovače Spearhead Multicut 480 určeného pro mulčování trvalých travních porostů.

Dále byl prezentován zadní mulčovač Ortolan s bočním výsuvem a horizontálním rotorem. Mulčovač Ortolan je možné osadit kladívky nebo noži. Hydraulický boční posuv a vyklopení mulčovače má rozsah -50° až + 90°. Mulčovač je vhodný pro traktory o výkonu 50 až 100 koní.

Zadní mulčovač s bočním výsuvem a horizontálním rotorem Ortolan.
Zadní mulčovač s bočním výsuvem a horizontálním rotorem Ortolan.

Technika pro sklizeň Krone a krmné vozy SEKO

Na výstavní ploše nechyběla ani technika pro sklizeň pícnin značky Krone. Kromě žacího stroje a obraceče se prezentoval i lis Krone Varipack V 165 XC Plus s nekonečnými pásy. U tohoto lisu se dá plynule nastavit průměr balíku od 0,8 do 1,65 metru. Lis je vybaven integrálním rotorem v kombinaci se 26 nožovým řezacím ústrojím. Nože je možné rychle přizpůsobit jakýmkoli podmínkám. Lisovací sílu a průměr balíku je možné upravovat přímo z místa řidiče na ovládacím terminálu. Měkké jádro se dá podle potřeby nastavit podle intenzity a velikosti ve třech různých stupních. Za méně než 5 sekund se zadní stěna komory dokáže otevřít a zase zavřít. Ukazatel směru jízdy pomáhá rovnoměrnému plnění lisovací komory. I nezkušení řidiči tak okamžitě dokáží lisovat krásné balíky. Díky souhře neřízeného sběrače a integrálního rotoru jsou lisy Krone VariPack vybaveny jen malým množstvím pohyblivých dílů. Všechny řetězy jsou po celou dobu práce plně automaticky mazány. Automatické napínání řetězů je také samozřejmostí. Vystavovaná varianta měla i automatické centrální mazací zařízení.

Lis Krone Varipack V 165 XC Plus s nekonečnými pásy.
Lis Krone Varipack V 165 XC Plus s nekonečnými pásy.

V areálu výstaviště měla BV-Technika ještě samostatný exponát, a to sklízecí řezačku Krone BiG X 630, kterou bude letos provozovat jako svůj DEMO stroj. Řezačka je vybavena do kukuřice 8-mi řádkovým adaptérem Krone EasyCollect 600-2 a sběračem Krone EasyFlow 300 o pracovním záběru 3 metry. Pro maximální zpracování řezanky v kukuřici, je osázená speciálním zrnovým kondicionérem. Kondicionér má 105/123 zubů a rozdíl rychlosti otáček jednotlivých válců je 30 %. Řezačka je pochopitelně také osazena laboratoří Krone NIR Control dual pro stanovení obsahu látek, vlhkosti a výnosu píce.

Minulý rok BV-Technika rozšířila svůj sortiment o krmné vozy SEKO.
Minulý rok BV-Technika rozšířila svůj sortiment o krmné vozy SEKO.

Minulý rok BV-Technika rozšířila svůj sortiment o krmné vozy SEKO. A tak na výstavní ploše nechyběl krmný vůz řady SEKO Samurai a SEKO Tiger. SEKO Samurai značí krmné míchací vozy s horizontálními míchacími šneky. Dělí se přitom na konstrukčně nižší stroje (SEKO Samurai 5) zvládající i průjezd stájemi s nižšími vraty a stropy, a vyšší stroje (SEKO Samurai 7). Druhá modelová řada s označením SEKO Tiger má konstrukční provedení se šnekovicí s vertikální osou rotace a vyrábí se v jednošnekovém, dvoušnekovém i tříšnekovém provedení. Vozy jsou k dostání s různými variantami umístění vyskladňovacích šoupátek a pásů.