TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Česká premiéra: Robot VitiBot Bakus jako nosič nářadí do vinic

Zveřejněno: 9. 6. 2022

Na 500 návštěvníků přijelo do popického vinařství Sonberk na třetí ročník odborné akce s názvem Kázání ve vinici. Akci organizoval Svaz vinařů České republiky, hlavním partnerem vinohradnického jarmarku byla skupina AGROTEC Group. Vystavovalo tady 24 oborových firem napříč vinohradnickým a vinařským produktovým portfoliem.

Největší peckou a středem pozornosti byl plně elektrický autonomní robot Bakus od firmy VitiBot.

„Kdysi dávno jsem slyšel, že co je malé to je milé, a takovou ambici jsme na začátku měli – uspořádat malý jarmark. Ale když se dívám kolem sebe, není to tak malé. Přijelo sem 24 vystavovatelů, spousta vinařské a vinohradnické techniky. Domnívám se, že je to velmi potřebné setkání,“ řekl prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad, když vítal příchozí.

„Jsem rád, že jsme partnerem tak nádherné akce. I když fungujeme a pracujeme ve třech zemích střední Evropy, naše sídlo je tady, pod Pálavou, na jižní Moravě, ve vinařském kraji. Určitě máme vinařům co nabídnout i my,“ řekl účastníkům Martin Rada, generální ředitel skupiny AGROTEC, která byla hlavním partnerem akce.

VitiBot Bakus – vyšší model řady L s průchodností 2,2 metrů.
VitiBot Bakus – vyšší model řady L s průchodností 2,2 metrů.

Návštěvníky zaujaly především praktické ukázky. Největší peckou a středem pozornosti byl plně elektrický autonomní robot Bakus od firmy VitiBot. „Vloni nás v AGROTECu napadla myšlenka, že by bylo třeba víc ekologizovat naše vinařství. A protože dřina ve vinohradě je obrovská, rozhodli jsme se poohlédnout se po tomto krásném robotovi,“ řekl vedoucí prodeje a servisů značky New Holland Zdeněk Homola „Jsem nesmírně rád, že jsem mohl poprvé představit tohoto robota v České republice. Jsem rád, že můžu být u toho,“ řekl Luca Cazzola, zástupce firmy VitiBot, z jejíž dílny robot pochází.

„Takové stroje se do budoucna budou určitě hodit, kdo má větší výměry, bez takovéto moderní techniky se neobejde.”
Břetislav Palička, vinař z Mutěnic

Na Sonberku představili produktoví manažeři skupiny AGROTEC vyšší model řady L s průchodností 2,2 metrů. „Tento stroj může vinici okopávat. Robota lze ale i osadit rosičem, předřezem a ožínačem. Je to opravdu univerzální a stoprocentně elektrický a autonomní stroj. Nabíjení trvá 2 hodiny,“ řekl Leo Čermák, produktový manažer, který má na starost uvedení robota značky Bakus na český a slovenský trh.

Stroj VitiBot Bakus může vinici okopávat. Robota lze ale i osadit rosičem, předřezem a ožínačem.
Stroj VitiBot Bakus může vinici okopávat. Robota lze ale i osadit rosičem, předřezem a ožínačem.

„Takové stroje se do budoucna budou určitě hodit, kdo má větší výměry, bez takovéto moderní techniky se neobejde,“ prohlásil při prezentaci největší hvězdy Kázání ve vinici vinař Břetislav Palička z Mutěnic, který sám hospodaří na patnácti hektarech.

„Na výstavě SIA 2022 firma Vitibot poprvé představila široké veřejnosti svého vinohradnického robota Bakus, který je v rámci světové konkurence nejvíce připravený na komerční provoz. Tento nový společník vinaře představuje krásný průnik špičkové techniky, potřebné robustnosti i přesnosti a zbavuje uživatele namáhavých úkolů na vinici. Bakus nabízí světu vinařství řešení, které dává na stejnou váhu ekonomiku a ekologii provozu při reálných bezpečnostních podmínkách. Je schopný reagovat na současné výzvy vinařství z hlediska udržitelného rozvoje. Bakus je 100% elektrický a nabízí řadu inovativních nástrojů pro kultivaci půdy a fytosanitární ošetření porostu, jež splňují nejpřísnější agroenvironmentální požadavky. Bakus je výsledkem pětiletého výzkumu a vývoje týmu mladých inženýrů, kteří sdílí nadšení pro robotiku a ekologii. Cílem projektu je nabídnout nové a mnohem šetrnější postupy pěstování vinné révy, což je ve prospěch vinařů a obyvatelstva,“ uvádí časopis Partner.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet také osobní a užitkové vozy, otestovat traktory, další vinohradnickou techniku a stroje pro agronomické operace. Rozmetadla, kultivátory, podmítače nebo mulčovače. K vidění byly postřikovací a sběrací stroje.

O společnosti VitiBot

VitiBot ve své činnosti ztělesňuje novou dynamiku francouzského průmyslu. Jejím zakladatelem je mladý inženýr Cédric Bache, jenž stojí v čele společnosti a nechybí mu ambice vytvořit z Vitibotu budoucího leadera v oblasti robotického zemědělství. Společnosti Vitibot se několikrát podařilo získat prostředky na vývoj od prestižních investorů. Letos Vitibot plánuje požádat investory o další prostředky, a to pro vytvoření ambiciózních výrobních a obchodní kapacit včetně zázemí nutného pro proniknutí na mezinárodní trhy.

VitiBot Bakus.
VitiBot Bakus.