AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Velký milník: Roboti od Naïo Technologies mohou na poli pracovat bez lidského dozoru

Zveřejněno: 22. 12. 2021

Po deseti letech existence upevňuje společnost Naïo Technologies své postavení lídra v oblasti zemědělské robotiky tím, že jako první společnost na světě certifikuje, že její velkoplošní zemědělští roboti budou od jara 2022 pracovat na polích bez dozoru!

Robot Naïo Dino od Naïo Technologies při práci.

Certifikaci již v roce 2015 získal malý robot s názvem Naïo Oz. Certifikaci nyní obdrželi i roboti Naïo Dino (určený k pletí plevele na velkých polích se zeleninou) a Naïo Ted (určený pro vinohradnictví). Díky certifikaci mohou na poli pracovat zcela samostatně bez jakéhokoli lidského dohledu.

„Skutečná autonomie, jak ji požadují naši klienti, znamená možnost nechat robota pracovat na poli samotného, aby se mohl věnovat úkolům s vyšší přidanou hodnotou. Výzva spočívá v delegování jednoduchého, opakujícího se úkolu na robota, stejně jako byste nechali robotický vysavač nebo robotickou sekačku dělat svou práci,“ vysvětlil Matthias Carrière z Naïo Technologies.

Samostatný robot Naïo Ted a Naïo Dino

Po pěti letech výzkumu a vývoje a podání dvou žádostí o patent byli roboti Naïo Dino a Naïo Ted vybaveni bezpečnostními systémy, které jim od jara 2022 umožní provozovat se bez lidského dozoru po celé Evropě. Díky své hmotnosti a rychlosti jsou samozřejmě potenciálně nebezpečnější. „Museli jsme zvýšit úsilí, abychom vyhověli evropské směrnici o strojích a reagovali na požadavky našich klientů, pokud jde o používání našich robotů bez dozoru. Vytvořili jsme zcela nové, nesmírně spolehlivé bezpečnostní systémy,“ uvedl Matthias Carrière a dodal „S autonomií se objevují nová rizika, která nejsou v současných předpisech formálně identifikována. Museli jsme začít znovu s čistým listem, znovu provést analýzy rizik a vymyslet specifické mechanismy pro zvládnutí zejména dvou hlavních rizikových faktorů: kolize s osobou a opuštění povoleného pracovního prostoru. První se opírá o systémy detekce překážek a identifikace, aby bylo možné rozeznat člověka od rostliny vinné révy, a to i mezi vegetací. Druhý lze řídit pomocí tzv. geofencingových modulů, které kontrolují, zda se robot neustále zdržuje v oblasti nastavené uživatelem.“

V současné době společnost dokončuje integraci inovativního bezpečnostního systému založeného na mechanických senzorech. Toto velmi jednoduché a robustní zařízení, na které společnost podala patent, prokázalo při zkouškách mezi vinicemi velmi uspokojivé výsledky. Díky němu bude moci od jara 2022 dodávat první 100% autonomní stroj bez nutnosti lidského dohledu!

„Hlavním cílem robotů Naïo Technologies je vykonávat vysoce kvalitní práci zcela autonomně. Za tímto účelem jsou od loňského roku připojeny přes 4G, aby bylo možné odesílat data přímo z pole, což umožňuje dohled nad jedním nebo několika stroji v reálném čase a mít k dispozici historii prací prováděných na polích. Tato shromážděná data (v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů) nám také umožňují vyvinout umělou inteligenci, která si všímá kvality provedené práce. Tato budoucí softwarová cihla umožní stroji neustále upravovat a zlepšovat svou práci. Stane se tak autonomnějším a inteligentnějším, což zemědělci umožní kontrolovat kvalitu a/nebo průběh prováděné práce, aby se rozvíjela důvěra mezi ním a strojem a aby měl pocit z dobře odvedené práce,“ uvedl Clément Fraisier-Vannier, ředitel softwarového inženýrství.