Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

CNH investuje do startupu, který vyvíjí kompostovatelnou síťovinu

Zveřejněno: 17. 2. 2024

Společnost CNH prostřednictvím své investiční složky CNH Ventures podporuje vědecký vývoj první životaschopné kompostovatelné síťoviny na balíky v zemědělství. Investice do kanadského start-upu Nature's Net Wrap má za cíl urychlit jeho misi, jejímž cílem je eliminovat odpad z procesu skladování plodin.

CNH investuje do startupu, který vyvíjí kompostovatelnou síťovinu.

Přechod na kompostovatelné síťové obaly má potenciál výrazně prospět zemědělcům. Sníží využití skládek, náklady na přepravu a likvidaci, eliminuje kontaminaci půdy, zvýší bezpečnost zvířat a sníží riziko kontaminace vody, což povede ke snížení množství plastového odpadu o přibližně 2,5 milionu tun ročně.

Vysoký růst tohoto trhu je podpořen všeobecnou poptávkou po řešeních bez chemických látek a plastů. První uvedení výrobku na trh se očekává v roce 2024.

Píce nebo sláma se lisuje do balíků. Balíky drží pohromadě pomocí provázků, drátů, sítí nebo plastových obalů – všechny tyto materiály nakonec končí na skládkách nebo ve spalovnách. Zemědělci mají omezené možnosti opětovného použití nebo recyklace plastových obalů nebo sítí, což má negativní dopad na životní prostředí.

Nové řešení využívá biopolymerní materiál vyrobený z obnovitelných zdrojů. Drží strukturu a může se přirozeně rozložit v zemské půdě nebo být kompostován.